Quantcast
Channel: Reklamasjonsnemnda for Eiendomsmeglingstjenester
Viewing all 773 articles
Browse latest View live

2016024 – Budgivning

$
0
0

Klage nr 2016024

 

Behandlet av Reklamasjonsnemnda den 25. april 2016. Nemnda har bestått av:

 

Per Racin Fosmark, formann

Kåre Mæland, oppnevnt av Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendom Norge

Cecilie Asak Oftedahl, oppnevnt av Forbrukerrådet

 

 

Innklaget:                      DnB Eiendom AS Oslo Storo

 

Saken gjelder:               Budgivning

 

 

Saksfremstilling:

 

Klageren solgte sin bolig gjennom innklagede. Han hevder at han hadde akseptert et bud på kr 3 310 000. Senere viste det seg at partene ikke var enige om overtakelsesdato. Eiendommen ble senere solgt for kr 3 250 000. Klageren krever at innklagede erstatter differansen mellom disse budene på kr 60 000, og et ulempetillegg på kr 10 000.

 

Fagansvarlig hos innklagede er eiendomsmegler.

 

Nemnda kom til at klagen avvises.

 

Klageren har i hovedsak anført:

Klageren aksepterte den 17. november 2015 et bud på kr 3 310 000 formidlet av megleren uten forbehold. Senere «trakk megleren budet». Dette er et klart regelbrudd. Klageren viser til forbrukerrådets informasjon om budgivning hvor det blant annet står at

«Når et bud er innsendt til megler og han har formidlet budet til selger, kan budet ikke kalles tilbake osv.»

Megleren ringte senere og sa at budgiveren hadde sendt en SMS med krav om overtakelse den 24. november. Eiendommen ble senere solgt for kr 3 250 000. Klageren krever at innklagede dekker differansen på kr 60 000. I tillegg førte dette til betydelig ulemper og forsinkelser for klageren i salgsprosessen. Klageren krever derfor et ulempetillegg på kr 10 000.


 

Innklagede har i hovedsak anført:

Budrunden startet den 17. november 2015 med et bud på kr 3 250 000. I budet fremkom ingenting om verken finansiering eller overtakelse. Megleren ba budgiveren sende med kontaktinformasjon til banken, slik at hun fikk kontrollert at finansieringen var i orden. Videre påpekte megleren at ønsket overtakelse heller ikke var opplyst, og lurte på hvilke tanker budgiveren hadde om dette. På dette tidspunktet hadde han ingen tanker rundt det, og lurte på hva som passet for selgeren. Megleren forklarte situasjonen om at sønnen og samboeren bodde i leiligheten nå, og at de skulle flytte ut i januar 2016. Budgiveren virket svært fleksibel, og sa at det ikke skulle være noe problem å overta eiendommen i januar.

 

Senere ringte megleren interessentene for å høre om det var flere som ønsket å gi bud. Èn virket spesielt interessert og sa flere ganger at han satt klar med budskjema.

 

Senere kom det inn et bud fra kommunen på kr 3 300 000 med forbehold om at kommunens eierandel i sameiet ikke oversteg 10%, og med ønsket overtakelse desember 2015. Megleren ringte og ba om en lenger akseptfrist med tanke på alt som måtte undersøkes, og spurte samtidig om overtakelse kunne utsettes til januar på grunn av selgerens situasjon. Kommunen fastholdt desember med tanke på skatteberegning. De ønsket heller ikke å gi en lenger akseptfrist, da de var med i flere budrunder parallelt. Dette var midt i lunsjtiden, og det var vanskelig å kontakte forretningsføreren for å undersøke forbeholdet. Megleren snakket med selgeren og informerte om budet. På dette tidspunktet var det ikke snakk om at sønnen kunne flytte ut i desember. Ønsket fra selgeren var at overtakelsestidspunktet ble satt til midten av januar.

 

Et høyere bud på kr 3 310 000 ble inngitt fra den første budgiveren. Megleren hadde ikke fått noen avklaring på kommunens eierandel i sameiet, og deres overtakelse var fortsatt desember. Megleren sendte en SMS til budgiveren og spurte om han kunne bekrefte at han var fleksibel angående overtakelsesdato. Megleren forsøkte å ringe budgiveren flere ganger, men kom bare til mobilsvar. I mellomtiden snakket megleren med klageren om budet, og han sendte en bekreftelse på SMS. Videre forklarte megleren til klageren at hun skulle ringe han tilbake straks hun hadde kommet i kontakt med budgiveren. Megleren forsøkte flere ganger å komme i kontakt med budgiveren, og snakket igjen med klageren. Megleren frarådet å akseptere bud før de hadde fått bekreftet en overtakelsesdato. Da klokken nærmet seg akseptfristen på budet, hadde megleren fortsatt ikke fått tak i budgiveren. Da overtakelse ikke var bekreftet ble ikke budet formidlingsført.

 

Et kvarter etter akseptfristen fikk megleren endelig kontakt med budgiveren. Han hadde plutselig endret mening med tanke på overtakelsen. Han mente at han hadde en akutt endring i sin bosituasjon, og han trengte derfor et sted å bo umiddelbart. Han ønsket derfor å ta over leiligheten en uke senere, altså 25. november 2015. Megleren og budgiveren hadde en dialog hvor megleren henviste til det han hadde sagt på telefonen tidligere. Budgiveren sendte deretter inn bud med ny akseptfrist og forbehold om overtakelse den 25. november 2015.

 

Deretter ringte megleren til klageren og forklarte situasjonen. Klageren virket litt forvirret over dette, og lurte på om det var lov å sette overtakelsen kun en uke frem i tid. Megleren var enig med ham i at situasjonen var blitt meget spesiell, og at så raskt overtakelse i utgangspunktet var lov, men veldig uvanlig. Klageren var svært bestemt på ikke å godta et bud med en slik overtakelsesdato. Det ble avtalt at de skulle snakkes litt senere. Megleren skulle snakke med budgiveren, og høre hva årsaken var til at han plutselig endret mening. Megleren skulle også forsøke å ta kontakt med kommunen, og den andre interessenten på nytt.

 

Etter akseptfristens utløp mottok megleren en ny melding fra budgiveren hvor han skrev at

«Jeg kan ta over 15. januar for 3 000 000 kr om selgeren er interessert.»

Dette var helt uaktuelt for klageren. Han følte seg provosert, og ville ikke ha noe mer å gjøre med budgiveren. Dette ble ikke journalført som et reelt bud.

 

Klageren og megleren avtalte å ha en privatvisning med den andre interessenten. Klageren ba megleren avtale videre med hans sønn som bodde i leiligheten. Beklageligvis kom det ikke noe bud fra interessenten.

 

Senere i november og desember kom det nye bud, og eiendommen ble til slutt solgt for

kr 3 250 000.

 

Innklagede avviser klagerens krav.

 

 

Reklamasjonsnemnda bemerker:

 

Saken gjelder aksept av bud.

 

I saksfremstillingen er partenes anførsler gjengitt i hovedsak. Nemndas medlemmer har fått alle sakens dokumenter.

 

Overtakelsestidspunktet må normalt avklares i forkant av budaksept og under enhver omstendighet senest samtidig med budaksept. Denne saken reiser imidlertid bevisspørsmål som vanskelig kan klarlegges under nemndas skriftlige saksbehandling. Sakens dokumenter danner ikke tilstrekkelig grunnlag for avgjørelse i nemnda, og saken avvises.

 

 

Konklusjon:

 

Saken avvises.

 

 

 

 

 


2016025 – Verdivurdering, takst og tilstandsrapport

$
0
0

Klage nr 2016025

 

Behandlet av Reklamasjonsnemnda den 25. april 2016. Nemnda har bestått av:

 

Per Racin Fosmark, formann

Kåre Mæland, oppnevnt av Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendom Norge

Cecilie Asak Oftedahl, oppnevnt av Forbrukerrådet

 

 

Innklaget:                      PrivatMegleren Lillehammer

Eminent Eiendomsmegling Lillehammer AS

 

Saken gjelder:               Verdivurdering, takst og tilstandsrapport

 

 

Saksfremstilling:

 

Klageren innhentet verdivurdering fra innklagede i forbindelse med skilsmisseoppgjør. Etter henvendelse fra klagerens eks-kone revurderte innklagede sin verdivurdering, og økte denne med kr 200 000 – 300 000. Klageren mener innklagede har opptrådt i strid med god meglerskikk ved å ta hensyn til opplysninger fra klagerens eks-kone og oppjustere sin verdivurdering uten å informere klageren som oppdragsgiver og tinglyst hjemmelshaver om dette i forkant.

 

Fagansvarlig hos innklagede er eiendomsmegler.

 

Nemnda kom til at klagen førte delvis frem.

 

Klageren har i hovedsak anført:

Klageren kontaktet innklagede i anledning skilsmisseoppgjør der klagerens kone hadde flyttet ut av boligen de begge bodde i. Klageren ønsket å få en verdivurdering for å vurdere om eiendommen skulle legges ut for salg eller overtas av en av partene. Megleren ble informert om dette. Boligen var kun tinglyst på klageren, som har vært eier av den siden 2002. Klagerens eks-kone hadde bodd der i underkant av to år.

 

Befaring ble gjennomført at megleren, og verdivurdering ble sendt til klageren som

 

 

oppdragsgiver. Etter telefonsamtale med megleren kort tid etter, den 30. november 2015, bekreftet klageren at han anså vurderingen på kr 4 500 000 som rimelig, men at hans eks-kone sannsynligvis ville protestere på den. Megleren skal da ha svart at det måtte hun bare gjøre, men at lignende boliger var vanskelige å selge for tilsvarende pris.

 

Uten forvarsel sendte megleren den 6. desember ut en ny e-post til klageren om at han hadde valgt å foreta en revurdering basert på informasjon fra klagerens eks-kone. Verdivurderingen ble økt til kr 4 700 000 – 4 800 000. At det skulle gjøres en revurdering hadde ikke klageren blitt informert om, heller ikke på hvilken bakgrunn denne ble gjort. Megleren opplyste i e-posten at hun skulle på ferie, og hun svarte ikke på telefon da klageren ringte kort tid etter å ha mottatt e-posten.

 

Klageren kontaktet innklagede ved daglig leder dagen etter. Daglig leder var ukjent med at det var gjort en revurdering. Det har for klageren vært nærmest umulig å få tilgang til hvilke opplysninger hans eks-kone hadde lagt til grunn for å få en revurdering, uten at han som eier og oppdragsgiver ble informert. Klageren hevder at det ikke var kommet nye opplysninger fra hans eks-kone. Innklagede ønsket ikke å svare ytterligere på saken, eller angi hvilke av de allerede kjente opplysninger som gjorde at de valgte å øke verdivurderingen med kr 200 000 – 300 000.

 

På bakgrunn av denne usikkerheten rundt verdivurderingen fikk klageren utført nye verdivurderinger at to andre meglerforetak i området, som kom frem til henholdsvis kr 4 400 000 og kr 4 350 000.

 

Det klages på saksbehandlingsfeil og partisk opptreden. Innklagede har opptrådt i strid med god meglerskikk ved å gjøre revurdering av en verdivurdering basert på press fra klagerens eks-kone, som verken var eier eller oppdragsgiver. Dette ble gjort uten å informere klageren og gi ham mulighet til å kommentere de såkalte nye opplysningene som angivelig var blitt presentert for dem.

 

Klageren anmoder om at Reklamasjonsnemnda erklærer begge verdivurderingene utført av innklagede for ugyldige, da de strider mot god meglerskikk og forsvarlig forvaltning.

 

Til innklagedes påstander knyttet til eierforholdet presiseres det fra klagerens side at disse er udokumentert. Påstandene er delvis også feil. Det later til at alt klagerens eks-kone har fortalt innklagede, har blitt akseptert uten noe ønske om å kontrollere opplysningene med oppdragsgiver og hjemmelshaver.

 

Innklagede har i hovedsak anført:

Det ble gjennomført befaring av boligen den 13. november 2015. En vanlig gjennomgang av boligen ble utført og det ble gitt uttrykk for at kjelleren var pusset opp i senere tid, samt at varmesystem og uteområde var oppgradert.

 

Etter telefonsamtale med klageren kom det frem at han og eks-kona hadde hatt en vurdering av boligen tidligere, utført av annet meglerforetak. Klageren ga uttrykk for at denne verdien var satt altfor høyt den gangen, og at den var «opphauset» i forbindelse med refinansiering.

 

Verdivurderingen ble utført i meglermøte på kontoret. Det har blitt presisert for klageren tidligere i prosessen at en verdivurdering er en overflatisk gjennomgang, og langt ifra en teknisk vurdering av boligen. Verdivurderingen er hovedsakelig basert på bevegelsene i markedet og boligens standard.

 

Etter innklagedes oversendelse av vurderingen tok klagerens eks-kone kontakt for å vite hva som var blitt lagt til grunn for vurderingen. Hun presenterte også at konkurrerende meglerforetak, som var markedsleder i området, hadde vurdert boligen til kr 5 500 000 et drøyt halvår tidligere. På bakgrunn av telefonsamtalen med klagerens kone og påfølgende e-post med informasjon om de tidligere vurderingene som var utført, sa innklagede seg villig til å se på eiendommen på nytt i et meglermøte. Basert på tilleggsinformasjonen om eiendommen og informasjon om de tidligere verdivurderingene kom innklagede frem til en oppjustert verdi på kr 4,7 – 4,8 mill. Dette var en verdi som fortsatt var innenfor det meglere ofte benytter som «sikkerhetsmarginer» på mellom 5 og 10 % avvik i sine verdivurderinger.

 

Vedrørende eierforholdet er det et faktum at partene har felles barn, og at boligen var deres felles hjem. Kona har fortalt at det beløpet hun kjøpte seg inn med var basert på verdivurdering på kr 4 500 000, og at de ble enige om at hun skulle kjøpe seg inn basert på en verdi på kr 4 300 000 (som var omtrent det beløp som lånet var på). Dette gjorde at innklagede ikke tvilte på at de begge eide boligen, selv om det var klageren som stod med hjemmelen. I ettertid har kona også fortalt at de hadde ventet med tinglysing av økonomiske årsaker.

 

 

Reklamasjonsnemnda bemerker:

 

Saken gjelder verdivurdering av eiendom gjort av innklagede i forbindelse med utkjøp/evt. salg ved skilsmisse.

 

I saksfremstillingen er partenes anførsler gjengitt i hovedsak. Nemndas medlemmer har fått alle sakens dokumenter.

 

Nemnda bemerker innledningsvis at det ligger utenfor nemndas myndighet å erklære en verdivurdering av bolig ugyldig.

 

Nemnda mener at megler her har opptrådt i strid med god meglerskikk. For det første er det kritikkverdig å justere en verdivurdering i dette tilfellet basert på innspill fra klagerens eks-kone. Megleren skulle i forkant ha informert klageren om hvilke nye opplysninger eks-konen hadde kommet med, og bedt om klagerens eventuelle kommentarer.

 

For det andre er det kritikkverdig at megler inntar det standpunkt at klageren, som alene har hjemmelen til eiendommen, eier boligen i sameie med sin eks-kone basert på opplysningene fra eks-konen. En megler skal generelt ikke ta stilling til eierforhold i en skilsmissesituasjon, men kun forholde seg til det grunnboken viser – med mindre de tidligere ektefellene/samboere er enige om noe annet.

 

 

Konklusjon:

 

PrivatMegleren Lillehammer, Eminent Eiendomsmegling Lillehammer AS, har opptrådt i strid med god meglerskikk. Forøvrig fører klagen ikke frem.

2015146 – Feil/ manglende opplysninger

$
0
0

Klage nr 2015146

 

Behandlet av Reklamasjonsnemnda den 9. mai 2016. Nemnda har bestått av:

 

Per Racin Fosmark, formann

Kåre Mæland, oppnevnt av Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendom Norge

Cecilie Asak Oftedahl, oppnevnt av Forbrukerrådet

 

 

Innklaget:                      DNB Eiendom AS Grimstad

 

Saken gjelder:               Feil/ manglende opplysninger

 

 

Saksfremstilling:

 

Klageren kjøpte bolig gjennom innklagede i 2010. Klageren mener megleren har misligholdt sin undersøkelses- og opplysningsplikt ved å ikke informere ham om fuktskader ved pipe, samt feil helling på gulvet i garasjen. Innklagede hevder å ikke ha hatt kjennskap til disse forholdene, og at det heller ikke kunne forventes. Klageren har fått delvis kompensasjon av selgerens eierskifteforsikringsselskap, men krever restbeløpet kr 20 490 av innklagede.

 

Fagansvarlig hos innklagede er eiendomsmegler.

 

Nemnda kom til at klagen ikke førte frem.

 

Klageren har i hovedsak anført:  

Overtakelse var i månedsskiftet november/desember 2010. Klageren har henvendt seg til megleren flere ganger uten å få respons. Klageren har også oversendt til innklagede en kopi av brev som ble sendt til eierskifteforsikringsselskapet uten å få noen tilbakemelding fra megleren. Reklamasjonsprosessen mot selgerens eierskifteforsikringsselskap ble iverksatt i januar 2011.

 

Klagen knytter seg til flere forhold. Det var fukt på loftet ved pipa. Klageren fikk ingen dokumentasjon på utbedringer av dette, men fikk opplyst av selgeren/megleren at «det var

 

 

ordnet». Megleren burde ha fulgt opp selgerens opplysninger, og en dokumentasjon på dette arbeidet burde blitt fremlagt.

 

Garasjegulvet helte innover, noe som medførte innsig av fukt. Dette var det ikke opplyst om noen steder. Det manglet ferdigattest. Dette var nevnt i salgsoppgaven, men ikke presisert. Klageren kan ikke forstå at det er mulig å unnlate dette. Ifølge brev fra kommunen fra 2003 kunne ikke ferdigattest utstedes før byggetillatelsen var oppfylt, samt at tinglyst rett til legging og vedlikehold av vei, vann og kloakkledninger måtte innsendes. Klageren mener dette er forhold som burde være på plass før en eiendom legges ut for salg.

 

De totale kostnader for klageren var kr 32 890. Av dette har selgerens eierskifteforsikringsselskap dekket kr 12 400. Saken mellom klageren og eierskifteforsikringsselskapet ble endelig avsluttet våren 2015, og krav til innklagede ble sendt først etter dette. Det resterende beløpet på kr 20 490 mener klageren at megleren må stå ansvarlig for på grunn av mangelfull informasjon ved overtakelsen. På overtakelsen spurte også klageren om han burde ha forsikring, men fikk beskjed av megleren om at det ikke var nødvendig fordi eierne hadde forsikring.

 

Innklagede har i hovedsak anført:

Innklagede beklager at ikke brevet fra klageren datert 12. august 2015 ble besvart. Dette skyldtes feilkommunikasjon internt hos innklagede, samt sykdom hos den aktuelle megleren.

 

Når det gjelder de forhold det klages på, mener innklagede at dette er forhold mellom kjøper og selger. Dette forholdet er allerede behandlet hos selgerens eierskifteforsikringsselskap. Klageren har fra dette fått erstatning, som han har godtatt.

 

Når det gjelder spørsmål fra klageren vedrørende kjøp av forsikring ved overtakelsen, tilbød ikke innklagede boligkjøperforsikring på det tidspunktet boligen ble kjøpt.

 

Det er riktig at det hadde vært en skade ved pipen som medførte fuktinnsig. Det ble opplyst fra selgeren til megleren at dette var utbedret, og at problemet ikke hadde vendt tilbake etterpå. I løpet av salgsprosessen var det var ikke noe om tydet på at dette ikke stemte. Megleren var i boligen flere ganger, og det var ikke vått i tak eller på vegg i dette området noen av gangene. Dersom fukten har kommet tilbake i ettertid, er dette i første omgang en sak mellom kjøper og selger (som klageren har fått erstatning for). Megleren kunne uansett ikke gjort noe annerledes. Megleren opplyste til klageren det han var blitt fortalt av selgeren og takstmannen.

 

Det faktum at garasjegulvet hellet innover, ble det ikke opplyst om til megleren. Dette var heller ikke noe megleren oppdaget underveis i salgsprosessen. Innklagede kan ikke se at dette er forhold som kan utløse noe erstatningsansvar overfor klageren.

 

Det stemmer at det ikke forelå ferdigattest på salgstidspunktet, i likhet med mange andre eiendommer i området. Dette var presisert i salgsoppgaven. Selger mente at alt var gjort slik det skulle, men at papirene ikke var sendt inn. Selgeren ble oppfordret til å gjøre dette før eiendommen ble lagt ut for salg, men dette ble ikke gjort. Innklagede kan ikke se at heller dette er noe som utløser erstatningsansvar for megleren, idet klageren var gjort kjent med den manglende ferdigattesten før han la inn bud på eiendommen.

 

Innklagede kan ikke se å ha opptrådt klanderverdig, og bestrider erstatningskravet.

Reklamasjonsnemnda bemerker:

 

Saken gjelder krav om erstatning for påstått brudd på meglerens undersøkelses- og opplysningsplikt.

 

I saksfremstillingen er partenes anførsler gjengitt i hovedsak. Nemndas medlemmer har fått alle sakens dokumenter.

 

Når det gjelder manglende ferdigattest, fremgår det klart av salgsoppgaven under punktet «Eiendommen fra A til Å» at ferdigattest ikke forelå. Innklagede kan derfor ikke være ansvarlig for dette.

 

Når det gjelder fuktskader på loftet ved pipen og påstått feil helning på garasjegulvet, er det et selger – kjøper forhold. Slik saken er opplyst, er det ikke noe som tilsier at megleren har noe ansvar her. Det har for øvrig vært en sak mellom klageren (kjøper) og selgerens eierskifteforsikringsselskap vedrørende disse problemene.

 

Klageren har bemerket at han ikke fikk tilbud om boligkjøperforsikring, men innklagede har opplyst at de ikke hadde tilbud om dette på salgstidspunktet..

 

Klagen etter dette ikke føre frem.

 

 

Konklusjon:

 

Klageren gis ikke medhold.

 

 

 

 

2016013 – Feilaktige opplysninger om fellesutgifter/felleslån

$
0
0

 Klage nr 2016013

 

Behandlet av Reklamasjonsnemnda den 9. mai 2016. Nemnda har bestått av:

 

Per Racin Fosmark, formann

Kåre Mæland, oppnevnt av Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendom Norge

Cecilie Asak Oftedahl, oppnevnt av Forbrukerrådet

 

 

Innklaget:                      DNB Eiendom AS Årvoll

 

Saken gjelder:               Feilaktige opplysninger om fellesutgifter/felleslån

 

 

Saksfremstilling:

 

Ved kjøp av leilighet gjennom innklagede trodde klageren og hans kone at det fulgte med en parkeringsplass i garasjeanlegg, som ble finansiert gjennom felleskostnadene. Det viste seg i ettertid at det fulgte en separat fellesgjeld med parkeringsplassen, og at det månedlige beløpet for denne var kr 500. Klageren mener megleren har brutt sin undersøkelses- og opplysningsplikt ved å ikke klarlegge forholdene rundt garasjeplassen, og at dette har påført ham en månedlig fellesutgift som er 10 % høyere enn antatt. Klageren krever erstatning med kr 50 000. Innklagede bestrider at opplysninger fra selgeren og forretningsføreren ga megleren oppfordring til ytterligere undersøkelser, og at det derfor ikke foreligger noen pliktforsømmelse fra meglerens side.

 

Fagansvarlig hos innklagede er eiendomsmegler.

 

Nemnda kom til at klagen førte delvis frem.

 

Klageren har i hovedsak anført:  

Klageren og hans kone kjøpte i 2015 leilighet gjennom innklagede. Noen dager før kjøpet kontaktet de innklagede gjennom FINN for en forhåndsvisning og spurte om å få salgsoppgave. Innklagede sendte dem en link til en såkalt «supervisning». Megleren opplyste dem om at det allerede var flere interessenter og spurte om de ønsket å komme på en privatvisning. Klageren og hans kone ble vist boligen av selgeren, og det ble opplyst at salgsoppgaven ikke ennå var trykket opp. Megleren var ikke tilstede på privatvisningen.

 

Klageren hadde høyeste bud i budrunden og fikk aksept for dette. Noen dager etter aksept mottok han salgsoppgaven med takst fra innklagede. Overtakelsen var den 14. september og megleren var heller ikke tilstede der.

 

I desember 2015 mottok klageren fakturaer fra forretningsfører, 10 stk. á kr 500 for parkeringsplass. Klageren og hans kone ble overrasket, ettersom de hadde forstått det slik at parkeringsplassen var inkludert i fellesutgiftene. Klageren tilskrev deretter forretningsføreren for å spørre om fakturaene. Forretningsføreren besvarte henvendelsen og informerte om at de hadde blitt kontaktet av innklagede, fordi de tidligere eierne fikk inkasso for ubetalte regninger. Videre fremgikk det av e-posten at «I andelens boligopplysninger står det at det medfølger en garasjeplass. Denne garasjeplassen skulle derfor ha vært overført deres navn fra overtakelsesdatoen.»

 

Klagers kone tok etter dette kontakt med megleren for å prøve å oppklare situasjonen. Megleren opplyste at hun måtte undersøke saken nærmere.

 

I midten av januar 2016 ble klageren opplyst om at han og kona eide parkeringsplassen, og at det fulgte en separat fellesgjeld med denne.

 

Klageren mener det ble fremstilt slik at parkeringsplassen var inkludert i fellesutgiftene, og at dette utgjør et brudd på meglerens opplysningsplikt. Dette endres ikke av at megleren ikke foretok de relevante undersøkelser. Situasjonen for klageren og hans kone er at de månedlige utgiftene er ca. 10 % høyere enn det som ble opplyst i salgsoppgaven.

 

Klagerens hovedpoeng er at salgsoppgaven ikke ga fullstendige opplysninger om forholdet, ikke hvorvidt salgsoppgaven var tilgjengelig i trykket format på kjøpstidspunktet.

 

Det har vært svært dårlig kommunikasjon fra meglerens side i denne saken, også under prosessen med å oppklare de faktiske forhold omkring parkeringsplassen. Det forhold at klageren har «formue» i parkeringsplassen er irrelevant, da dette ikke er penger klageren og hans kone kan disponere. Disse pengene skal brukes til vedlikeholdsetterslep i parkeringsanlegget.

 

Klageren ønsker papirer på at andelen i parkeringssameiet er overført til dem, og det anføres at dette skulle vært gjort i forbindelse med overtakelsen. Plassen kan ikke leies ut eller selges uten disse opplysningene. Da fellesgjelden på garasjeplassen ikke var oppgitt i det hele tatt, ønsker klageren en kompensasjon for denne, pluss leie av plassen frem til de får mulighet til å selge den, samt for tiden klageren har måttet bruke på dette forholdet.

 

Klager påpeker videre at det i mottatt selvangivelse fremgår at p-rom for leiligheten er 90 kvm. I salgsoppgaven var dette opplyst å være 93 kvm. Dette utgjør kr 133 871 beregnet ut ifra kjøpesum og antatt størrelse.

 

Innklagede har i hovedsak anført:  

Den aktuelle boligen ble lagt ut på FINN.no den 12. juni 2015 etter avtale med selgeren. All informasjonen i salgsoppgaven ble mottatt fra forretningsføreren og skriftlig godkjent av selgeren. Salgsoppgaven datert 12. juni var tilgjengelig for interessenter på nett fra denne datoen. Denne inneholdt egenerklæringsskjema, informasjon fra forretningsføreren, takst, bilder, plantegninger m.m.

 

Under budgivningen kvitterte klageren på at han/de hadde lest salgsoppgaven og bekreftet å ha lest opplysninger og salgsvilkår som fremkom i denne. At det viser seg i ettertid at salgsoppgaven med alle vedlegg likevel ikke har blitt lest av klageren er beklagelig, men innklagede kan ikke være ansvarlig for dette.

 

Det stemmer at salgsoppgaven ikke var trykket opp da den private visningen ble avholdt. Dette skyldtes at klageren og hans kone var veldig ivrige og ville på visning før fellesvisning, som først skulle avholdes den 18. og 21. juni.  Privat visning ble avholdt den 15. juni og bud fra klageren kom inn samme kveld. Systemet til innklagede er slik at dersom man ikke bekrefter å ha lest salgsoppgaven, kan man heller ikke gå videre med budgivningen.

 

Forretningsfører opplyste i sitt brev til megler følgende:

 

«Fellesutgifter: 5.627,-

Renter IN: 395,-

Avdrag IN: 1.811,-

Tillegg Fellesutgifter: 3.421,-

Parkeringstype: Garasjeplass følger bolig.

Parkering: Mange av leilighetene har en tilhørende garasjeplass i garasjeanlegg i (…)gata 36.

Leiligheter med tilhørende garasjeplass har et garasjeinnskudd tilknyttet garasjeplassen.

Garasjeanlegget er et sameie, XX, som eies sammen med borettslaget XX, og som har et eget styre.»

 

Dette var inntatt i salgsoppgaven på side 48 og 49.

 

Innklagede fikk av forretningsfører opplysninger om at garasjeplass fulgte med, men ikke om garasjekostnaden på kr 500 pr måned. Selgeren bemerket heller ikke dette i forbindelse med sin godkjenning av salgsoppgaven.

 

Da henvendelse fra klageren til innklagede vedrørende fellesgjeld på garasjeanlegget kom, var dette forholdet ukjent for innklagede. Megleren kontaktet selgeren som heller ikke visste at det medfulgte noen fellesgjeld/formue på garasjeplassen. Megleren ringte til styrer i garasjeanlegget, som orienterte om at garasjelaget hadde en samlet fellesgjeld på kr 828 268, fordelt på 111 plasser, og at dette tilsvarte kr 7 461 pr garasjeplass. Videre fikk megleren opplysninger om at garasjeanlegget hadde formue, som tilsvarte cirka kr 10 810 pr. garasjeplass.

 

Garasjeanlegget har mer formue enn gjeld, hvilket innebærer at klageren som eier av en garasjeplass, går i pluss. Til klagerens anførsel om at formuen er irrelevant, vises det til at når det gjelder spørsmål om overtakelse av gjeld må det selvsagt også ses på innestående midler. Man overtar ikke netto gjeld så lenge innestående midler er høyere enn gjelden man overtar, uansett om beløpet er tenkt benyttet til oppgradering.

 

Innklagede hadde ingen grunn til å gjøre grundigere undersøkelser. Informasjonen fra forretningsføreren sa ikke noe om kostnaden på kr 500, og selgeren godkjente salgsoppgaven uten å bemerke dette forholdet. Innklagede bestrider å ha opptrådt i strid med god meglerskikk.

 

Når det gjelder klagerens kommentar til arealet er det ikke dokumentert at selvangivelsen har korrekt areal. Innklagede har forholdt seg til en profesjonell takstmann som har foretatt arealmålingen.

 

 

Reklamasjonsnemnda bemerker:

 

Saken gjelder krav om kompensasjon for at det ikke var gitt opplysninger om fellesgjeld og fellesutgifter på garasjeplassen som fulgte med leiligheten. Klagerne har også bemerket at papirer på at andelen i parkeringssameiet er overført til klageren ikke har blitt mottatt.

 

I saksfremstillingen er partenes anførsler gjengitt i hovedsak. Nemndas medlemmer har fått alle sakens dokumenter.

 

Når det gjelder det påståtte arealavviket, har megleren forholdt seg til takstmannens beregninger i verdi- og lånetakstdokumentet. Her er P-rom oppgitt til 90 kvm, og S-rom til 7 kvm, som er opplyst å være en bod. Det er ikke noe i taksten som tilsier at megleren her burde foretatt nærmere undersøkelser, og klagen kan ikke føre frem på dette punktet.

 

Nemnda mener imidlertid at erstatningskravet vedrørende utgiftene til garasjeplass fører frem. Det fremgår klart av taksten side 7 under «Beregninger» at utgiftene til garasjeplassen er kr 500 pr. måned. En slik opplysning i taksten må megleren også innta i salgsoppgaven under «Eiendommen fra A til Å» i punktet økonomi, hvor fellesutgifter til borettslaget er angitt. Det har ingen betydning for erstatningskravet at garasjeanlegget har positiv formue, da dette er bundet formue som ikke kan fordeles på andelshaverne.

 

Megleren har opptrådt erstatningsbetingende uaktsomt. Kravet blir i henhold til nemndas praksis kr 6 000 pr. år i fem år neddiskontert til nåverdi med kapitaliseringsrente 3 %. Beløpet utgjør pr. mai 2016 kr 27 478.

 

 

Konklusjon:

 

DNB Eiendom AS, Årvoll, har opptrådt i strid med god meglerskikk og må erstatte klageren 27 478 kroner.

 

 

 

 

2016029 – Feil/ manglende opplysninger

$
0
0

Klage nr 2016029

 

Behandlet av Reklamasjonsnemnda den 9. mai 2016. Nemnda har bestått av:

 

Per Racin Fosmark, formann

Kåre Mæland, oppnevnt av Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendom Norge

Cecilie Asak Oftedahl, oppnevnt av Forbrukerrådet

 

 

Innklaget:                      Heimdal Eiendomsmegling AS

 

Saken gjelder:               Feil/ manglende opplysninger

 

 

Saksfremstilling:

 

Klageren kjøpte bolig gjennom innklagede i 2007. Klageren hevder at megler ved sin utførelse av salgsoppdraget opptrådte erstatningsbetingende uaktsomt ved ikke å foreta nærmere undersøkelser av opplysninger om eiendommens beskaffenhet gitt av selgeren. Det anføres at megleren feilaktig opplyste i salgsoppgaven at det var anledning til å leie ut deler av eneboligen. Klageren krever erstattet sitt påståtte økonomiske tap på kr 780 310 fra innklagede. Innklagede bestrider at det foreligger erstatningsgrunnlag.

 

Klageren er representert ved advokat. Innklagede er representert ved advokat fra sitt ansvarsforsikringsselskap.

 

Fagansvarlig hos innklagede er eiendomsmegler.

 

Nemnda kom til at klagen ikke førte frem.

 

Klageren har i hovedsak anført:  

Klageren kjøpte en bolig gjennom innklagede for kr 5 000 000 i 2007. Eiendommen var markedsført som «enebolig m/utleie». I forbindelse med at klageren skulle selge eiendommen

 

 

igjen noen år senere, ble det av den nye megleren avdekket at det ikke var noen godkjent utleiedel på boligen, og at det var usikkert om godkjenning kunne oppnås. Det var også andre elementer i saken, eksempelvis manglende ferdigattest, men saken går i hovedsak ut på i hvilken grad innklagede opptrådte aktsomt da eiendommen ble markedsført og solgt med utleiedel i 2007.

 

Både i annonsen og salgsoppgaven var det beskrivelser av hva «utleiedelen» inneholdt. Boligen har siden oppføringen på 1880-tallet var registrert med to boenheter, men har vært benyttet som enebolig. Selgeren som solgte eiendommen til klageren, gjennomførte omfattende rehabilitering i 1999/2000, og utleiedelen/påbygget ble da oppført.

 

I brev fra kommunen til tidligere eier fra 1999, som var vedlagt meglerpakken til innklagede, fremkommer det at:

 

«Søknaden gjelder rivning av eksisterende bod, og oppføring av tilbygg med soverom og takterrasse oppå.»

 

Det fremkom ikke på noe sted i den tilgjengelige informasjonen om eiendommen at det var godkjent noen utleiedel på eiendommen, eller at tilbygget var tiltenkt å tjene til utleieformål.

 

Klageren solgte eiendommen for kr 6 700 000 med overtakelse i februar 2015. Den var da blitt markedsført som «enebolig». Om utleiedelen ble det opplyst uttrykkelig at denne ikke var godkjent, og at alle forhold rundt godkjenning var kjøperens ansvar og risiko.

 

Megleren kunne ikke uten videre stole på selgerens/takstmannens opplysninger knyttet til hvorvidt eiendommen var i samsvar med byggetillatelser og annet. Det vises til lov om eiendomsmegling av 1989 § 3-7 om meglerens undersøkelsesplikt. Det heter der at megleren plikter å foreta tilstrekkelig undersøkelser før salget gjennomføres. Av forarbeidene fremgår det at megleren har en undersøkelsesplikt, hvor det kan være grunn til mistanke om forhold som ulovlig bruksendring, ulovlig ombygging/tilbygging e.l. Megleren må videre si ifra dersom han skjønner at kjøperens planlagt bruk vil være i strid med de regler som gjelder for eiendommen. Det må stilles strenge krav til meglerens undersøkelsesplikt når «han på bakgrunn av sin generelle erfaring eller observasjoner i det enkelte tilfelle bør ha mistanke om at de opplysninger som er kommet frem, er feilaktige, misvisende eller ufullstendige».

 

At eiendommen var bygget om burde gitt innklagede en klar oppfordring til å undersøke lovligheten av tiltaket før salg. Ved en enkel undersøkelse ville innklagede ha sett at det ikke forelå ferdigattest, og at nærmere undersøkelser ville være nødvendig for å stadfest status på utleiedelen.

 

Innklagede opptrådte i strid med god meglerskikk ved å ikke foreta nærmere undersøkelser av den påbygde «utleiedelen».  Innklagede burde fattet mistanke når det var tale om nybygg og ferdigattest manglet.

 

Av meglerforetaket som klageren benyttet seg av ved videresalg, har det blitt estimert at manglende godkjenning av utleiedel ville medføre en verdireduksjon av eiendommen på ca kr 700 000 – 800 000. Boligen ble antydet å ha en verdi på kr 7 000 000, under forutsetning av at utleiedelen var godkjent. Det kan ikke være tvil om at en eiendom med utleiedel har en høyere verdi enn uten. Det medfører en mulig inntektskilde som bankene ser etter ved vurdering av om finansiering skal gis. Dersom klageren hadde hatt kunnskap om den manglende ferdigattesten, ville han vært varsom i budgivningen, dersom han overhodet hadde gitt bud. Dette kan ikke sannsynliggjøres på annen måte enn at det følger av sunn fornuft.

 

Som følge av misvisende markedsføring, brudd på meglerens undersøkelsesplikt samt brudd på god meglerskikk, har klageren blitt påført betydelig tap. Klageren pådro seg kostnader til megleren på kr 30 310 knyttet til oppstartet megleroppdrag som måtte avsluttes grunnet manglende godkjenning av utleiedelen. Eiendommen vil ikke bli godkjent slik den ble markedsført og solgt i 2006/2007.

 

Klageren ønsker sitt økonomiske tap erstattet, hvor det i vurderingen av tapets størrelse må ses hen til den markedsmessige slagsiden det har at klageren ikke kunne markedsføre eiendommen med utleiedel. Verdireduksjonen som følge av den manglende godkjenning av utleiedel settes skjønnsmessig til kr 750 000 i henhold til vurdering gjort av annet meglerforetak, og klagerens samlede krav utgjør kr 780 310.

 

Bemerkninger om foreldelse

Klageren oppdaget feilene ved påtenkt salg våren 2013. Kravet er følgelig ikke foreldet. Det finnes ingen regler om reklamasjonsfrist overfor eiendomsmeglere i dagens regelverk.

Innklagede kan ikke høres med at kravet er for sent fremsatt som følge av passivitet.

 

Innklagede har i hovedsak anført:

Klageren har opplyst at han «noen år» etter ervervet av eiendommen ble klar over at den mulighet for utleie som eiendommen var markedsført med, ikke var godkjent av kommunen. Innklagede har tidligere anmodet om at tidspunktet for når klageren fikk denne kunnskapen blir opplyst og dokumentert, uten at dette har skjedd.

 

Det fremstår som uklart hva «ulovligheten» ved eiendommen omfatter. Det er ikke dokumentert gjennom klagen at klageren ikke har anledning til å leie ut det som i salgsoppgaven fra 2007 var definert som utleiedel: «Oppholdsrom med kjøkken og bad». Plantegningene viser at denne enheten er en hybelleilighet på ca 21 kvm. I forliksklage av 9. juli 2014 er det opplyst at eiendommen har fått ferdigattest etter en påkostning på ca kr 30 000.

 

Innklagede har bedt klageren presisere hvilket forhold som er til hinder for at det som i salgsoppgaven fra 2007 ble betegnet som utleiedel, ikke lovlig kan utleies. Innklagede forstår det slik at det er bygningsmessige forhold som gjør at utleie ikke kan skje, men dette er noe uklart.

 

Saken overfor innklagede har versert siden mottak av første henvendelse den 9. juli 2013. Klageren tok ut forliksklage mot innklagede den 9. juli 2014. Forliksrådet fattet 16. september 2014 beslutning om at saken skulle innstilles. Innklagede har etter dette tidspunkt ikke mottatt henvendelser i saken før klagen til Reklamasjonsnemnda ble mottatt.

 

Innklagede er kjent med at klageren fremmet krav overfor selgeren i 2013, men det er fra klagerens side ikke opplyst om hva utfallet av dette kravet ble.

 

Videre er innklagede kjent med at eiendommen var annonsert for salg i 2014, der den ble markedsført med «egen bi-leilighet».

Innklagede bestrider å ha opptrådt i strid med god meglerskikk. Innklagede formidlet de opplysninger som ble gitt av selgeren av eiendommen, og hadde ikke noe grunnlag for å tvile på riktigheten av informasjonen.

 

Opplysningene om at eiendommen hadde to boenheter har blitt verifisert gjennom matrikkelrapport. Videre fremgår det av kommunal informasjon datert 7. mars 2013 at det ikke er registrert sak vedrørende ulovlighet i kommunens registre.

 

Klageren synes å anføre at eiendomsmeglere etter loven av 1989 hadde en selvstendig plikt til å ettergå og kontrollere uforbeholdne opplysninger gitt av selgere. Anførselen forstås dithen at man mener meglerens undersøkelsesplikt var utvidet og skjerpet fordi eiendommen var endret med påbygg syv år før klageren kjøpte den, og at megleren av denne grunn burde forstått at selgerens opplysninger kunne være feil. Klageren synes altså å mene at megleren ved utførelse av salgsoppdraget i 2006 uten videre var forpliktet til å undersøke den konkrete byggesaken på eiendommen i det eiendommen var endret i 1999/2000.

 

Det at det hadde vært foretatt endringer på en eiendom, utløste ikke uten videre en undersøkelsesplikt etter eiendomsmeglingsloven av 1989 § 3-7. For å utløse en slik særskilt undersøkelsesplikt måtte megleren ha en særlig oppfordring til å mistenke at selgerens opplysning var uriktig.

 

Ved utførelsen av oppdraget i 2006 forelå ikke forhold ved selgerens opplysninger, eller eiendommen som sådan, som ga noen foranledning for at megleren burde stille spørsmål ved lovligheten av tiltaket eller utleieenheten. I selgerens egenerklæringsskjema var det uttrykkelig opplyst at utleiemulighet var godkjent. I tidligere saker for Reklamasjonsnemnda vedrørende utleiemulighet har kvaliteten på selgerens opplysninger i egenerklæring blitt tillagt vesentlig vekt i bedømmelsen av meglerens plikt til å reagere. Selgerens opplysninger om eiendommen ble bekreftet av den øvrige informasjonen megleren hadde tilgang på etter normale undersøkelser.

 

Fra klagerens side er det ikke påberopt eller ført bevis for at han forut for sin budgivning stilte spørsmål eller gav til kjenne særlige forutsetninger vedrørende utleie av eiendommen som kunne utløse en skjerpet undersøkelsesplikt for megleren.

 

Det er feil å sammenligne salgsoppdraget i 2013 med det oppdraget innklagede hadde i 2006. Ved lovendringen som trådte i kraft 1. januar 2008, ble megleren pålagt en plikt til å innta opplysninger om hvorvidt ferdigattest foreligger, og om hvorvidt utleie er lovlig. Etter den gamle eiendomsmeglingsloven måtte det foreligge temmelig åpenbare forhold ved eiendommen før en utvidet undersøkelsesplikt inntrådte for megleren. Det forelå ingen slike forhold ved eiendommen i nærværende sak.

 

Innklagede bestrider at det fremsatte erstatningskravet kan føre frem. Det er ikke sannsynliggjort at de øvrige betingelsene for erstatningsansvar er oppfylt. Klagerens anførsel om at eiendommen har tapt seg kr 700 000 – 800 000 i verdi fremstår som uklar og er ikke begrunnet i materiale som viser at anslaget gjenspeiler markedssituasjonen.

 

Det er fra klagerens side ikke ført bevis for at han med kunnskap om de forhold som påberopes som grunnlag for erstatning ville ha betalt kr 780 000 mindre for eiendommen i 2007. Klageren fikk tilslag på eiendommen med et bud på kr 250 000 under prisantydning, og det bestrides at klageren ville fått tilslag på et bud som var ytterligere kr 500 000 lavere.

 

Det fremsatte erstatningskravet er verken sannsynliggjort eller dokumentert, og er basert på en feilaktig presumsjon om at eiendommen har en verdiforringelse ved videresalg fordi den er solgt i februar 2015 med opplysning om at utleiedel ikke er godkjent som egen boenhet. Det er ikke ført bevis for at eiendommen med mulighet for utleie ville innbragt kr 7 450 000 i salgssum, hvilket måtte vært tilfelle for at det skal være samsvar mellom erstatningen og det angivelige tapet.

 

Innklagede bestrider klagerens krav om erstatning for kostnader påløpt i forbindelse med avbrutt megleroppdrag. Disse kostnadene er ikke påført klageren som en adekvat følge av en eventuell feil fra innklagedes side.

 

Kravet er foreldet. Klageren hadde ved første reklamasjon til innklagede den 7. juli 2013 eid og bodd i boligen i seks år.

 

Fristavbrudd fra klagerens side ble foretatt ved forliksklage av 9. juli 2014. Etter innstilling av forliksklagen den 16. september 2014 har ikke klageren fulgt opp saken før klagen til Reklamasjonsnemnda den 13. august 2015, og virkningen av den avbrutte foreldelsen er opphørt.

 

Det fremsatte erstatningskrav må under enhver omstendighet være tapt som følge av passivitet, jf. alminnelige obligasjonsrettslige prinsipper.

 

 

Reklamasjonsnemnda bemerker:

 

Saken gjelder krav om erstatning for påstått brudd på meglerens undersøkelses- og opplysningsplikt ved markedsføring av bolig med «egen utleiedel» uten at utleiedelen var godkjent.

 

I saksfremstillingen er partenes anførsler gjengitt i hovedsak. Nemndas medlemmer har fått alle sakens dokumenter.

 

Reklamasjonsnemnda har behandlet saken etter lov om eiendomsmegling av 16. juni 1989 nr. 53.

 

Partene synes å være enige om at det for megleren forelå en særskilt undersøkelsesplikt etter loven av 1989 § 3-7 bare når det forelå omstendigheter som ga megleren en særlig oppfordring til å mistenke at opplysninger gitt om eiendommen var feilaktige eller misvisende. Partene er derimot ikke enige om hvor terskelen for når megleren må sies å ha hatt slik oppfordring ligger.

 

Spørsmålet er om det i informasjonen i «meglerpakken» eller fra selgeren fremkom opplysninger som ga megleren oppfordring til å sjekke nærmere. Ifølge klageren forelå det ikke ferdigattest. Innklagede har vist til at lovendringen i 2008 som påla megleren en plikt til å innta opplysninger om hvorvidt ferdigattest foreligger, og om hvorvidt utleie er lovlig, ikke gjaldt da klageren kjøpte boligen.

 

Av selgerens opplysninger i egenerklæringer fremkommer det under pkt. 13 og 14 at spørsmålet «Kjenner du til manglende ferdigattest/feil/skader/påbud/heftelser/krav vedrørende eiendommen?» er besvart med «NEI» og spørsmålet «Dersom eiendommen selges med utleiemulighet, leilighet, hybel e.l. kjenner du til om denne er godkjent hos bygningsmyndighetene?» ble besvart med «JA» og bemerkningen «Godkjent som 2 boenheter» var tilført. Det fremgår også av opplysningene i kommunen at eiendommen er registrert som horisontaldelt tomannsbolig i 2009.

 

Under enhver omstendighet er eventuelle krav foreldet. Rettsforholdet megler – kjøper er av kontraktsrettslig karakter, jf. Rt. 2012 side 335. Foreldelsesloven § 3 nr. 2, jf. § 10 får derfor anvendelse. Etter § 10 løper det en tilleggsfrist på ett år fra fordringshaveren (klageren) fikk eller burde skaffet seg «nødvendig kunnskap» om fordringen (erstatningskravet) eller skyldneren (innklagede).

 

Klageren fikk nødvendig kunnskap om mulig erstatningskrav ved påtenkt salg våren 2013, og ettårs fristen begynte da å løpe. Fristavbrytende skritt ble først tatt ved forliksklagen 9. juli 2014, og det er mer enn ett år siden fristen startet. Eventuelle krav er derfor foreldet. Nemnda bemerker at reklamasjonen overfor innklagede 7. juli 2013 ikke var fristavbrytende.

 

Nemnda nevner i tillegg at kravet også er foreldet, da Reklamasjonsnemnda først mottok klagen datert 13. august 2015 den 10. februar 2016, det vil si mer enn ett år etter at forliksrådet innstilte behandlingen av saken 16. september 2014, jf. foreldelsesloven § 16 nr. 2 bokstav a.

 

 

Konklusjon:

 

Klageren gis ikke medhold.

 

 

 

 

2016032 – Feil/ manglende opplysninger

$
0
0

Klage nr 2016032

 

Behandlet av Reklamasjonsnemnda den 9. mai 2016. Nemnda har bestått av:

 

Per Racin Fosmark, formann

Kåre Mæland, oppnevnt av Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendom Norge

Cecilie Asak Oftedahl, oppnevnt av Forbrukerrådet

 

 

Innklaget:                      DNB Eiendom AS Nesttun

 

Saken gjelder:               Feil/ manglende opplysninger

 

 

Saksfremstilling:

 

Klagerne kjøpte en enebolig med utleieenhet gjennom innklagede for kr 8 400 000 med overtakelse den 15. februar 2013. Det ble inngått forlik med eierskifteforsikringsselskapet til selgeren vedrørende utbedringskostnader og kostnader til teknisk og juridisk bistand. Klagerne hevder megler har gitt uriktige opplysninger om utleieenheten, holdt tilbake opplysninger om dårlig lukt i huset, samt om mulighet til å holde tilbake penger og skrive mangelsinnsigelser på overtakelsesprotokollen. Videre hevder klagerne at det er gitt uriktige opplysninger om eneboligen i markedsføringen. Det anføres at megleren har opptrådt i strid med god meglerskikk, og at meglerens atferd var erstatningsbetingende uaktsom. Klagerne krever erstatning på kr 1 084 600.

 

Klagerne er representert ved advokat.

 

Fagansvarlig hos innklagede er eiendomsmegler.

 

Nemnda kom til at klagen ikke førte frem.

 

Klageren har i hovedsak anført:  

Det ble reklamert på feil og mangler kort tid etter overtakelse. Det ble rettet reklamasjon mot innklagede under et møte den 25. februar 2013. Det ble da opplyst at innklagede hadde en ansvarsforsikring som kravet skulle varsles til. I den påfølgende perioden prioriterte klagerne å forfølge kravet mot eierskifteforsikringsselskapet. Kravet bestod av stipulert ütbedrings-

 

 

kostnad og kostnader til teknisk og juridisk bistand. Kravet på totalt kr 1 934 637 ble avsluttet med et forlik på kr 850 000.

 

Kravet mot innklagede er krav klagerne ikke har fått dekket av eierskifteselskapet. Kravene gjelder de punkter hvor meglerens handlinger eller mangel på aktivitet har påført klagerne et tap. Det var en forutsetning for klagerne ved aksept av forliket at de kunne kreve innklagede for deres mislighold.

 

Kravet mot megleren ble fulgt opp i brev den 28. oktober 2015 med svarfrist 11. november 2015. Klagerne har purret flere ganger, men megleren har valgt å ikke besvare denne henvendelsen.

 

Markedsføring av boligen

I salgsoppgaven var boligen markedsført under et eget konsept som brukes for boliger med spesielt høy standard. Det er kun de dyreste og mest påkostede boligene som markedsføres i dette konseptet. Det fremgikk av formuleringene som ble brukt i salgsoppgaven at dette var en bolig med gjennomgående høy standard og mange kvaliteter. I taksten var det krysset av for «godt vedlikehold» på de fleste av husets bygningsdeler, og det var kun gjort fradrag på kr 200 000 for slit og elde. I egenerklæringen var det ikke gjort noen negative avkryssinger, med unntak av sprekk i to fliser på boblebadet og en vannsprutflekk som ikke var lekkasje.

 

Klagerne mener at salgsoppgaven og markedsføringen av boligen ga et misvisende bilde av boligens tilstand. Det vises til sakkyndig rapport som viser funn gjort i boligen som ikke stemmer med hvordan boligen ble markedsført.

 

Når det gjelder markedsføringskonseptet, er det irrelevant hvorvidt også billigere boliger kan markedsføres i dette konseptet. Poenget er at klagerne ble forespeilet en feilfri luksusbolig, men endte opp med et totalrenoveringsprosjekt. Salgsoppgaven brukte en rekke salgsfremmende superlativer, og skapte således et feilaktig og misvisende bilde av boligen.

 

Utleieenheten

Da klagerne var på visning i boligen fikk de beskjed om at utleiedelen ikke kunne besiktiges fordi leier var nyoperert og behøvde ro. I ettertid har det kommet frem at dette ikke var riktig informasjon.

 

Boligen ble solgt med et løpende leieforhold. Det fremgikk av salgsoppgaven at månedlig leie var kr 6 800, og leiekontrakten ble fremlagt ved salget. Det fremgikk av denne at det eksisterte et depositum, noe som viste seg å ikke stemme. Megleren ga derfor uriktige opplysninger om sikkerhetsstillelse på utleieleiligheten.

 

Videre har ikke megleren fulgt opp som lovet, med hensyn til å gi orientering om muligheten for å øke leiebeløpet. Klagerne fikk vite at leietakeren var på flyttefot, og at klagerne kunne få ny leietaker og oppjustere prisen til gjengs leienivå. Dette viste seg å være løgn. Klagerne fikk vite at de kunne si opp leietakeren, men fikk ikke dokumentasjon på dette selv om de spurte megleren flere ganger.

 

Klagerne viser til en rekke e-poster sendt til megleren både angående overtakelsen, samt rettigheter i forhold til eventuell oppsigelse av leieforholdet. Disse ble ikke besvart. Dette skapte problemer for klagerne som ikke fikk formalisert ny leiekontrakt med leietaker.

 

Klagerne sendte melding til megleren med forespørsel om besiktigelse av utleieleiligheten ved overtakelsen, men fikk ikke svar. Til innklagedes anførsel om at klagernes manglende besiktigelse av leiligheten ikke er dokumentert, viser klagerne til fremlagt dokumentasjon i form av e-postkorrespondanse med megleren og leietakeren, der det fremgår at klagerne ikke hadde fått besiktige leiligheten før overtakelsesdagen. I ettertid har det vist seg at veggene i leiligheten var full av heksesot, og klagerne mener dette var årsaken til at de ble forhindret fra å besiktige den. De fikk etter avtale med leietakeren sett leiligheten for første gang samme dag som overtakelsen.

 

I e-postkorrespondanse med leietakeren fremkommer det at problemene med rengjøring av veggene i leiligheten hadde blitt bemerket når både megleren og eier var til stede, før overtakelsen.

 

Overtakelsen

Klagerne kjøpte boligen for kr 8 400 000, og overtakelse ble avtalt til den 15. februar 2013. På overtakelsen ble det oppdaget en rekke feil og mangler ved boligen. Det var blant annet heksesot i utleieleiligheten. Klagerne ønsket å holde tilbake penger og ikke skrive under på protokollen. Dette ble avvist, og klagerne ønsket derfor å skrive ned forholdene i protokollen. Innklagedes representant ga feilaktig beskjed om at det ikke kunne skrives ned i protokollen, fordi det ville tolkes som en aksept fra selger.

 

Det ble også uttalt at dersom kjøperne nektet å skrive under, så måtte man være helt sikker på å vinne frem i en etterfølgende rettssak, og at det ville påløpe kostnader og risiko. Den mangelfulle utfyllingen av feil og mangler i overtakelsesprotokollen har vært et hovedargument fra eierskifteforsikringsselskapet i den etterfølgende prosessen. Selskapet avviste ansvar ettersom synlige feil på overtakelsen ikke var avmerket i protokollen.

 

Dårlig lukt

På overtakelsen var det ikke mulig å kjenne dårlig lukt i huset. Klagerne mener imidlertid at megleren som var i huset flere ganger måtte ha kjent denne lukten som raskt ble oppdaget av klagerne etter overtakelse.

 

Når det gjelder innklagedes henvisning til påstått lukt i leiligheten, må dette skyldes en villfarelse fra innklagedes side. Det var på bad og på kjøkken i eneboligen at det var en forferdelig lukt.

 

Klagerne har fremlagt korrespondanse der meglerens opptreden er bevist. Lovnader om assistanse ble ikke fulgt opp fra innklagede. Innklagede har vært en del av saken siden februar 2013, og har hatt full innsikt i alle forhold. Innklagede har hatt anledning til å ivareta både sine egne og klagerne interesser i saken, men klagerne har ikke opplevd annet enn total ansvarsfraskrivelse og unnfallenhet. Videre er det besynderlig at innklagede ikke ønsker å fremlegge mer dokumentasjon, samtidig som de har etterlyst bevis fra klagerne for deres påstander.

 

Det anføres at megleren har opptrådt i strid med god meglerskikk, og at meglerens atferd var erstatningsbetingende uaktsom. Klagerne krever erstatning på kr 1 084 600.

 

Innklagede har i hovedsak anført:  

Reklamasjon

Innklagede bestrider at klagerne reklamerte i møte den 25. februar 2013. Klagerne gjorde megleren kjent at de var indignert over det de oppfattet som mangler ved eiendommen. Megleren henviste dem til selgerens forsikringsselskap. Det fremgår av klagernes e-post til selskapet at de aksepterte at disse var rette vedkommende for reklamasjonen. Det må derfor legges til grunn at reklamasjon overfor innklagede ikke skjedde før i slutten av oktober 2015, og det er misvisende at klagerne omtaler denne henvendelsen som et «oppfølgingsbrev». I møtet med innklagede den 25. februar 2013 spurte klagerne hvordan de skulle forholde seg hvis de mente at megleren også var ansvarlig. Megleren som var til stede i møtet, svarte at det måtte sendes en skriftlig klage til innklagede snarest mulig og redegjøre for ankepunktene mot megleren. I mangel av slik henvendelse la innklagede til grunn at klagerne ønsket å konsentrere seg om selgers forsikringsselskap, hvilket de også gjorde.

 

Angående reklamasjonen til innklagede den 28. oktober 2015 vises det til de omfattende saksdokumentene som forelå fra klagernes reklamasjonsprosess mot eierskifteforsikringsselskapet. Det var ikke urimelig at innklagede, som ikke hadde vært involvert i prosessen, måtte bruke noe tid på sette seg inn i dette. Innklagede oppfatter dokumentene fra forsikringsselskapet slik at partene hadde svært forskjellig syn både på hva som utgjorde mangel og vurderingen av hver enkelt mangel. Klagerne aksepterte tilbud om forlik på kr 850 000.

 

Markedsføring av boligen

Klagernes beskrivelse av innholdet i markedsføringskonseptet er svært upresis. Høy standard på selve boligen er bare ett av flere alternativer som kan kvalifisere for konseptet for markedsføringen. Det kan også være beliggenhet eller størrelse som gir eiendommen det lille ekstra. I dette tilfellet var størrelsen på huset med 308 kvm alene mer enn tilstrekkelig til å kvalifisere boligen for dette konseptet.

 

Formuleringene i salgsoppgaven om boligens gjennomgående gode standard bygget på taksten som fulgte med salgsoppgaven. Det fremgikk av taksten at det var «Meget god standard på boligen og eiendommen generelt». Megleren hadde derfor full dekning for de betegnelser som ble brukt om boligens standard. Megleren oppdaget ikke noe ved besiktigelsen som indikerte at eneboligen ikke var representativ eller som ga grunnlag for å reise spørsmål ved taksten.

 

Utleieenheten

Det er ikke korrekt at klagerne ikke fikk anledning til å besiktige utleieleiligheten. Utleieleiligheten var tilgjengelig for alle interessenter på alle visninger. Selgerne var nøye med å informere leietaker om når det ble holdt visninger, slik at leieforholdet ikke skulle være til hinder for dette. Klagerne var på både privat og felles visning, og hadde anledning til å se leiligheten i begge tilfeller.

 

Klagerne var tilstede på to visninger og ved overtakelsen. Det er ingen indikasjoner på at boligen ved klagernes besøk fremstod annerledes enn da megleren besiktiget den, verken når det gjaldt mangler eller lukt. Megleren la for øvrig ikke merke til noen spesiell lukt i leiligheten.

 

Overtakelsen

Klagernes beskrivelser av hva som skjedde under overtakelsen er sterkt misvisende. Det fremgår av overtakelseserklæringens punkt 5 at den har et eget punkt for opplisting av mangler ved overtakelsen. Dette punktet ble ikke fylt ut på tross av at klagerne påstår at det ble oppdaget en rekke feil og mangler ved boligen.

 

Den manglende utfyllingen er forklart med press/påvirkning fra megleren. Det er ikke grunnlag for en slik beskyldning. Megleren har en lovpålagt plikt til å gi kjøper og selger råd og opplysninger av betydning for handelen og gjennomføringen av denne. Dette innebærer også en plikt til å orientere kjøperen om mulige konsekvenser av å holde tilbake deler av kjøpesummen eller ikke gjennomføre overtakelsen. Orienteringen som ble gitt av megleren i dette tilfellet var rutinemessig, og meglerens oppfyllelse av en slik lovpålagt plikt kan ikke være å anse som utidig press.

 

Klagerne og megleren har svært forskjellig oppfatning av hva som skjedde under overtakelsen. Det ble imidlertid påpekt manglende rengjøring av en vifte, defekt glasshylle i et kjøleskap og feil ved et gardinoppheng. Mangelsinnsigelsene fra klagerne rett etter overtakelsen var svært overraskende for innklagede.

 

Ansvarsgrunnlag

Innklagede har ikke noe objektivt mangelsansvar i saken. Spørsmålet er derfor om megleren har opptrådt uaktsomt, og om de øvrige vilkårene for erstatning er oppfylt.

 

Meglerens beskrivelse av eiendommens tilstand i salgsoppgaven bygget først og fremst på taksten. Det var ingen forhold ved denne som ga megleren en oppfordring til ytterligere undersøkelser.

 

Klagernes påstander om meglerens opptreden under overtakelsen er udokumenterte. Innholdet i overtakelseserklæringen og partenes opptreden i etterkant taler imot klagers fremstilling av faktum i saken på dette punkt.

 

Det er heller ikke fremlagt bevis på at klagerne ikke fikk anledning til å besiktige utleiedelen. Det har formodningen mot seg at klagerne kjøpte en bolig til kr 8 400 000 uten å ha fått anledning til å besiktige denne.

 

Innklagede kan ikke se at det fremkommer verken i salgsoppgaven eller kjøpekontrakten opplysninger om depositum. Uansett har ikke klagerne dokumentert å ha lidt noe tap for det tilfellet at et forutsatt depositum manglet.

 

Det er ikke fremlagt bevis på at megleren skal ha gitt et løfte når det gjaldt klagernes mulighet for å øke leiebeløpet for utleiedelen.

 

Anførselen om at megleren ikke orienterte om lukt i leiligheten bygger på feil faktum, og innklagede bestrider at det foreligger pliktforsømmelse fra meglerens side på dette punkt.

 

Innklagede bestrider at det foreligger ansvarsgrunnlag.

 

Klagerne kan ikke få dekket samme tap to ganger. Når det gjelder boligens standard/tilstand og lukt i leiligheten må disse punkter allerede anses kompensert av eierskifteforsikrings­selskapet. Uansett må klagerne selv dekke eventuelt resttap så lenge det er inngått bindende forliksavtale uten at innklagede var involvert. Med dette blokkerte klagerne innklagedes mulighet til å forhandle med forsikringsselskapet om intern ansvarsfordeling dersom Reklamasjonsnemnda mot formodning skulle anse innklagede erstatningsansvarlig.

 

Når det gjelder overtakelseserklæringen har ikke klagerne dokumentert å ha lidt noe tap som følge av at denne ble signert uten at deler av kjøpesummen ble holdt tilbake, samt at det ble unnlatt å liste opp feil. Klagernes mangelsinnsigelser overfor selgeren var fortsatt i behold, noe de etterfølgende forhandlingene med forsikringsselskapet viste.

 

De øvrige punktene gjelder utleiedeler. Klagerne har ikke dokumentert at de har lidt noe økonomisk tap knyttet til denne, eller hvor stort tap det eventuelt skulle være snakk om.

 

Passivitet

Klagerne presenterte kort tid etter overtakelsen en lang liste med mangler ved eiendommen. De hadde da all informasjon de trengte for å rette en skriftlig klage mot innklagede. Klagerne ventet likevel mer enn to og et halvt år før dette ble gjort. I mellomtiden ble mangler utbedret og det ble forhandlet med forsikringsselskapet. Innklagede hadde ingen oppfordring eller foranledning til å ivareta sine interesser i denne perioden.

 

Kravet som er rettet mot innklagede er betydelig. Klagerne hadde derfor oppfordring til å orientere innklagede om at de vurderte å rette klage mot dem på et tidligst mulig tidspunkt. Innklagede mener at to år og åtte måneder er altfor lang tid å forholde seg passiv slik klagerne gjorde. Det er uten betydning for passivitetsspørsmålet at klagerne i denne perioden forhandlet med forsikringsselskapet. Det må videre tas hensyn til at klageren er en aktiv næringslivsmann som må anses vel skikket til å ivareta sine interesser i en sak som denne.

 

Saken bærer preg av at klagerne mener de ikke har oppnådd tilstrekkelig i forhandlingene med forsikringsselskapet, og nå ønsker en «ekstraomgang» med en ny motstander. Det er ikke grunnlag for å innrømme dette verken på rettslig grunnlag eller ut ifra en rimelighetsvurdering.

 

 

Reklamasjonsnemnda bemerker:

 

Saken gjelder krav om erstatning som følge av meglerens påståtte manglende opplysninger om boligens standard, samt villedende markedsføring.

 

I saksfremstillingen er partenes anførsler gjengitt i hovedsak. Nemndas medlemmer har fått alle sakens dokumenter.

 

Det fremgår at klagerne har hatt en sak med selgers eierskifteforsikringsselskap, og at det er inngått et forlik på kr 850 000 vedrørende utbedringskostnader og utgifter til teknisk og juridisk bistand. Innklagede har etter det opplyste ikke hatt noen rolle ved inngåelsen av dette forliket. I en slik situasjon kan ikke klagerne vende seg mot megleren og kreve erstattet det de ikke fikk i forliket med forsikringsselskapet.  Nemnda behøver derfor ikke å gå nærmere inn på de enkelte spørsmålene som klagerne har vist til.

 

 

Konklusjon:

 

Klagerne gis ikke medhold.

 

2016033 – Meglers utlegg/vederlag/honorar

$
0
0

Klage nr 2016033

 

Behandlet av Reklamasjonsnemnda den 9. mai 2016. Nemnda har bestått av:

 

Per Racin Fosmark, formann

Kåre Mæland, oppnevnt av Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendom Norge

Cecilie Asak Oftedahl, oppnevnt av Forbrukerrådet

 

 

Innklaget:                      PrivatMegleren Tønsberg

 

Saken gjelder:               Meglers utlegg/vederlag/honorar

 

 

Saksfremstilling:

 

Klageren engasjerte innklagede for salg av en hytte i mai 2015. Hytta ble ikke solgt, og klageren sa opp oppdraget. Partene er uenig i hvor mye vederlag innklagede har krav på. Klageren hevder innklagede bare har krav på kr 47 083, fordi hytta ikke ble solgt. Innklagede anfører at sønnen skulle kjøpe hytta, og at de derfor også har krav på meglerprovisjon, slik at det totale kravet blir på kr 85 883.

 

Fagansvarlig hos innklagede er eiendomsmegler.

 

Nemnda kom til at klagen førte frem.

 

Klageren har i hovedsak anført:  

Prising av eiendommen

Klageren inngikk avtale med innklagede om salg av en hytte i mai 2015. Megleren forespeilet en salgspris på kr 4 000 000. Verditaksten ble satt til kr 3 500 000. Det ble benyttet kr 4 000 000 som salgspris i alle dokumenter. Klageren har problemer med å skjønne at denne ble lagt til grunn, dersom det var en urealistisk salgssum.

 

Etter to visninger kom det et bud på kr 2 900 000. Dette er ca. 27% under utgangspunkt som klageren synes er påtagelig stort avvik fra en lokal megler. Klageren ble enig med megleren om å inngi et motbud på kr 3 200 000 som var den laveste summen klageren kunne akseptere.

 

 

Motbudet ble imidlertid ikke akseptert av budgiveren, og klageren sa opp oppdraget umiddelbart den 20. juni 2015 med stor skuffelse. I følge oppdragsavtalen har klageren rett til å si opp oppdraget. Megleren fortsatte dog noe megling etter at oppdraget ble avsluttet.

 

Megleren har fritolket samtalen den 29. juni 2015. Hva hun skriver i sine notater, kan også endres etter eget forgodtbefinnende. Eiendommen ble ikke overdratt. Dersom megleren tror noe annet, må det bero på en misforståelse.

 

Innklagede viser til uttalelsen vedrørende gråvannsavløp som et moment som kan ha påvirket prisen. Uttalelsen var fra en saksbehandler i kommunen, og ikke forankret i forskrift eller annet kommunalt dokument. Eksisterende avløp er godkjent, og en prosess fra kommunens side mot alle hytteeiere i området med tilsvarende godkjente anlegg virker helt urealistisk. Megleren la ikke noe arbeidet i å avdramatisere denne uttalelsen. Et gråvannsavlegg ville koste ca. kr 50 000 – 60 000, og kan ikke bortforklare en verdidifferanse på over kr 500 000. Megleren kunne foreslått for partene at dersom det kom et krav innenfor en tidsperiode, kunne en kostnadsdeling for gråvannsanlegget være aktuelt. Det ble ikke forklart hva etablering av et slikt anlegg innebar. Megleren gjorde ingen anstrengelser for å forklare saken for interessentene.

 

Uenighet om fakturaens størrelse

Klageren mottok en faktura fra megleren den 29. juni 2015 på kr 85 883. I følge salgsoppgaven skulle meglerens vederlag være på kr 41 583, dersom eiendommen ikke ble solgt. Klageren betalte kr 41 583 med tillegg av annonseringen i lokalavisen på kr 5 500, det vil si totalt kr 47 083. Megleren bestrider beregningen av honoraret.

 

Det kom et inkassovarsel på kr 38 800 pluss omkostninger, som totalt blir kr 40 808. Klageren bestred kravet da beløpet er omtvistet. Deretter kom det et nytt brev fra inkassoselskapet, og klageren bestred kravet igjen. Klageren foreslo imidlertid et beløp på kr 7 000 i minnelig løsning for å få avsluttet saken. Dette ble avvist av innklagede.

 

I oppdragskontraktens leveransebeskrivelse var det satt opp et tidsbruk på 10 timer til kontrakt, overtakelse og oppgjør som beviselig ikke er utført. Det er videre stipulert totalt 10,5 timer til budgivning, men med en budgiver kan det ikke ha gått så mye tid. Dette utgjør samlet en betydelig del av oppdraget som ikke er utført.

 

Dagen etter at saken ble sendt til nemnda, fikk klageren varsel om særlig tvangsgrunnlag fra inkassoselskapet. Dette oppfattet klageren som dramatisk og engasjerte derfor en advokat. Klagerens advokat tilbød 10. mars 2016 et nytt kompromiss for å avslutte saken på kr 10 000. Det ble ikke besvart av inkassoselskapet, og advokaten purret den 4. april 2016. Tilbudet ble da avvist. Inkassoselskapet opprettholdt sitt tilbud på kr 19 550 til 11. april 2016. Nytt forsøk på å avslutte saken fra klagerens advokat sin side ble gjort den 7. april 2016 med et beløp på kr 14 500, men dette ble ikke besvart. Siste forsøk på kompromiss ble gjort på telefon fra klagerens advokat den 12. april 2016 med et beløp på kr 17 500, også dette ble avvist av megleren. Avvik mellom partene var teoretisk da kr 2 000. Klageren oppfattet det slik at megleren ikke ønsket å komme til enighet.

 

At megleren ikke har oppfattet at grunnlaget for klage på fakturaen og delbetaling var at eiendommen ikke ble solgt, er for klageren uforståelig. Dette var det eneste argumentet som klageren gjentok flere ganger. Megleren påstår at hun ikke forstod at eiendommen ikke var solgt før hun mottok brev fra klagerens advokat den 29. februar 2016. Dette virker noe merkelig. Klageren hadde tross alt ingen annen grunn til å bestride honoraret.

 

Klageren hevder det er i strid med god meglerskikk å ikke slette pantedokument og urådighetserklæring umiddelbart etter at oppdraget er sagt opp. At pantet nå er justert fra kr 4 500 000 til 70 000 hadde ikke klageren fått opplysning om før megleren innga tilsvar til nemnda. Justeringen ble utført den 17. februar 2016, det vil si fem dager etter klagerens brev til innklagede datert den 12. februar 2016. Pantet burde være nok for å sikre egne interesser.

 

Klageren sa opp oppdraget med megleren fordi differansen mellom forventet salgspris og bud ble for stor. Eiendommen hadde blitt solgt dersom megleren hadde fått frem bud i størrelse med prisantydning. Dette var en stor skuffelse. Klageren har nå overlatt driften av eiendommen til neste generasjon, men sitter fortsatt som eier. Det er ingen rasjonelle argumenter for at klageren fortsatt ikke skal eie eiendommen, og at den benyttes av familien. Familiemedlemmer kan arve eiendommen uten arveavgift og dokumentavgift ved en senere anledning dersom det blir aktuelt. Klageren registrerer også flere misforståelser mellom ham og megleren, men det blir bare spekulasjoner å finne ut årsaken til dette. Klageren har gjort en rekke forsøk på forlik, og tilbudt megleren et vederlag for å avslutte saken. Tidligere forsøk på kompromiss står ikke lenger ved lag.

 

Megleren har utført et slett arbeid, og i tillegg krever innklagede mer betalt enn kontrakten tilsier. Det er respektløst å bli behandlet slik når man er 85 år, og i tillegg har forsøkt å komme med et kompromiss for å få avsluttet et oppdrag.

 

Innklagede har i hovedsak anført:

I klagen skrives det noe om at det i leveransebeskrivelsen til megleren er satt opp tidsforbruk på 10 timer til kontrakt osv. Innklagede kan ikke se at dette har noen relevans til denne saken. Leveransebeskrivelsen er spesifikasjon av timebruk på et oppdrag dersom man velger å ha timesbasert meglerhonorar. Her er det valgt provisjon.

 

Prising av eiendommen

Klageren ga selv uttrykk for en prisforventning på kr 4 000 000 både til lokal megler forut for innklagedes møte med klageren, og senere til innklagede på selve befaringen. Innklagede ga uttrykk for at dette virket høyt, og kom ikke med en tilbakemelding på prisantydning på første befaring. Oppdragsavtalen ble signert på befaringen med kr 4 000 000 som grunnlag for provisjon og eierskifteforsikring for å ha noe å gå ut fra. Forespeilet salgspris fra megler på kr 4 000 000 er således ikke riktig.

 

Takstmannen kom frem til en markedsverdi på kr 3 500 000 som megleren også var enig i. Dette endte med å være prisantydning.

 

På befaringen kom det også frem at én av klagerens sønner vurderte å kjøpe eiendommen. De hadde snakket om dette innad i familien, men kommet frem til at han likevel ikke var interessert. Klageren ba megleren om å sette ham opp på interesselisten i tilfelle han ombestemte seg. Dette ble gjort, og megleren forsøkte også å ringe og sende SMS til sønnen ved flere anledninger uten å få svar.

 

Fellesvisninger ble avholdt den 6. og 7. juni 2015, i tillegg til flere privatvisninger.

 

Underveis i salgsprosessen hadde megleren kontakt med kommunen vedrørende avløpssituasjonen på eiendommen. Det kom frem at grovvannutslipp slik det praktiseres i dag ikke er i henhold til hva kommunen ønsker, og at det kunne komme pålegg om installering av renseanlegg. Interessenter ble derfor opplyst om dette, og det kan ha hatt innvirkning på budets størrelse.

 

Etter budgivningen valgte selgeren å trekke oppdraget og avvise siste bud. Budgiveren ble orientert om dette. Megleren var på ferie og avtalte med klageren at hun skulle ringe ham når hun var kommet tilbake på kontoret. Eiendommen ble trukket fra internett av en kollega av megleren.

 

Uenighet om fakturaens størrelse

Mandag den 29. juni 2015 ringte megleren til klageren som avtalt, og fortalte at sønnen hadde bestemt seg for å kjøpe hytta for kr 2 900 000. Det var en hyggelig samtale, og klageren ble orientert om at siden han valgte å selge til en slektning ble han fakturert av innklagede som for et vanlig salg i henhold til oppdragsavtalen. For å være grei satte megleren beregningsgrunnlaget for hennes provisjon til kr 2 900 000 som var det sønnen skulle betale for eiendommen. Dette satt klageren pris på. I den samme telefonsamtalen orienterte megleren også om at sikringsobligasjonen ble slettet så snart fakturaen var betalt, og at han i etterkant av dette kunne overskjøte hytta til sin sønn.

 

I e-post vedlagt faktura og SMS med orientering om utsendt faktura er det også referert til at sønnen skulle overta hytta. Etter denne samtalen var megleren altså sikker på at klagerens sønn skulle kjøpe hytta for kr 2 900 000 og fakturerte deretter.

 

Samme dagen som fakturaen ble sendt ut sendte klageren en klage på fakturaen til innklagede. Han mente at opplysninger i salgsoppgaven om hva han skulle betale dersom eiendommen ikke ble solgt, var partenes «nye avtale». I korrespondanse vedrørende fakturaen tiden etterpå ble det av megleren hele tiden referert til «salg til slektning», og klageren refererte til hva som sto i salgsoppgaven, noe han også gjør i sin klage. Klageren betalte kr 47 083 som han mente var korrekt. Innklagede mente fortsatt at de hadde et ytterliggere krav på kr 38 800. Innklagede sendte derfor saken til et inkassoselskap for videre inndrivelse.

 

Det var ikke før innklagede mottok brev fra klagerens advokat den 29. februar 2016, som var åtte måneder etter at oppdraget ble avsluttet, at det ble tilbakevist at eiendommen skulle overdras til klagerens sønn. Advokaten skrev at det ikke er foretatt noen eiendoms-overdragelse og baserte kravet på en misforståelse.

 

Den 2. mars 2016 sendte inkassoselskapet på innklagedes vegne en e-post til klagerens advokat med forslag om å dele utestående beløp for å få avsluttet saken. Dette har innklagede ikke fått aksept for, og tilbudet står ikke lenger ved lag.

 

Innklagede hevder å ha krav på provisjon da eiendommen skal selges til slektning. Det at klageren ikke en eneste gang på åtte måneder bestred at sønnen skulle overta eiendommen, mener innklagede er en bekreftelse på at sønnen skal overta.

 

Innklagede avviser at det er i strid med god meglerskikk å ikke slette sikringsobligasjonen fordi de mener å ha et rettmessig krav på honorar. Innklagede opprettholder sitt krav som pr. i dag er på kr 42 313,56 + salær til inkassoselskapet på kr 2 680.

 

Reklamasjonsnemnda bemerker:

 

Saken gjelder meglerens krav på vederlag hvor oppdraget ble trukket tilbake.

 

I saksfremstillingen er partenes anførsler gjengitt i hovedsak. Nemndas medlemmer har fått alle sakens dokumenter.

 

Verdivurdering

Reklamasjonsnemnda har ikke grunnlag for å kritisere innklagede for den markedsverdien som er nedfelt i verdivurderingen. Den skal blant annet basere seg på reelle omsetningsverdier i området, og det er tatt høyde for standard på eiendommen. Nemnda bemerker at det er vanskelig å sammenligne ulike salg. Blant annet vil standard, beliggenhet og markedet for øvrig spille inn. Det vil følgelig være noe tilfeldig hvilken pris man får, og hvor raskt salget gjennomføres.

 

Honorar

Det sentrale spørsmål for hvilket honorar innklagede kan kreve, er om eiendommen ble solgt til klagerens familie (sønnen). Nemnda har kommet til at det ikke kan legges til grunn at eiendommen ble solgt til sønnen. Det foreligger ingen aksept slik saken er opplyst, og avtale ble dermed ikke inngått. Det er heller ikke noen annen dokumentasjon på at eiendommen er overdratt til sønnen.

 

Det følger av oppdragsavtalen side 4 at dersom oppdragsgiveren (klageren) sier opp oppdraget, betales et honorar på kr 9 900 i tillegg til utlegg. Innklagede har ikke krav på ytterligere honorar. Klageren har derfor betalt det innklagede har krav på i henhold til oppdragsavtalen og fakturaen. Innklagede må derfor omgående slette pantedokumentet med urådighetserklæring.

 

Nemnda bemerker for øvrig at et uberettiget eller omtvistet krav ikke skal forsøkes inndrevet ved inkasso, jf. rundskriv G-189-106 om inkassoloven og inkassoforskriften side 24. En skyldner (klageren) skal ikke påføres unødig ulempe eller utsettes for urimelig påtrykk. Det er i strid med god inkassoskikk å inndrive krav som man må forstå at debitor (klageren) har innsigelser mot, jf. inkassoloven § 8. Innklagede har derfor, etter nemndas sys, opptrådt i strid med god meglerskikk, da han sendte kravet til inkasso selv om klageren hadde relevant innsigelse mot og hadde bestridt kravet, jf. eiendomsmeglingsloven § 6-3.

 

 

Konklusjon:

 

PrivatMegleren Tønsberg, Wilhelmsen & Partnere AS har opptrådt i strid med god meglerskikk og har ikke krav på ytterligere honorar. Pantedokumentet med urådighetserklæring må omgående slettes, og inkassokravet må trekkes tilbake.

2016053 – Misnøye med saksbehandlingen

$
0
0

Klage nr 2016053

 

Behandlet av Reklamasjonsnemnda den 9. mai 2016. Nemnda har bestått av:

 

Per Racin Fosmark, formann

Kåre Mæland, oppnevnt av Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendom Norge

Cecilie Asak Oftedahl, oppnevnt av Forbrukerrådet

 

 

Innklaget:                      Schala & Partners avd Sagene/Torshov AS

 

Saken gjelder:               Misnøye med saksbehandlingen

 

 

Saksfremstilling:

 

Klageren solgte sin rekkehusleilighet gjennom innklagede i januar 2016. Kravet mot megleren er begrunnet i at innklagede ved håndteringen av salget unnlot å innhente relevant informasjon vedrørende vindfangprosjekt i sameiet, samt rådgivning til klageren i forbindelse med ny informasjon vedrørende dette prosjektet. Klageren ønsker fastslått at megleren har opptrådt i strid med god meglerskikk, og hun krever nedsettelse av vederlaget med kr 50 000, samt erstatning på kr 100 000.

 

Fagansvarlig hos innklagede er eiendomsmegler.

 

Nemnda kom til at klagen ikke førte frem.

 

Klageren har i hovedsak anført:  

Klageren solgte sin leilighet gjennom innklagede den 26. januar 2016. Sameiet hadde vedtatt at det skulle bygges vindfang, og kostnaden på kr 235 000 pr. seksjon skulle bekostet av hver enkelt seksjonseier. Klageren hadde allerede betalt et depositum på kr 35 081. Resterende sum skulle betales når byggearbeidene startet. Den siste informasjonen klageren mottok fra styret i desember 2015 var at byggearbeidene skulle settes i gang «noen gang før sommeren».

 

I forbindelse med utarbeidelse av salgsoppgaven i januar 2016 ba klageren megleren muntlig flere ganger om å undersøke all informasjon rundt vindfangprosjektet med forretningsføreren

 

 

og styret. Dette var for å forsikre seg om at salgsoppgaven inneholdt oppdatert og riktig informasjon om vindfangprosjektet. Det ble presisert i e-post til megleren vedrørende godkjenning av salgsoppgaven at megleren måtte basere seg på opplysninger fra styret slik at informasjonen ble oppdatert og riktig.

 

Klageren har innhentet korrespondansen mellom megleren og forretningsføreren, og mellom megleren og styret, der det kommer frem at megleren kun innhentet informasjon om pris og tegninger på vindfanget. Dette var et brudd på den muntlige avtalen mellom henne og megleren, ettersom klageren ba megleren innhente all informasjon rundt vindfangprosjektet.

 

Klageren informerte megleren om at restsummen på cirka kr 200 000 skulle betales når byggearbeidet ble satt i gang. For å få vite mer nøyaktig tidspunkt for når regningen ville komme, ba klageren megleren om å sjekke med styret når oppstart av arbeidet var planlagt. I svaret fra styrelederen fremgikk det at styret trodde klageren allerede hadde betalt. Denne informasjonen mottok ikke klageren fra megleren. Dette var viktig informasjon, ettersom det da var nærliggende å tro at regningen ville komme snarlig og ikke «noen gang før sommeren». Videre er det klagerens oppfatning at megleren burde undersøkt denne informasjonen nærmere med klageren, utover å be henne undersøke hvor mye hun hadde betalt i depositum.

 

Ettersom klageren ikke fikk den overnevnte informasjonen ble teksten om vindfangprosjektet i godkjent salgsoppgave følgende:

 

«Det er vedtatt at det skal bygges vindfang. Selger har allerede betalt depositum på kr. 35.081,-. Totalprisen er ca. kr. 235 000,-. Resterende må betales av ny eier. Det tas forbehold om endring i kostnadene.»

 

Etter første visning den 24. januar ba megleren klageren om å undersøke med styret mer nøyaktig dato for oppstart av byggearbeid. Klageren ble overrasket over dette, ettersom de hadde avtalt at megleren skulle innhente all informasjon vedrørende dette i forbindelse med utarbeidelse av salgsoppgaven. Klageren tok kontakt med styrelederen som informerte om at byggearbeidene skulle starte snarlig, og at faktura også ville komme ganske snart. Klageren mener dette var informasjon som megleren skulle ha innhentet på et tidligere tidspunkt. Informasjonen var avgjørende for klageren. Dersom hun hadde fått denne informasjonen av megleren, ville hun avventet salg til vindfanget var ferdig bygget, slik at hun kunne fått ny takst som inkluderte verdistigningen som følge av vindfanget. De ekstra kostnadene ved å legge ut boligen for salg på ny, ville ikke ha kommet opp i en sum på kr 200 000. Klageren har betalt for hele vindfanget uten å få igjen for denne investeringen i verditaksten.

 

Megleren mente at ettersom det ikke var mulig for potensielle kjøpere å få lån på kr 200 000 til en regning på et vindfang med pant i et rekkehus som de ikke ennå har overtatt på skjøte, var det best om klageren selv tok regningen. Klageren fulgte rådet og annonseteksten på FINN ble endret. Setningen «Resterende må betales av ny eier» ble fjernet i salgsoppgaven, som ble delt ut på neste visning den 25. januar.

 

Klageren mener at det beste alternativet for henne ville vært å trekke boligen fra markedet inntil vindfanget var ferdig bygget. Dette var ikke et alternativ som ble fremlagt av megleren.

 

Boligen ble solgt dagen etter siste visning for kr 6 600 000. Salgssummen var bra, men klageren måtte trekke fra et direkte økonomisk tap på kr 200 094.

 

Innklagede har ikke opptrådt i samsvar med god meglerskikk. Ved å gi klageren et åpenbart dårlig råd, ble ikke hennes interesser ivaretatt i salgsprosessen. Ved å unnlate å innhente og deretter videreformidle opplysninger vedrørende vindfangprosjektet til klager, mener hun at megleren har misligholdt sin plikt til å gi henne som selger råd og opplysninger av betydning for handelen og gjennomføringen av den. Dette har påført klageren et økonomisk tap i forbindelse med salget. Hun krever som følge av dette kompensasjon for økonomisk tap på kr 100 000, samt reduksjon i meglerhonorar med kr 50 000 på grunn av meglerens opptreden i strid med god meglerskikk.

 

Innklagede har tidligere i prosessen sagt seg villig til å tilby klageren en reduksjon i meglerprovisjonen på kr 20 000 for å «legge saken død», på tross av at de ikke erkjenner å ha opptrådt i strid med god meglerskikk eller å ikke ha utført sin omsorgsplikt. Klageren har avslått dette tilbudet.

 

Innklagede har i hovedsak anført:

Eiendomsmeglere bruker i utgangspunktet informasjon fra forretningsførere som grunnlag for salgsoppgave og annonse. Forretningsførere får sin informasjon fra styret, så det må kunne legges til grunn at denne informasjonen er korrekt. I nærværende sak ble det i opplysningene fra forretningsføreren opplyst at bygging av vindfanget skulle settes i gang «en gang før sommeren».

 

Klageren har påpekt at megleren skulle innhente all informasjon omkring bygging av vindfanget. Megleren var i kontakt med både styreleder og forretningsfører for å få informasjon om dette, herunder pris og tegninger. Det ville vært naturlig at styrelederen og forretningsføreren da opplyste om at prosjektet skulle igangsettes rimelig snart. Megleren forholdt seg til opplysningene som var gitt i desember 2015 om at oppstart var planlagt før sommeren. Boligen ble solgt den 26. januar 2016, og fordi det var så kort tid siden informasjonen om oppstartstidspunktet var mottatt, var det ikke naturlig å spørre spesifikt om dato for igangsetting. Denne informasjonen var nylig gitt.

 

I og med at styrelederen trodde klageren allerede hadde betalt kostnaden for vindfanget, kan det synes som om informasjonsflyten mellom styret og seksjonseierne har vært mangelfull. Det kan da antas at informasjonen mellom styret og forretningsføreren var av tilsvarende kvalitet. Dette kan ikke megleren lastet for.

 

Klageren har påpekt at hun, dersom hun hadde fått informasjon om snarlig igangsetting, ville ventet med salg til etter at vindfanget var bygget. Dette virker merkelig da klageren ønsket hurtig overtakelse.

 

Boligen ble solgt etter første visningshelg for kr 500 000 over takst. Det var på salgstidspunktet få boliger for salg, noe som førte til flere interessenter på visning og i budrunden. Det pleier å komme flere rekkehus for salg når våren nærmer seg, og klageren ville sannsynligvis fått mye større konkurranse ved å utsette salget. Dette ville sannsynligvis ført til færre interessenter og dermed en lavere pris.

 

Klageren tok selv initiativ til å betale restbeløpet, da hun anså det som mest ryddig om dette ble betalt av henne. Hun ba om at salgsoppgave og annonse ble rettet i henhold til dette. Dersom hun vurderte å utsette salget ville det vært naturlig å spørre megleren om hans tanker rundt dette istedenfor å gjennomføre salget for deretter å sende klage til megleren tre dager senere.

 

Det var ikke aktuelt for megleren å spørre klageren om å utsette salget, da han var klar over at det var få konkurrerende boliger for salg, og at klageren ønsket hurtig overtakelse. Det ville også påløpt ekstra kostnader ved å vente med salget og annonsere boligen på nytt.

 

Det faktum at klageren selv dekket regningen på restbeløpet virket trolig positivt på interessentene. Flere interessenter stilte spørsmål ved denne kostnaden på første visning og det hersket da en del usikkerhet rundt dette. Prisen ble sannsynligvis høyere ved at klageren dekket denne regningen og at megleren opplyste alle interessenter om dette før budrunden.

 

Det er lite sannsynlig at vindfanget vil gjøre noe større utslag på taksten. Vindfanget er opplyst å være 1-2 kvm. Det er ikke sannsynlig at salgspris ville endret seg i særlig grad dersom man ventet med salg til påbygget var ferdig.

 

Megleren har utført sin omsorgsplikt og opptrådt i samsvar med god meglerskikk. Det bestrides at han har gitt klageren «åpenbart dårlige råd». Når det gjelder manglende informasjon burde dette kravet vært rettet mot styret, som tilsynelatende ikke har gitt oppdatert informasjon til forretningsfører – noe som igjen førte til manglende informasjon til megleren. Selgere har alltid opplysningsplikt om de forhold de kjenner, eller måtte kjenne til, ved den boligen de selger. Denne plikten kan ikke omgås ved å gi megleren ansvar for å «innhente all informasjon».

 

Til tross for at megleren ikke kan lastes i denne saken, ønsket innklagede å tilby klager en kompensasjon på kr 20 000 som en minnelig løsning. Dette tilbudet stod frem til 26. februar 2016. Klager takket nei til dette.

 

 

Reklamasjonsnemnda bemerker:

 

Saken gjelder påstått brudd på meglers undersøkelsesplikt, samt omsorgs- og rådgivningsplikt overfor selger. Klageren er misfornøyd med meglers håndtering av oppdraget, og krever erstatning på kr 100 000, samt reduksjon i meglers vederlag på kr 50 000.

 

I saksfremstillingen er partenes anførsler gjengitt i hovedsak. Nemndas medlemmer har fått alle sakens dokumenter.

 

For at meglerens vederlag skal settes ned eller falle bort må det foreligge en ikke ubetydelig pliktforsømmelse, jf. eiendomsmeglingsloven § 7-7. Hva som er oppdragstakers plikter, må avgjøres ut fra en tolkning av relevant lovgivning, herunder kravet til god meglerskikk, avtaleforholdet mellom oppdragsgiver og oppdragstaker, samt eventuelle instrukser fra oppdragsgiveren, jf. Tore Bråthen, Eiendomsmeglingsloven med kommentarer (2013), s. 407. For at en pliktforsømmelse skal føre til vederlagsnedsettelse, må plikten(e) være tilsidesatt mer enn rent bagatellmessig.

 

Klageren har anført at det var et brudd på muntlig avtale med megleren at ikke «all informasjon rundt vindfangprosjektet» ble undersøkt.

 

Innklagede var i kontakt med forretningsføreren og styret for innhenting av opplysninger om arbeidet med vindfangprosjektet underforberedelsen av salget. Klageren mener megleren skulle ha innhentet ytterligere informasjon, som ville klarlagt dato for byggestart mer nøyaktig. Klager har opplyst at hun ville ha ventet med salg for å få en ny verdivurdering etter bygging av vindfang, dersom hun hadde visst at oppstart var tidligere enn antatt. Det at klageren betalte regningen selv, førte til at salgsoppgaven ble endret i henhold til dette, slik at det fremgikk at kjøper ville slippe å betale noe for vindfangprosjektet. Kjøper har derfor hatt et riktig kjøpsgrunnlag.

 

Innklagede har vist til at i og med at det i desember 2015 ble innhentet informasjon om når oppstart av byggingen skulle skje, var det ikke naturlig å etterspørre dette på ny i januar 2016.

 

Nemnda finner at megleren ikke kan kritiseres for sin håndtering av dette oppdraget. Tidsforløpet fra 23. desember 2015 da megleren fikk opplysninger fra OBOS, og til salgsprosessen ble gjennomført i slutten av januar, tilsier ikke at han burde ha foretatt ytterligere undersøkelser om vindfangprosjektet. Megleren var imidlertid i kontakt med OBOS den 15. januar 2016, og han fikk da opplyst hva kostnaden ville bli.

 

Erstatningskravet kan etter dette heller ikke føre frem. Leiligheten ble f solgt kr 500 000 over takst, og kjøperen hadde som nevnt et riktig kjøpsgrunnlag ved at det var opplyst at selgeren betalte kostnaden til vindfanget. Noe økonomisk tap er derfor heller ikke sannsynliggjort.

 

 

Konklusjon:

 

Klageren gis ikke medhold.

 

 

 

 


2016071 – Feil/manglende opplysninger. Nybygg.

$
0
0

Klage nr 2016071

 

Behandlet av Reklamasjonsnemnda den 29. august 2016. Nemnda har bestått av:

 

Per Racin Fosmark, formann

Ingrid Berdal, oppnevnt av Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendom Norge

Cecilie Asak Oftedahl, oppnevnt av Forbrukerrådet

 

Innklaget:                      EiendomsMegler 1 SR-Eiendom AS avd Prosjekt Forus

 

Saken gjelder:               Feil/ manglende opplysninger. Nybygg

 

 

Saksfremstilling:

 

Klageren kjøpte en eiendom formidlet av innklagede. Klageren hevder at innklagede unnlot å gi viktige opplysninger da selgerens/utbyggerens søknad om endring av området til boligfelt burde vært vedlagt prospektet. Han hadde ikke kjøpt eiendommen dersom han hadde visst om dette. Klageren krever erstatning. Innklagede anfører at de ikke kjente til planforslaget. De mener imidlertid at de burde oversendt en kartskisse over området som ga en oversikt over hvordan utbyggeren ønsket å bygge ut dersom de fikk godkjenning av kommunen. Innklagede erkjenner ikke erstatningsansvar og hevder at saken ikke egner seg til behandling i Reklamasjonsnemnda.

 

Fagansvarlig hos innklagede er eiendomsmegler.

 

Nemnda kom til at klagen avvises.

 

Klageren har i korte trekk anført:

Innklagede har unnlatt å gi viktige opplysninger om eiendommen. Etter at avtale var inngått, og omtrent en uke før klageren fikk komme og se på eiendommen, fikk han tilsendt en e-post fra megleren med opplysning om at det var planlagt ny bebyggelse foran eiendommen. Megleren annonserte eiendommen med «[..] beste beliggenhet».

 

Som kjøper er man forpliktet til å forholde seg til reguleringsplaner og informasjon som står i prospektet. Det var ikke kart eller tegninger som sa noe om at det kunne komme ny bebyggelse foran eiendommen. På det tidspunktet klageren underskrev på kjøpsavtalen, hadde utbygger sendt inn søknad for andre gang om å få regulert område til boligfelt. Det er den samme utbyggeren som klageren kjøpte huset av.

 

Søknaden om ny reguleringsplan burde vært vedlagt prospektet. Klageren hadde ikke kjøpt eiendommen dersom han hadde visst om denne.

 

På møte med megleren la han frem ett oversiktskart over den planlagte bebyggelsen. Dette kartet lå heller ikke vedlagt prospektet, og han fikk ikke dette tilsendt.

 

Klageren mener verditapet ligger rundt 20 % og krever erstatning med én million kroner.

 

Innklagede har i korte trekk anført:

Det medfører ikke riktighet at klagerens vedlegg 1.2 og 1.6 viser det reguleringskartet og den reguleringsplanen som er uteglemt av innklagede, og som er omtalt i korrespondansen mellom partene. Klagerens eiendom ligger i felt B2, og den nye fremtidige bebyggelsen gjelder husrekken i B13. Vedleggene er et reguleringsplankart og reguleringsplan som gjelder et tidligere forslag til regulering av området. Da eiendommen ble solgt, kjente ikke innklagede til dette tidligere planforslaget. Det ble heller ikke godkjent av kommunen.

 

Ved salgsarbeidet for eiendommene var planområdet innskrenket til det reguleringskartet som lå som vedlegg til prospektet. Reguleringsplanen, sist revidert 27. november 2012, som lå til grunn da innklagede innhentet kommunale opplysninger, var vedlagt. Her var ikke felt B13 nevnt.

 

I løpet av salgsprosessen fikk innklagede opplysninger om at utbygger arbeidet videre med planene til B12 og B13. Utbyggeren oversendte i den anledning en kartskisse over området og tre snitt-tegninger som skulle vise hvordan de kunne tenke seg å bygge ut, dersom de fikk godkjenning fra kommunen. Det er denne ene kartskissen innklagede burde oversendt til klageren, men som ble glemt. Innklagede oversendte snitt-tegninger av forslag til ny bebyggelse på B13 før klageren kjøpte eiendommen, hvor det sto: «Mulig snitt av eventuell naboeiendom mot vest 06.04.14»

 

Uavhengig av ovennevnte vil ikke klagerens eiendom bli mindre verdt når felt B13 en gang i fremtiden blir utbygd. I salgsprosessen ble det ikke fremhevet at det var utsikt fra eiendommen av den enkle grunn at det i dag er en rekke med høye trær foran alle husene som tar det som kunne være av utsikt, spesielt i hele sommerhalvåret. Sannsynligvis vil den totale utsiktsopplevelsen og solforhold på kveldstid bli bedre. For å vurdere dette må det synfaring til for å se områdets typografi/vegetasjon etc. Saken egner seg derfor ikke til behandling i Reklamasjonsnemnda. Innklagede erkjenner ikke erstatningsansvar.

 

 

Reklamasjonsnemnda bemerker:

 

Saken gjelder påstått brudd på opplysningsplikten og krav om erstatning.

 

I saksfremstillingen er partenes anførsler gjengitt i hovedsak. Nemndas medlemmer har fått alle sakens dokumenter.

 

Det følger av eiendomsmeglingsloven § 6-7 første ledd at en eiendomsmegler plikter å gi opplysninger som en kjøper har grunn til å regne med å få, og som kan ha betydning for avtalen. I forarbeidene fremgår det at man etter omstendighetene også må opplyse om forholdet til ikke endelige offentlige planer, jfr. Ot.prp. nr. 16 (2006-2007) s. 186 sml. NOU 2006: 1 s. 121.

 

Det følger av Rosén og Torsteinsen, Eiendomsmegling – rettslige spørsmål (2008) på side 255 at «Planforslag har stor betydning ved prosjektmegling, særlig i områder under utvikling hvor infrastrukturen eller omkringliggende områder kanskje ikke er fullt avklart når prosjekterte boliger er lagt ut for salg. Det må anses som en sentral del av en prosjektmeglers plikter å holde seg godt orientert om utviklingen av prosjektert eiendom og offentlige prosesser som har betydning for utvikling av området».

 

Spørsmålet er etter dette om informasjonen om planforslaget var informasjon som klageren (kjøperen) hadde grunn til å regne med å få, og som kan ha betydning for avtalen. Innklagede hevder at de ikke visste om planforslaget. Det var selgeren (utbyggeren) som hadde kommet med planforslaget. På grunn av nemndas saksbehandling er det vanskelig å ta stilling til konsekvensene av planforslaget.

 

Nemnda bemerker at saken reiser bevisspørsmål som vanskelig kan klarlegges under nemndas skriftlige behandling. Nemnda bemerker for øvrig at sekretariatet sendte e-post til innklagede med kopi til klager 17. august 2016 med frist til 24. august med å gi nærmere opplysninger om en kartskisse. E-posten er ikke besvart.

 

Klagen avvises etter dette.

 

Avgjørelsen er enstemmig.

 

 

Konklusjon:

 

Klagen avvises.

 

 

 

 

2016072 – Budgivning

$
0
0

 Klage nr 2016072

 

Behandlet av Reklamasjonsnemnda den 29. august 2016. Nemnda har bestått av:

 

Per Racin Fosmark, formann

Kåre Mæland, oppnevnt av Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendom Norge

Cecilie Asak Oftedahl, oppnevnt av Forbrukerrådet

 

Innklaget:                      Geilo Eiendomsmegling AS

 

 

Saken gjelder:               Budgivning

 

 

Saksfremstilling:

 

Klageren la inn bud på en fritidseiendom som ble formidlet av innklagede. Klageren hadde ikke vært på visning. Eiendommen ble solgt etter at den som kjøpte eiendommen ga et høyere bud til selgeren med forbehold om at ingen andre interessenter skulle få vite om budet. Selgeren aksepterte dette. Klageren mener megleren har opptrådt i strid med god meglerskikk og i strid med meglerens plikter i forbindelse med avvikling av en forsvarlig budrunde. Innklagede bestrider påstanden om at ulovligheter ble begått og viser til at selgeren ønsket å selge til en interessent som hadde besiktiget eiendommen, da denne ikke hadde vært brukt av selgeren selv.

 

Klageren ønsker fastslått at megleren har opptrådt i strid med god meglerskikk. Klageren krever gebyret til nemnda på kr 500 erstattet.

 

Fagansvarlig hos innklagede er eiendomsmegler.

 

Nemnda kom til at klagen ikke førte frem.

 

Klageren har i korte trekk anført:

Klageren var med i en budrunde på en fritidseiendom som ble formidlet gjennom innklagede i april 2016.

 

Klageren var i kontakt med megleren på e-post og telefon, og avtalte å komme for å se hytta helgen 16. og 17. april 2016. Megleren opplyste om at standarden var enkel, og at det måtte påregnes oppgradering av avløp. På dette tidspunktet hadde selgeren allerede avvist et bud på kr 1 350 000. Taksten var satt til kr 1 700 000.

 

Den 9. april ble det lagt inn et nytt bud på kr 1 380 000. Klageren tok kontakt og sa at han var interessert, men at han ønsket å se hytta som avtalt før han la inn bud. Neste morgen fikk klageren tilbakemelding fra selgeren om at han hadde bestemt seg for å godta budet som kom inn dagen før, dersom det ikke kom inne et nytt bud før fristen gikk ut. Like etter dette kom det inn et nytt bud på kr 1 400 000. Dette var kr 300 000 under takst, og klageren bestemte seg for å legge inn bud på kr 1 450 000.

 

Megleren tok kontakt og understreket for klageren at han mistet reklamasjonsmuligheter da han ikke hadde sett hytta. Megleren understreket også at hytta, spesielt bad og toalett, var av veldig enkel standard. Klageren forklarte at han var innforstått med begge deler. Megleren fortalte uoppfordret at budet var på et nivå som selgeren nok kom til å akseptere.

 

Det kom ingen melding om nye bud. I forbindelse med at fristen løp ut forsøkte klageren å komme i kontakt med megleren på telefon. Da megleren tok kontakt igjen like etter, formidlet hun at hytta var solgt etter at selgeren hadde akseptert et bud som var kr 10 000 høyere enn klagerens. En forutsetning for budet hadde vært at dette ikke skulle videreformidles til andre budgivere.

 

Klageren ble svært forbauset da han ikke trodde dette var tillatt praksis, men megleren understreket at det ikke var noe unormalt med et slikt bud. Megleren forklarte at hos dem var det vanligere med slike hemmelig bud enn at budgivere la inn bud uten å ha sett eiendommen, slik som klageren hadde gjort. Hun forklarte at selgeren følte seg tryggere med tanke på reklamasjoner ved å selge til noen som hadde sett hytta. Klageren var fortsatt forbauset, men var klar til å øke sitt bud. Klageren forklarte at han hadde lave forventinger til tilstand og standard. Men hytta var solgt, og det var ikke noe mer han kunne gjøre.

 

Klageren har undersøkt og kommet til at dette ikke kan være lovlig praksis. Megleren kan ikke videreformidle et slikt bud. Forskriften for eiendomsmeglere krever at de andre budgiverne skal informeres. Klageren har snakket med en annen megler i området som forklarte at han aldri ville videreformidlet et slikt bud, og at han alltid anbefalte selgere å avslå slike bud.

 

Klageren kontaktet megleren og fremla sin påstand om at budet ikke var lovlig videreformidlet med referanse til forskriftens § 6-3 om oppdragstakers plikter ved budgivning. Noen dager senere fikk klageren et kort svar der megleren bestrider å ha brutt noen forskrift eller regel. Klageren besvarte denne med å etterspørre en forklaring på hvordan megleren kunne mene at ingen regel var brutt. Klageren inviterte megleren til dialog, men denne e-posten ble aldri besvart.

 

Klageren mottok ikke det budet som innklagede hevder var et gyldig bud, verken muntlig eller skriftlig før etter at fristen var løpt ut. Dette er et klart brudd på eiendomsmeglings-forskriften, og det som stod i salgsoppgaven om forsvarlig avvikling av budrunden. Det fremgikk av salgsoppgaven at «Megler skal, i den grad det er nødvendig og mulig, informere de involverte i budrunden skriftlig om status i budgivningen. For å legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden sett hen til skriftlighetskravene, bør budforhøyelser ha en akseptfrist på minimum 30 minutter fra budet inngis».

 

Tidsfristen som ble gitt med det siste budet var svært kort, kun 18 minutter, og ble gitt bare tre minutter før klagerens bud utløp. Det kan vanskelig hevdes at selgeren fikk rimelig tid til å områ seg, og anbefalingen om minimum 30 minutter ble ikke fulgt. Dette med rimelig tid var spesielt viktig her hvor det ble videreformidlet en spesiell type bud som de færreste kjenner til. I tillegg kom stressmomentet ved at det ble gitt kort tid før klagerens bud utløp, som i kombinasjon med den korte tidsfristen ikke la til rette for «rimelig tid til å områ seg».

 

Klageren føler seg lurt. Etter innstramminger i lovverket de senere årene trodde klageren det var blitt orden i dagens budrunder. Klageren ønsker at nemnda vurderer om budet var i henhold til eiendomsmeglingsforskriften og innklagedes egne regler fra salgsoppgaven.

 

Klageren krever dekket sitt gebyr til Reklamasjonsnemnda på kr 500, dersom nemnda finner at megleren har brutt regler eller opptrådt i strid med god meglerskikk.

 

Innklagede har i korte trekk anført:

På bakgrunn av klagerens e-post til innklagede av 13. april 2016 med påstander om «skitne triks» og brudd på forskrift og/eller lovverk, valgte innklagede å kontakte juridisk avdeling hos Norges Eiendomsmeglerforbund. Innklagede ønsket å løse saken på en minnelig måte ved å gi klageren en tilbakemelding relatert til lovverket. E-posten fra innklagede til klageren der påstandene bestrides er allerede dokumentert i saken.

 

Eiendommen ble markedsført på FINN.no den 1. oktober 2015. Den 3. mars 2016 ønsket selgeren å redusere prisantydning til kr 1 490 000 grunnet liten interesse og manglende bud. Første bud ble mottatt den 9. mars på kr 1 350 000. Dette ble besvart av selgeren med et motbud på kr 1 450 000. Dette ble avslått.

 

Én måned senere, den 9. april, la en ny budgiver inn bud på kr 1 380 000, hvorpå eiendommen ble solgt dagen etter for kr 1 460 000. Dette var kr 10 000 over selgerens motbud den 10. mars. Øvrige bud er dokumentert i saken gjennom fremlagt budjournal.

 

Videre er det fremlagt SMS-korrespondanse mellom klageren og selgeren, og mellom klageren og innklagede. I SMS-meldingene uttalte klageren flere ganger at han ikke ønsket å by usett. Vedlagt tilsvaret ligger en e-post fra selgeren datert den 10. april hvor han bekrefter at han aksepterte budet fra kjøperen med forbehold om at denne kun skulle formidles til ham.

 

Utover dette ønsker innklagede å komme med noen bemerkninger til klagerens saksfremstilling. Megleren uttalte ikke at klageren ville miste sin reklamasjonsrett ved å by usett. Det ble uttalt at klageren vanskelig kunne reklamere på forhold han burde ha oppdaget ved vanlig befaring av eiendommen, da kjøperen har undersøkelsesplikt ved kjøp av eiendom. Det var her tale om et dødsbo hvor interessenter i salgsoppgaven ble oppfordret til å undersøke eiendommen ekstra nøye, gjerne med fagkyndig, da selgeren ikke selv hadde bebodd eiendommen og derfor hadde mindre kunnskap om denne.

 

Når det gjaldt bad med toalett, fantes det ikke bilder av dette verken på FINN.no eller i salgsoppgaven, da dette ikke ble mottatt fra fotograf. Dette ble klageren gjort oppmerksom på.

 

Når det gjelder klagerens uttalelse om at innklagede skal ha uttalt at det var mer vanlig med slike hemmelige bud enn budgivere som la inn bud usett, skal det bemerkes at det er første gang innklagede har mottatt et «hemmelig» bud fra en budgiver. Innklagede bemerker at «hemmelige» bud aldri er noe de oppfordrer selgere eller budgivere til, og det ble heller ikke gjort i dette tilfellet.

 

 

Reklamasjonsnemnda bemerker:

 

Saken gjelder påstand om meglers brudd på plikter i henhold til eiendomsmeglingsforskriften, samt krav om erstatning av klagegebyret på kr 500. Klageren mener megleren har opptrådt i strid med god meglerskikk ved ikke å videreformidle et «hemmelig» bud til klageren, og at eiendommen derfor ble solgt uten at klageren fikk kjennskap til budet før det ble akseptert.

 

I saksfremstillingen er partenes anførsler gjengitt i hovedsak. Nemndas medlemmer har fått alle sakens dokumenter.

 

Det følger av eiendomsmeglingsforskriften § 6-3 «Oppdragstaker skal så langt det er nødvendig og mulig orientere oppdragsgiver, budgivere og øvrige interessenter skriftlig om mottatt bud, herunder budets størrelse, forbehold og akseptfrist, og legge til rette for at disse får rimelig tid til å områ seg».

 

Nemnda bemerker at en megler ikke kan nekte å motta et “hemmelig” bud, selv om slike bud generelt ikke er å anbefale. Selgeren har full anledning til å akseptere et hvilket som helst bud, også “hemmelig” bud. Megleren har derfor ikke opptrådt på en kritikkverdig måte her.

 

Klagen fører etter dette ikke frem.

 

Avgjørelsen er enstemmig.

 

 

Konklusjon:

 

Klageren gis ikke medhold.

 

 

 

 

2016074 – Feil opplysninger

$
0
0

Klage nr 2016074

 

Behandlet av Reklamasjonsnemnda den 29. august 2016. Nemnda har bestått av:

 

Per Racin Fosmark, formann

Kåre Mæland, oppnevnt av Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendom Norge

Cecilie Asak Oftedahl, oppnevnt av Forbrukerrådet

 

Innklaget:                      Eiendomsmegler Krogsveen AS avd Moa

 

Saken gjelder:               Feil opplysninger

 

 

Saksfremstilling:

 

Klagerne solgte en eiendom via innklagede. Kjøperen fikk imidlertid ikke finansiering, og det ble igangsatt dekningssalg som ikke lyktes. Klagerne anfører at megleren ikke har overholdt sin omsorgsplikt og opptrådt i strid med god meglerskikk. Klagerne krever at meglerens vederlag faller bort. Innklagede hevder de opplyste om at kjøperens finansiering ikke var bekreftet, og at de ikke har opptrådt i strid med god meglerskikk. De anfører at det heller ikke foreligger en ikke ubetydelig pliktforsømmelse som gir grunnlag for vederlagsnedsettelse.

 

Fagansvarlig hos innklagede er eiendomsmegler

 

Nemnda kom til at klagen førte delvis frem.

 

Klageren har i korte trekk anført:

I brev fra megler 21. mai 2015 ble selgerne gratulert med salget og orientert om at bindende avtale om salg var inngått uten forbehold. Senere, i samme brev sto det at kjøperens finansiering ikke var kontrollert, men at kjøperen hadde opplyst om at det ville være på plass uken etter.

 

Det ble avholdt separate kontraktsmøter. Kjøperen signerte kontrakt den 28. mai 2015, uten forbehold om finansiering. Klagerne kjenner ikke til hvorvidt finansieringsbevis ble etterspurt av megleren under dette kontraktsmøtet.

 

Klagerne hadde kontraktsmøte på meglerens kontor den 9. juni 2015. De ga under møtet klart uttrykk for sin skepsis overfor megleren ettersom de hadde fått vite at kjøperen fortsatt ikke hadde fremlagt finansieringsbevis. Megleren beroliget klagerne med at han hadde vært i tilsvarende situasjon flere ganger tidligere, og at det ikke var noe problem. Klagerne presiserte under kontraktsmøtet at finansiering etter dette var meglerens ansvar.

 

Klagerne var klar over at de var bundet av sin aksept, og oppfattet ikke at de hadde annet reelt alternativ enn å skrive under på kontrakten. Dagen etter mottok de «informasjon om oppgjør ved overtakelse» fra megleren, også denne gangen uten at det var tatt forbehold om finansiering. De hadde etter dette grunn til å forvente at megleren hadde fulgt opp kjøperens finansiering fortløpende.

 

Klagerne viser til uttalelser fra Høyesterett i Rt. 1993 s 156 vedrørende meglerens plikter i forbindelse med budgivers finansiering. Videre vises det til forarbeidene til eiendomsmeglingsloven, NOU 2006: 1 s. 17 og Rosén og Torsteinsen: Eiendomsmegling (2009) s. 348 flg.

 

Meglerens omsorgsplikt var ikke begrenset til å gi en skriftlig orientering slik det ble gjort 25. mai 2015. Før bud ble akseptert, kunne og burde megleren fulgt opp kjøperens informasjon ved å be om dokumentasjon på eierforhold og dokumentasjon på aktuell annonsering. Dette var kurant informasjon å innhente og formidle. Det er ikke opplyst at megleren foretok slike undersøkelser.

 

Basert på meglerens formulering i brev av 25. mai 2015, kjøpekontrakt og senere kontrakt mellom selgerne og megleren, hadde selgerne grunn til å forvente at megleren fulgte opp kjøperens finansiering. Manglende oppfølgning er ikke i henhold til meglerens omsorgsplikt og er i strid med god meglerskikk, jfr. eiendomsmeglingsloven § 6-3.

 

Dekningssalg er forsøkt, uten å lykkes. Boligmarkedet har det siste året hatt er fall som følge av utviklingen på arbeidsmarkedet og uventet utsettelse av en lenge planlagt vei. Boligen har stått tom fra avtalte overtakelse. Klagerne påføres fortløpende utgifter til å leie leilighet, i tillegg til å bære alle utgifter med den solgte eiendommen.

 

Innklagede har i korte trekk anført:

Klagerne inngikk oppdragsavtale med innklagede den 25. mars 2015. Da kjøperen la inn bud den 20. mai 2015, hadde eiendommen vært på markedet siden april 2015, uten at det hadde kommet inn bud. På avholdt fellesvisning den 23. april 2015 hadde det kun dukket opp én interessent (ikke kjøper). I følge megleren tok kjøperen direkte kontakt med klagerne noen uker senere, og klagerne gjennomførte en privatvisning for kjøperen.

 

Kjøperen la inn bud pr. e-post på kr 1 500 000. Det var ingen forbehold i budet. I budskjemaet var det opplyst at finansiering skulle skje ved salg av fast eiendom. I oversendelsesmailen skrev kjøperen videre: «Viser til telefonsamtale og vedlagt følger budskjema. Når det gjelder salg av […] så har det foreløpig meldt seg 7 stykker som er interessert siden vi la ut annonsen på lørdag».

 

Kjøperen forklarte megleren at det var egen bolig og tomter som skulle selges, og at man tok sikte på en mellomfinansiering. Kjøperen opplyste samtidig at de enda ikke hadde vært i kontakt med banken. Megleren tok deretter kontakt med klagerne og informerte om budet. Han forklarte at finansiering ikke var avklart, og gjenga opplysningene kjøperen hadde gitt om at man ville søke om mellomfinansiering i påvente av salg av egen eiendom.

 

Påfølgende dag, var megleren på ny i kontakt med klagerne vedrørende budet. Klagerne ønsket å tenke seg om, herunder vurdere aktuelt overtakelsestidspunkt. Det var ikke utsikter til andre bud på eiendommen. Senere samme dag, høynet kjøperne budet til kr 1 550 000, også dette budet var uten forbehold. Klagerne aksepterte budet pr. telefon. Fra samtalen har megleren logget følgende: «selger aksepterer bud kr 1 550 000,- med overtagelse 15/8-2015 aksepteres. Selger informert om at megler ikke har fått kontrollert finansiering».

 

Straks etter at klagerne hadde akseptert budet, sendte megleren e-post med akseptbrev. I skrev megleren blant annet:

«Vi gjør oppmerksom på at eiendomsmegler ikke har fått kontrollert kjøpers finansiering, da kjøper ikke har kontaktet bank ennå. Kjøper opplyser at kjøpet skal finansieres med egenkapital som pr. d.d er bundet i eiendom og tomter. Vi har oppfordret kjøper om og ta kontakt med bank slik at mellomfinansiering er på plass før kontraktsignering. Kjøper opplyser at dette vil være på plass i neste uke.»

Klagerne reagerte ikke på denne informasjonen. Kjøperen skulle på en lengre ferie, og det ble derfor gjennomført separate kontraktsmøter. Megleren fulgte opp kjøperen i tiden etter aksept og kontraktsmøtet. Han holdt også klagerne løpende orientert. Megleren kontaktet også en bank for å bistå kjøperen med å få finansiering. Dessverre viste det seg at kjøperen ikke lyktes med å få finansiering. Den 14. august 2015 ble det derfor, på vegne av klagerne, sendt varsel om heving til kjøperen. Avtalen ble hevet 7. august 2015.

 

Høsten 2015 ble eiendommen forsøkt dekningssolgt. Til tross for tre visninger kom det ikke inn bud. Innklagede fakturerte klagerne for vederlag og utlegg i samsvar med oppdragsavtalen. Fakturaen står ubetalt i sin helhet.

 

Innklagede er ikke uenig i at megleren i samsvar med omsorgsplikten skal kontrollere budgivers finansiering så langt det er mulig. Imidlertid går ikke omsorgsplikten lenger enn at megleren skal informere selgeren dersom han ikke får bekreftet budgiverens finansiering. Innklagede viser til Eidsivating lagmannsretts dom av 3. august 2015 (LE-2015-7588).

 

Det er på det rene at megleren i forkant av aksepten opplyste klagerne om at han ikke hadde kontrollert kjøperens finansiering. Megleren mottok ingen reaksjon fra klagerne på akseptbrevet, hvilket tyder på at de hadde oppfattet den informasjonen som ble gitt av vedrørende finansiering før de valgte å akseptere budet. Videre er det anført at klagerne ga uttrykk for skepsis da de på kontraktsmøtet fikk vite at kjøperen fortsatt ikke hadde fremlagt finansieringsbevis, noe som igjen viser at klagerne fullt ut var kjent med at kjøperens finansiering ikke var bekreftet fa budet ble akseptert. Dette fremkommer for øvrig også av klagernes utkast til brev inntatt som vedlegg i brev fra klagernes advokat.

 

At klagerne 19 dager etter aksept er skeptiske til budet de allerede hadde akseptert og mener dette er meglerens ansvar, medfører ikke at det foreligger ansvar eller pliktforsømmelse fra meglerens side.

 

Innklagede synes det er beklagelig at handelen ikke lot seg gjennomføre, men kan ikke se at det er grunnlag for å kritisere megleren for hans håndtering og omsorg for klagerne i forbindelse med salgsprosessen. Klagerne visste at megleren ikke hadde kontrollert kjøperens finansiering. Videre hadde klagerne meget god tid til å vurdere budene, herunder det forhold at kjøperen ikke hadde fremlagt noen form for finansieringsbekreftelse. Kjøperens bud ble akseptert 7 timer etter at budet ble gitt. Som nevnt forelå det heller ingen andre bud til tross for at eiendommen hadde vært til salgs i over en måned. Det er derfor ikke unaturlig at klagerne valgte å ta risikoen på å akseptere kjøperens bud selv om de ikke hadde finansieringen på plass.

 

På bakgrunn av ovennevnte har ikke megleren utvist en ikke ubetydelig pliktforsømmelse som gir klagerne rett til vederlagsnedsettelse. Dersom nemnda likevel skulle komme til at vilkårene for vederlagsnedsettelse er oppfylt, anføres det at vederlagskravet uansett ikke kan bortfalle i sin helhet. Megleren har ikke opptrådt i strid med god meglerskikk, og klagen kan følgelig ikke føre frem.

 

 

Reklamasjonsnemnda bemerker:

 

Saken gjelder påstått brudd på meglerens omsorgsplikt og krav om bortfall av vederlag.

 

I saksfremstillingen er partenes anførsler gjengitt i hovedsak. Nemndas medlemmer har fått alle sakens dokumenter.

 

Etter eiendomsmeglingsloven § 6-3 annet ledd plikter eiendomsmegleren å opplyse selgeren om risikoen ved å akseptere et bud uten finansieringsbekreftelse, jfr. blant annet Tore Bråthen: Eiendomsmeglingsloven kommentarutgave (2013) side 245.

 

Innklagede har vist til akseptbrevet hvor det står følgende:

«Vi gjør oppmerksom på at eiendomsmegler ikke har fått kontrollert kjøpers finansiering, da kjøper ikke har kontaktet bank ennå. Kjøper opplyser at kjøpet skal finansieres med egenkapital som pr. d.d er bundet i eiendom og tomter. Vi har oppfordret kjøper om og ta kontakt med bank slik at mellomfinansiering er på plass før kontraktsignering. Kjøper opplyser at dette vil være på plass i neste uke.»

Klagerne hevder at de hadde grunn til å forvente at megleren fulgte opp kjøperens finansiering fortløpende basert på akseptbrev, kjøpekontrakt og senere kontakt mellom selgeren og megleren.

Nemnda bemerker at det fremgår ikke – og er heller ikke anført fra innklagedes side – at megleren før selgerne aksepterte budet, informerte om risikoen ved å akseptere et bud hvor finansieringen ikke var kontrollert. Det er klart i strid med god meglerskikk, jf. Bråthen, Eiendomsmeglingsloven Kommentarutgave, (2013) side 245. Det som står i akseptbrevet om at kjøperens finansiering ikke er kontrollert, kan ikke føre til en annen vurdering.

Klageren har krevd at innklagedes vederlag faller bort, jf. eiendomsmeglingsloven § 7-7. Det forutsetter at megleren har gjort seg skyldig i en “ikke ubetydelig pliktforsømmelse”. Vederlaget utgjør samlet ifølge oppdragsavtalen kr 63 900. Nemnda finner at vederlaget passende kan reduseres med kr 42 700. Dette beløpet innbefatter provisjonen og oppgjørshonoraret.

Klagen har etter dette delvis ført frem.

Avgjørelsen er enstemmig.

 

 

Konklusjon:

 

Eiendomsmegler Krogsveen AS, avd. Moa, har opptrådt i strid med god meglerskikk og må kreditere klagerne 42 700 kroner.

 

 

 

 

2016076 – Misnøye med saksbehandlingen

$
0
0

Klage nr 2016076

 

Behandlet av Reklamasjonsnemnda den 29. august 2016. Nemnda har bestått av:

 

Per Racin Fosmark, formann

Kåre Mæland, oppnevnt av Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendom Norge

Cecilie Asak Oftedahl, oppnevnt av Forbrukerrådet

 

Innklaget:                      Meglerhuset Nylander AS Bolig Heimdal

 

Saken gjelder:               Misnøye med saksbehandlingen

 

 

Saksfremstilling:

 

Klageren inngikk oppdragsavtale med innklagede i januar 2016. Hun hevder salgsprosessen var lang og uryddig. Etter at innklagede hadde hatt fire visninger, avholdt hun flere private visninger. I april kom det et bud på kvelden med frist neste dag. Klageren hevder innklagede burde kontaktet interessentene på kvelden, og ikke morgenen etter. Klageren anfører at hun ikke fikk beskjed om at innklagede ikke fikk kontakt med en interessent, og at hun aksepterte budet da hun ikke trodde at det var noen andre som var interesserte. Klageren hevder innklagede har opptrådt i strid med god meglerskikk og krever erstatning. Klageren krever også vederlagsnedsettelse.

 

Innklagede anfører at eiendomsmeglerfullmektigen sa at han ikke hadde fått svar fra den ene interessenten. Innklagede hevder videre at de uansett ikke kan holdes ansvarlig for at interessenter ikke er tilgjengelig i tidsrommet hvor det mottas bud. Innklagede hevder det ikke er grunnlag for vederlagsnedsettelse.

 

Fagansvarlig hos innklagede er eiendomsmegler.

 

Nemnda kom til at klagen ikke førte frem.

 

Klageren har i korte trekk anført:

Det var en lang og uryddig salgsprosess som endte med et salg som aldri skulle blitt gjennomført. Salgsprosessen startet i januar og sluttet i midten av april.

 

Foto av eiendommen

Etter at eiendommen var annonsert og det var planlagt visning, bestilte eiendomsmeglerfullmektigen fotograf for å ta nye bilder. Klageren ønsket ikke å ta nye bilder på grunn av snøfall. Bilder av et hus helt dekt i snø ville ikke vært positivt for salget.

 

Salgsplakater/visningskilt

Klageren spurte eiendomsmeglerfullmektigen om hvorfor det ikke var satt opp skilt på huset. Hun hentet skiltet og satte det opp. Eiendomsmeglerfullmektigen glemte et visningsskilt som snødde ned. Klageren varslet om det flere ganger, men det ble ikke hentet.

 

Visninger og budrunde

Det ble avholdt totalt fire visninger i regi av innklagede. Eiendomsmeglerfullmektigen har ikke vasket og kostet, men han flyttet en støvsuger inn i et skap og satte opp telys. Han kom 5 – 15 minutter før visningene startet. Han hadde ikke hatt tid til å hjelpe til med kosting og vasking. Klageren hadde heller ikke forventet det.

 

På den andre visningen husket ikke eiendomsmeglerfullmektigen hvor garasjen var og han gikk fra huset ulåst. Klageren har kun et nøkkelknippe som er den samme som hun la igjen hver gang. Eiendomsmeglerfullmektigen gadd ikke å prøve alle nøklene, og lot heller døren sto åpen. Klageren har ikke hørt fra noen naboer at han kontaktet dem. Eiendomsmegler-fullmektigen sendte kun en SMS til klageren.

 

På den fjerde visningen glemte klageren å legge igjen nøkkelknippet. Hun ringte derfor til eiendomsmeglerfullmektigen og foreslo at han kunne låse ytterdøren fra innsiden og gå ut verandadøren som er på bakkeplan, og ikke i andre etasje slik innklagede hevder. Eiendomsmeglerfullmektigen gjorde dette, uten problemer, etter klatring ned fra andre etasje.

 

Den siste av visningene resulterte i ett bud på kr 2 500 000, som var langt under prisantydning. Klageren avslo budet og ba eiendomsmeglerfullmektigen si til budgiveren at hun ikke var interessert i bud under takst. Eiendomsmeglerfullmektigen sa ikke dette. Noen dager senere kom det inn et nytt bud på kr 2 550 000. Klageren sa igjen til eiendomsmeglerfullmektigen at det ikke hastet, og at salget kunne vente. Eiendomsmegler-fullmektigen mente at siden huset hadde vært til salgs lenge, burde hun skjønne at det var vanskelig å selge. Hun følte at hun ble påført et press. Klageren ga et motbud på kr 2 700 000 til budgiveren, som ikke ble akseptert.

 

Etter dette gikk klageren til banken og forhørte seg om muligheten til utleie. Hun snakket med saksbehandleren i banken om utfordringene hun hadde med eiendomsmeglerfullmektigen og salget. Saksbehandleren kontaktet innklagede, noe som resulterte i at daglig leder ringte til klageren. Klageren fortalte om sine utfordringer med eiendomsmeglerfullmektigen, og hun fikk spørsmål om hun ville bytte megler. Hun ønsket å gi eiendomsmeglerfullmektigen en sjanse til og avslo bytte av megler. Klageren synes det er beklagelig at daglig leder ikke står for det som ble forklart til han tidligere.

 

Klageren avholdt private visninger. Interessenter tok direkte kontakt med klageren gjennom annonsen på www.FINN.no eller gjennom felles kjente. Flere ble interessert i eiendommen. Det kom et bud på prisantydning 16. april 2016 ved 21.45 tiden, med frist til neste dag klokken 10.15. Hun fikk beskjed om budet fra eiendomsmeglerfullmektigen og videreformidlet kontaktinformasjonen til de andre interessentene til han samme kveld.

 

Klageren vurderte å kontakte interessentene selv, men følte at det var eiendomsmegler-fullmektigens jobb og en av oppgavene hun betalte for. Eiendomsmeglerfullmektigen sa at han skulle ta kontakt med de andre interessentene samme kveld, slik at de kunne få tid på seg til å vurdere å legge inn bud. Klageren visste at en av de andre interessentene var veldig interessert. Eiendomsmeglerfullmektigen kontaktet imidlertid ikke de andre interessentene før dagen etter. Han sendte kun en SMS og ringte en gang neste dag klokken 08.45. Han fikk ikke svar fordi interessenten var på jobb, og SMS ble ikke lest før etter akseptfristen på budet var gått ut. Dette fikk klageren ikke beskjed om, og aksepterte dermed budet fordi hun trodde at det ikke var noen andre som var interessert. Midt på dagen ble klageren kontaktet av en av interessentene som følte seg forbigått og skuffet da han var veldig interessert i eiendommen.

 

Klageren hevder hun er påført et stort økonomisk tap. Eiendomsmeglerfullmektigen holdt ikke sitt ord om å kontakte interessentene samme kveld. Dette er i strid med god meglerskikk etter eiendomsmeglingsloven § 6-3.

 

Det er mange som tenker at frister aldri går ut før klokken 12.00 påfølgende dag, selv om dette ikke var en annonsert visning.

 

Klageren var klar over at det var vanskelig å selge, men har hele tiden sagt til eiendomsmeglerfullmektigen at hun ikke hadde økonomiske problemer, og at hun kunne leie ut.

 

Klageren krever at innklagedes vederlag settes ned.

 

Innklagede har i korte trekk anført:

Foto av eiendommen

Allerede den 26. januar bestilte eiendomsmeglerfullmektigen redigerte arkivbilder (stockbilder) fra fotografen for å løfte annonsen. Fullmektigen kontaktet klageren for å ta nye bilder fordi han var av den oppfatning at det var nødvendig med bedre bilder av fasade og utsikten. Bildene skulle være gratis for klageren. Fotografen kunne ta bilder samme dag. Klageren ønsket imidlertid ikke dette. Boligen ble annonsert en uke før den første visningen. Innklagede har vanskelig for å se at dette skulle oppfattes å være negativt.

 

Eiendomsmeglerfullmektigen kontaktet også flere takstmenn for å få utført takst på rimeligst mulig måte på klagerens vegne, og sørget for at hun kunne energimerke boligen sin selv. Hun sparte derfor kr 1 000.

 

Visninger

På den første visningen var eiendomsmeglerfullmektigen og en kollega til stede. Fakler ble tent, visingsskilt ble satt ut, og de møtte opp ca 45 minutter før visning. Kollegaen var også med på den tredje visningen. På begge disse visningene ble det brukt kost og støvbrett i gangen og stuen. De gikk også over benkeplater og oppvaskkum med klut. Dette ble også gjort av eiendomsmeglerfullmektigen når han hadde visningene alene. Det ble alltid møtt opp i god tid før visning.

 

Eiendomsmeglerfullmektigen kom alene på den andre visningen. Dette er normalt for stort sett alle visninger i bransjen såfremt man ikke venter et stort påtrykk av visningsdeltakere. Som forventet kom det ikke flere på visning enn at dette ble godt håndtert av eiendomsmeglerfullmektigen.

 

Salgsplakat/visningsskilt

Vanligvis tar fotografen med salgsplakater til selgere, men fotografen hadde glemt dette. Klageren hentet salgsplakater hos innklagede. Eiendomsmeglerfullmektigen eller klageren anså ikke det som et problem på dette tidspunktet.

 

Eiendomsmeglerfullmektigen glemte riktignok et visningsskilt ved innkjørselen på den andre eller tredje visningen. Han har som hovedregel med mellom 4 – 6 visningsskilt i bilen, og setter opp skiltene meget godt og nøye hver gang. Ved ny visning satt han ikke opp skilt ved innkjørselen, men det var satt ut 3 – 4 skilt andre steder. Dette kan neppe ha påvirket oppmøte på visningene.

 

Det kom et nytt rekkehus for salg i området, og eiendomsmeglerfullmektigen anbefalte samkjøring med denne visningen for å kunne dra nytte av tilsvarende markedsføring av en «nyhet» i nærområdet. Dette er vanlig praksis i bransjen. Klageren ønsket i utgangspunktet ikke å ha denne visningen fordi det kostet kr 1 500. Hun fikk derfor denne visningen gratis, fordi viktigheten av å ha visning var relativt høy. Dessverre kom det ingen visningsdeltagere til eiendommen eller hos konkurrerende objekt denne ettermiddagen, men som klageren selv sier så er dette et område det kan være utfordrende å selge i.

 

Klageren avholdt privatvisninger etter fire fellesvisninger fordi hun ikke var så glad i å ha fellesvisninger. Det var tett dialog mellom eiendomsmeglerfullmektigen og klageren for å få disse organisert. Han ringte til alle som hadde lastet ned salgsoppgaven på www.FINN.no, og til tidligere visningsdeltakere. Han gjorde en rekke avtaler med de som ønsket privatvisning.

 

Nøkler til ytterdør

Eiendomsmeglerfullmektigen låste ikke døren på andre visning fordi klageren ikke hadde lagt igjen nøklene. Det lå et nøkkelknippe i gangen hvor han prøvde alle nøklene en rekke ganger uten at noen passet til døren. Eiendomsmeglerfullmektigen tok kontakt med nærmeste nabo og ba de følge med til klageren kom hjem. Han kontaktet også klageren.

 

På den fjerde visningen hadde klageren også glemt å legge igjen riktig nøkkelknippe. Eiendomsmeglerfullmektigen måtte derfor låse hoveddøra innenfra og klatre ned fra balkongen i andre etasje.

 

Budgivning

Den 7. april kom det et bud på kr 2 550 000 som eiendomsmeglerfullmektigen mente var for lavt. Han anbefalte klageren å komme med et motbud. Klageren ga et motbud på kr 2 700 000 med forbehold om å slippe utvask. Budgiveren aksepterte ikke budet.

 

Etter 10 dager kom det et nytt bud på kr 2 740 000. Eiendomsmeglerfullmektigen formidlet budet til alle interessentene han kjente til. Telefonnummer til interessentene som hadde vært på privat visning med klageren fikk han av klageren. Han kontaktet disse interessentene dagen etter klokken 08.13 på SMS, og han ringte en interessent like etterpå fordi han ikke mottok svar. De hadde 2 timer på å respondere tilbake dersom de ønsket å gi bud. Interessenten leste ikke SMS fra eiendomsmeglerfullmektigen før kl. 16.27, og det gir et tydelig inntrykk av at dette ikke var en leilighet som de hadde bestemt seg for å gi bud på. Klageren ble varslet om at eiendomsmeglerfullmektigen ikke kom i kontakt med interessentene, og man antok derfor at disse ikke lenger var interessert.

 

Eiendomsmeglerfullmektigen var av den oppfatning at det ville være mest forsvarlig av ham å avholde en budrunde på sitt kontor med tilgang til meglersystem for å kunne håndtere bud på korrekt måte i stedet for å avholde en budrunde sent på kvelden hjemme. En megler er forpliktet til å avholde budrunder på en forsvarlig måte. Innklagede finner det noe merkelig at noen som er så interessert i en bolig ikke sørger for å være tilgjengelig i tilfelle bud på boligen. Det er heller ikke uvanlig at uttalelser vedrørende interesse for en solgt bolig ikke nødvendigvis ville resultert i et endelig bud. Slike uttalelser er helt uforpliktende for interessenter, og kan ikke anses som en «tapt mulighet» for klageren. En megler kan ikke holdes ansvarlig for at interessenter ikke er tilgjengelig i tidsrommet hvor det mottas bud med ulike frister.

 

Klageren ønsket å akseptere det siste budet såfremt hun slapp å vaske ut av boligen. Budgiveren aksepterte dette. Eiendomsmeglerfullmektigen mener at klageren ikke på noe tidspunkt ble presset, men at det foregikk normale forhandlinger i en sluttfase.

 

Det har vært en tett og god oppfølgning av klageren, med oppdatering flere ganger ukentlig fra inngått oppdrag til salg. Dialogen var tett opp til daglig i den siste perioden, selv om det til tider var liten eller ingen respons på boligen. På det tidspunktet boligen ble solgt ga klageren uttrykk for å være svært fornøyd med salgssummen, og at hun synes det var fantastisk av eiendomsmeglerfullmektigen å oppnå en såpass bra pris etter så lang tid i markedet.

Boligen ble solgt til en god og riktig pris sett i forhold til dagens marked.

 

Det er ikke grunnlag for vederlagsnedsettelse.

 

 

Reklamasjonsnemnda bemerker:

 

Saken gjelder påstått brudd på god meglerskikk. Klageren er misfornøyd med meglerens håndtering av oppdraget, og krever erstatning på kr 100 000, samt nedsettelse av meglerens vederlag på kr 70 000.

 

I saksfremstillingen er partenes anførsler gjengitt i hovedsak. Nemndas medlemmer har fått alle sakens dokumenter.

 

Reklamasjonsnemnda baserer sine avgjørelser på hva som kan dokumenteres skriftlig. I tilfeller der partene forklarer seg ulikt, kan Reklamasjonsnemnda normalt ikke tillegge den ene partens versjon større vekt enn motpartens. I den foreliggende saken har partene forklart seg ulikt om gjenglemte nøkler, og om klageren ble gjort kjent med at innklagede ikke fikk svar fra den ene interessenten. På disse punkter reiser saken derfor bevisspørsmål som vanskelig kan klarlegges under nemndas skriftlige behandling.

 

Det følger av eiendomsmeglingsforskriften § 6-3 (2) tredje punktum at en oppdragstaker «så langt det er nødvendig og mulig» skal orientere øvrige interessenter om bud.

 

Klageren anfører at megleren burde kontaktet interessentene samme kveld som budet ble gitt, og ikke på morgenen dagen etter. Innklagede hevder at eiendomsmeglerfullmektigen ikke kontaktet interessentene før morgenen etter fordi han mente det ville være mest forsvarlig av ham å avholde en budrunde på kontoret med tilgang til meglersystemet.

 

Budet kom inn klokken 21.27 på kvelden, men akseptfristen var satt til klokken 10.15 dagen etter. Klageren hevder interessentene fikk SMS om budet klokken 08.45, men innklagede hevder at han kontaktet interessentene klokken 08.13.

 

Normalt må meglere søke å være tilgjengelige for budgivere når de forventer å få inn bud på en eiendom. Samtidig kan det ikke forventes at eiendomsmeglere er på arbeidsplassen klokken 21.27 på kvelden. At innklagede først kontaktet interessentene klokken 08.13 eller 08.45 dagen etter, er derfor å forvente. Akseptfristen var klokken 10.15 og interessentene hadde god tid til å gi bud før akseptfristen var ute. Nemnda finner derfor at megleren ikke kan kritiseres her.

 

Det følger av Finanstilsynets rundskriv 16/2010 pkt. 10.2 at: «Kravet til orientering vil være oppfylt der megleren har forsøkt å komme i kontakt med de involverte, og eventuelt lagt igjen beskjed der dette er mulig, for eksempel på telefonsvarer mv.» I dette tilfelle er det opplyst at innklagede sendte SMS og ringte interessenten uten å få svar. Innklagede kan ikke holdes ansvarlig for at interessenten ikke leste SMSen eller tok telefonen før akseptfristen var utløpt, og klageren hadde akseptert budet.

 

For at meglerens vederlag kan settes ned eller falle bort må det foreligge en «ikke ubetydelig pliktforsømmelse», jfr. eiendomsmeglingsloven § 7-7. Nemnda finner at megleren ikke kan kritiseres for sin håndtering av dette oppdraget. Erstatningskravet kan derfor heller ikke føre frem.

 

Klagen har etter dette ikke ført frem

 

Avgjørelsen er enstemmig.

 

 

Konklusjon:

 

Klageren gis ikke medhold.

 

 

 

 

2016077 – Budgivning

$
0
0

Klage nr 2016077

 

Behandlet av Reklamasjonsnemnda den 29. august 2016. Nemnda har bestått av:

 

Per Racin Fosmark, formann

Knut Kopstad, oppnevnt av Den norske Advokatforening og Eiendom Norge

Cecilie Asak Oftedahl, oppnevnt av Forbrukerrådet

 

 

Innklaget:                      SNE Eiendom AS

 

Saken gjelder:               Budgivning

 

 

Saksfremstilling:

 

Klageren la inn et bud på en eiendom formidlet av innklagede. Et annet bud var imidlertid allerede akseptert av selgeren. Klageren hevder innklagede har opptrådt i strid med god meglerskikk. Innklagede anfører at en aksept må formidles til budgiveren før fristens utløp, og at det ikke ble vurdert som forsvarlig å vente med å gi en tilbakemelding til budgiveren om at budet ble akseptert i fare for at akseptfristen skulle utløpe. Innklagede bestrider at budrunden ikke ble gjennomført forsvarlig, og at megleren har opptrådt i strid med god meglerskikk.

 

Fagansvarlig hos innklagede er jurist.

 

Nemnda kom til at klagen ikke førte frem.

 

Klageren har i korte trekk anført:

Klageren var i januar 2016 på visning på en eiendom formidlet av innklagede. Hun fikk låne nøkler av megleren og var på privat visning senere.

 

Klageren la inn et bud i februar som ikke ble akseptert. Klageren reiste til utlandet og var der da hun fikk beskjed om at det var kommet inn ett nytt bud på kr 3 550 000, som var kr 50 000 mer enn det klageren hadde bydd tidligere. Hun hadde da allerede bestemt seg for å by mer etter at hun hadde kommet hjem fra utlandet. Budet hadde frist til klokken 16.00. Før klageren rakk å gi bud via www.FINN.no, kom det inn et nytt bud 3. mars 2016 klokken 11.45 på kr 3 850 000 med frist til klokken 12.15.

 

Klageren var opptatt i telefonmøte til klokken 12.00 og startet straks etter det innsending av sitt bud på kr 3 900 000. Klokken 12.09 viste www.FINN.no at budet var registrert. Det kom aldri noen bekreftelse på SMS eller e-post, som angitt på www.FINN.no. Da klageren ikke mottok bekreftelse på SMS eller e-post, sendte hun en SMS til megleren om at hun hadde sendt inn bud, og hva det sto i det. Denne ble ikke registrert hos megleren før klokken 12.15.

 

En stund etter dette ringte megleren med beskjed om at budet var kommet for sent. I fortvilelsen kontaktet klageren straks selgeren på Facebook. Hun ble også fortvilet og sendte meldingene videre til megleren.

 

Klageren prøvde å få kontakt med megleren da hun var tilbake i Norge fredag 11. mars. Selgeren hadde fortalt at det skulle avholdes kontraktsmøte den 15. mars, men klageren fikk ikke svar fra megleren før sent mandag kveld. Tirsdag morgen sendte klageren en ny e-post til megleren med en del spørsmål som hun ville ha svar på. Megleren ringte tilbake, men klageren ba innklagede om å gi skriftlige svar på e-post.

 

E-postkorrespondansen etter dette har vært svært vanskelig å føre. Klageren har purret flere ganger, og hun har fremdeles ikke fått svar på hva som gikk galt. I telefonsamtalen den 15. mars sa megleren at kjøperen ble underrettet om aksept på telefon klokken 12.14, og at megleren selv ikke var tilstede under budrunden. Det var en annen på kontoret som hadde gjennomført budrunden. Megleren sa også at klagerens bud var korrekt levert ettersom det ble levert skriftlig med kopi av legitimasjon og underskrift. Han innrømte også at budet var blitt oversett, men mente likevel at budet kom for sendt fordi det tok lang tid å skrive en aksept. Den ansvarlige hadde skrevet ned aksepten klokken 12.10. Klageren har ikke fått svar på hvordan aksepten ble levert, og om den ble levert med forbehold. Klageren har forstått av e-post sendt 17. mars at selgeren aksepterte budet med forbehold om høyere bud innen fristen.

 

Klagerens bud var mottatt klokken 12.09, men ikke verifisert før klokken 12.10. Klageren får ikke svar på hva som gikk galt, eller hjelp til å finne ut hva som eventuelt gikk galt på www.FINN.no. Hun har blitt tilbudt møte med innklagede, men da med hensikt å «utelukkende orientere oss hvordan budgivning foregår», noe hun anså som unødvendig, da hun ikke vil få svar på spørsmålene.

 

Megleren har opptrådt i strid med god meglerskikk.

 

Innklagede har i korte trekk anført:

Innklagede bestrider at budrunden ikke ble gjennomført forsvarlig eller i strid med god meglerskikk. Megleren er ansvarlig for å avklare og formidle selgerens aksept til budgiveren innen fristens utløp. Når aksepten er kommet frem til budgiverens kjennskap, foreligger det en bindende avtale.

 

Selgerens aksept av bud på kr 3 850 000 ble først muntlig gitt av selgeren til megleren 6-7 minutter før akseptfristens utløp. Dette etter en orientering fra megleren om hvordan tilbakemeldingene fra interessentene var etter de to siste budene. Straks selgerens aksept var skriftlig verifisert, begynte registrering av aksept med påfølgende tilbakemelding til høyeste budgiver.

 

Det ble ikke vurdert som forsvarlig å vente med å gi tilbakemelding til budgiveren i fare for at akseptfristen skulle utløpe. Ut fra tilbakemelding mottatt under budgivningen og tidligere i prosessen ble det heller ikke vurdert som sannsynlig at flere eller høyere bud ville bli inngitt.

 

Kopi av elektronisk budmelding, budlogg og korrespondanse mellom klageren og megleren gir et godt innblikk i saken. Det redegjøres her for at det foreligger en bindende (ikke reversibel) avtale mellom selgeren og en annen budgiver, tidsforløp, fristforståelse etc.

 

Leiligheten ble markedsført den 23. desember 2015. Den ble solgt 3. mars 2016 for kr 3 850 000 (prisantydning). Totalt var det 28 interessenter på meglerens oppfølgningsliste for bud og annen relevant informasjon. Klageren meldte interesse den 29. januar 2016. Salgsoppgave med vedlegg (herunder informasjon om budgivning) ble sendt ut samme dag.

 

Megleren har gjennom hele prosessen opplevd kommunikasjonen med klageren som meget god. Totalt foreligger det 14 registrerte oppfølgningspunkter av klageren på saken. I tillegg kommer oppfølgning i forbindelse med befaring og verdivurdering av klagerens eiendom den 17. februar 2016.

 

Den 22. februar 2016 ble klageren fulgt opp pr. telefon. Dette i forbindelse med at klagerens bud ble avslått den 19. februar 2016. Klageren ble spurt om det kunne være aktuelt å øke budet til prisantydning. Hun svarte at eiendommen kun var av interesse til budet som var inngitt på kr 3 500 000. Videre informerte klageren at det var flere boliger som kunne være av interesse. Hun skulle på ferie og kom ikke til å foreta seg noe før hun var tilbake i slutten av uke 11.

 

Den 2. mars ble det sendt ut budvarsel på kr 3 550 000 med frist til klokken 16.00. Deretter kom det inn et nytt bud på prisantydning kr 3 850 000 med akseptfrist klokken 12.15. Klageren responderte ikke overfor megleren på noen av disse varslene. Megleren informerte selgeren om situasjonen og fikk en muntlig bekreftelse fra selgeren på at registrering av aksept og informering av budgiveren skulle utføres innen fristen utløp. Skriftlig aksept fra selgeren ble mottatt klokken 12.09. Megleren ga klokken 12.10 autorisert medhjelper instruks om å starte registrering av aksepten, samt å informere budgiveren muntlig og skriftlig.

 

Klokken 12.15 mottok megleren en SMS fra klageren, hvor hun informerte om at hun hadde ombestemt seg og forsøkt å legge inn bud, men hadde problemer med linjen fra utlandet. Budet til klageren ble registrert i tryggbudgivning.no klokken 12.10. Klageren ble straks ringt opp av megleren som informerte om at budet ikke var mottatt innen fristen, og at selgeren hadde akseptert det varslede budet. Videre ble det stilt spørsmål om hvorfor klageren ikke hadde varslet megleren på telefon eller SMS om at de forsøkte å legge inn bud. , og at hun derfor ikke hadde tenkt på den muligheten.

 

Selgeren ble holdt oppdatert vedrørende klagerens bud innkommet etter at aksept var registrert og formidlet til budgiveren.

 

Innklagedes leverandør av IT plattform er også kontaktet for en gjennomgang/kvalitetssikring av strukturen for elektronisk innleggelse av bud uten BankID fra utlandet. Det ble ikke rapportert noen systemfeil utover en liten differanse i kalibreringen av klokken på den lokale og eksterne serveren.

 

Aksept må formidles budgiveren før fristens utløp. I den forbindelse må forbehold og uklarheter avklares mellom partene slik at avtalens innhold er 100% belyst/avklart innen budet aksepteres. Det samme gjelder kvalitetssikring av partenes forståelse av avtalens innhold. Det kan her nevnes at i denne saken var det spesielt behov for drøftelse av overtakelsesdato da denne måtte forskyves noen dager i forhold til den angitte dato i budgiverens bud.

 

 

Reklamasjonsnemnda bemerker:

 

Saken gjelder påstått brudd på god meglerskikk.

 

I saksfremstillingen er partenes anførsler gjengitt i hovedsak. Nemndas medlemmer har fått alle sakens dokumenter.

 

Selgerens aksept av bud må formidles til budgiveren før akseptfristen er ute. I dette tilfelle var akseptfristen til det høyeste budet satt til klokken 12.15. Selgerens aksept ble mottatt av megleren klokken 12.09, og videreformidlet til budgiver kl. 12.10. Klagerens bud ble registrert klokken 12.10. Megleren må håndtere bud i god tid før akseptfristen går ut, og det var ingen omstendigheter i dette tilfellet som tilsa at dette skulle fravikes. Nemnda finner ikke at det er grunnlag for å kritisere meglerens håndtering av budgivningen.

 

Klagen fører etter dette ikke frem.

 

Avgjørelsen er enstemmig.

 

 

Konklusjon:

 

Klageren gis ikke medhold.

 

 

 

 

2016078 – Misnøye med saksbehandlingen

$
0
0

Klage nr 2016078

 

Behandlet av Reklamasjonsnemnda den 29. august 2016. Nemnda har bestått av:

 

Per Racin Fosmark, formann

Kåre Mæland, oppnevnt av Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendom Norge

Cecilie Asak Oftedahl, oppnevnt av Forbrukerrådet

 

Innklaget:                      Eie eiendomsmegling avd. Skøyen

In-Vest Eiendomsmegling AS

 

Saken gjelder:               Misnøye med saksbehandlingen

 

 

Saksfremstilling:

 

Klageren inngikk oppdragsavtale med innklagede for salg av en hytte. Samme dag som hytta ble solgt, ble det publisert en sak på en nettavis om hytta uten at klageren hadde samtykket til dette. Det ble også publisert en sak i papirutgaven to dager senere. Klageren hevder innklagede bevisst brukte hytta for å markedsføre seg selv og krever at meglerens vederlag faller bort.

 

Innklagede viser til pressens frie stilling, og at de ikke kunne hindre dem å komme på visningen. De anfører videre at det viktig at megleren behandler pressen på en skikkelig måte og gir korrekte opplysninger, slik at artiklene gir balansert omtale til beste for alle parter. Innklagede hevder at eiendomsmeglere nesten daglig blir markedsført gjennom avisene fordi artiklene også omtaler megleren som har solgt objektet. Innklagede anfører at eiendomsmegleren ikke opptrådte klanderverdig og dermed heller ikke i strid med god meglerskikk. De bestrider klagerens krav om bortfall av vederlaget.

 

Fagansvarlig hos innklagede er eiendomsmegler.

 

Nemnda kom til at klagen ikke førte frem.

 

Klageren har i korte trekk anført:

I april 2016 inngikk klageren oppdragsavtale med innklagede for salg av en hytte. Interessen for hytta var stor. I følge eiendomsmegleren var interessen større enn noe han hadde opplevd i området. Klageren oppfattet megleren som entusiastisk, og at han hadde tro på at klageren ville oppnå en meget god salgssum for hytta.

 

Uken før visningen var det minst seks privatvisninger. Flesteparten hadde vært i kontakt med eiendomsmegleren før visningene. Eiendomsmegleren var ikke til stede på privatvisningene, men rådet klageren til å legge ut nøkkel på et avtalt sted slik at interessenter kunne se på hytta på egenhånd. Klageren var litt skeptiske til dette og valgte derfor å være til stede under visningene.

 

Klageren gjorde hytta klar for visning som eiendomsmegleren skulle holde. De var i kontakt med megleren flere ganger på SMS med ulike spørsmål knyttet til selve visningen. Eiendomsmegleren ringte og oppdaterte klageren om hvordan visningen hadde gått. Han fortalte om masse folk og stor interesse. Det hadde også blitt lagt inn bud under visningen.

 

Noen få dager etter visningen mottok klageren en e-post fra eiendomsmegleren. Han videresendte en forespørsel fra en frilansjournalist som ønsket å lage en interiørreportasje fra hytta. Klageren takket nei til dette, både pr. e-post og i en telefonsamtale med megleren. I telefonsamtalen forklarte klageren at de ikke ønsket publisitet ved salget, og at de kun ønsket å vise frem hytta til de som kom på visning. Eiendomsmegleren virket støttende og forståelsesfull.

 

Samme dag som hytta ble solgt, publiserte en avis saken på nett. Klageren ble veldig overrasket. I saken ble megleren intervjuet, og det var bilder av hytta fra en visning. Klageren visste ingenting om at megleren hadde tatt med seg presse på visningen av hytta. Klageren sendte en SMS hvor han gjorde det klart at han burde nevnt at han hadde invitert presse med på visningen. Klageren fikk ikke svar på SMSen.

 

To dager etterpå kom det en ny sak i samme avis, men denne gangen i papirutgaven. Eiendomsmegleren var intervjuet igjen, og det var også gjort intervjuer av interessenter som var på visningen. Heller ikke denne gangen hadde eiendomsmegleren varslet klageren. Klageren opplevde disse to sakene som grove overtramp. Eiendomsmegleren ønsket åpenbart å markedsføre seg selv ved at eiendommen ble solgt for en sum som var langt over takst.

 

Klageren hevder megleren bevisst brukte salget av hytta i markedsføring av seg selv og foretaket. Det er, som kjent i mediene, kamp om megleroppdrag og klageren mistenker at megleren så dette som en gylden mulighet til litt positiv omtale om seg selv, og foretaket.

 

Klageren krever at meglerens vederlag faller bort.

 

Innklagede har i korte trekk anført:

Eiendomsmegleren er meget erfaren og blant de meglerne som i de siste 10 – 15 årene har omsatt flest ferieboliger i området. Megleren er derfor godt kjent av journalistene i dagspressen og blir ofte benyttet som kilde/samtalepartner. Han blir bedt om innspill og kommentarer når det gjelder omsetninger av denne typen eiendommer. Henvendelsene fra dagspressen skjer på kort varsel og noen ganger direkte på visninger.

 

Gjennom året får han også en rekke henvendelser fra interiørmagasiner og hyttemagasiner etc., som ønsker å publisere artikler om spesifikke objekter. Ved spørsmål om dette sendes forespørselen videre til selgeren/eieren av eiendommene.

 

Den aktuelle avisen kontaktet megleren i forbindelse med at det skulle skrives en generell artikkel om omsetning av fritidseiendom i området. I løpet av samtalen ga megleren blant annet opplysninger om et salg som hadde skjedd en uke før, samt om pågående salgsprosess for den aktuelle hytta. Eiendommen var da for lengst annonsert og alle relevante opplysninger var tilgjengelige for allmennheten. Under samtalen ble intet avtalt vedrørende oppmøte av journalist eller fotograf. Journalisten nevnte at de muligens hadde en frilansfotograf tilgjengelig som kanskje ville komme på en visning. Før visningen sendte frilansfotografen en SMS til megleren om at han ville komme. Megleren hadde ingen avtale med fotografen på forhånd. Da megleren møtte fotografen, ga han beskjed om at han ikke ønsket at det ble tatt interiørbilder. Under visningen var det mange interessenter som megleren fulgte opp. Megleren registrerte at fotografen også var inne i hytta og dermed kunne ha tatt bilder inne.

 

Etter visningen stilte fotografen noen generelle spørsmål og megleren ble senere intervjuet av journalisten pr. telefon. For å være på den sikre siden om at det ikke ble lagt ut interiørbilder, sendte megleren journalisten en e-post hvor han ga beskjed om dette.

 

Den 2. mai la journalisten ut en artikkel som spesifikt omtalte salget. Dette på bakgrunn av den voldsomme interessen for eiendommen og den høye salgssummen. Slike saker er meget attraktivt for journalistene da slike artikler leses av mange. Artikkelen i nettutgaven viste et bilde av en rød hytte og noen mennesker på vei inn i denne hytta samt et bilde av megler utenfor. Det var et intervju med megleren – delvis om hytta og delvis om generelle betraktninger om markedet. Det var ingen interiørbilder i artikkelen. I artikkelen som var i avisen var det et bilde fra hytta innvendig.

 

En annen avis la også ut en liten artikkel omtrent samtidig med avisen som innklagede hadde vært i kontakt med. Den andre avisen hadde ikke megleren vært i kontakt med, men likevel ble en sak publisert.

 

Selgerens avslag på forespørselen om en interiørreportasje ble videreformidlet til journalisten og noen slik reportasje ble aldri skrevet. Spørsmålet om publisitet ble ikke ytterliggere diskutert.

 

Etter at avisen hadde publisert artikkelen i nettutgaven, sende selgeren en SMS til megleren. Av SMSen fremgikk det at selgeren var meget fornøyd med salget og i tillegg sto det: «Hadde likevel vært ok med en heads up på opplag i […]. Og du kunne nevnt at du hadde med fotograf på visning». Megleren tok i glede imot meldingen om at de var så fornøyde med salget. De øvrige kommentarene i SMSen tok han til etterretning, men oppfattet ikke dette som en klage eller at SMSen skulle besvares.

 

All omsetning av eiendom i Norge er offentlig og er et saksområde avisene er veldig opptatt av. Avisene vet at svært mange av leserne er interessert i denne typen artikler. Derfor er det en mengde nyhetsreportasjer om omsetning av bolig- og fritidseiendommer til enhver tid i mediene.

 

Det er viktig å merke seg pressens frie stilling. Ingen kan hindre pressen i å komme på en visning av en bolig annonsert på www.FINN.no eller i andre media. Når de kommer på visning er det viktig at megleren behandler pressen på en skikkelig måte og gir korrekte opplysninger slik at artiklene gir en balansert omtale til beste for alle parter.

 

En megler kan selvfølgelig ikke hindre pressen i deres arbeid. I denne konkrete saken var megleren i kontakt med den ene avisen, men det var også en annen avis som hadde oppslag uten at megleren hadde vært i kontakt med den. Det var heller ikke megleren som inviterte pressen, og han ga uttrykkelig beskjed om at interiørbilder ikke skulle benyttes i en eventuell artikkel.

 

Når det selges eiendommer i området er naboer, og de andre beboerne opptatte av salgssummen og spør ofte meglere. Selv om det blir laget en artikkel er det fortsatt bare de nærmeste naboene og eventuelt andre beboere som vet hvilken hytte det er, og eventuelt hvem selgeren er. Slike artikler kan neppe være hverken en belastning eller overtramp.

 

Nesten daglig får meglere «markedsføring» fordi avisene også omtaler megleren som har solgt objektet. Imidlertid er det en ganske drøy påstand fra klageren at megleren har tilegnet seg markedsføringen på bekostning av klagerens privatliv. Det er mulig at megleren burde opplyst om at pressen hadde vært til stede på visningen, men utover det kunne ikke megleren gjort noe.

 

Megleren har i denne saken ikke opptrådt klanderverdig og dermed heller ikke i strid med god meglerskikk. Avisartiklene gir ikke grunnlag for nedsettelse av meglerhonoraret.

 

 

Reklamasjonsnemnda bemerker:

 

Saken gjelder påstått brudd på god meglerskikk og krav om nedsettelse av meglerens vederlag.

 

I saksfremstillingen er partenes anførsler gjengitt i hovedsak. Nemndas medlemmer har fått alle sakens dokumenter.

 

Meglers vederlag kan nedsettes eller falle bort i de tilfeller der det foreligger en «ikke ubetydelig pliktforsømmelse» fra meglers side, jf. eiendomsmeglingsloven § 7-7.

 

Nemnda bemerker at innklagede her burde informert klageren om medienes pågang vedrørende dette salget, særlig etter at klager hadde avvist en interiørreportasje. Det er imidlertid ingen “ikke ubetydelig pliktforsømmelse”, som gir grunnlag for vederlagsnedsettelse.

 

Klagen kan etter dette ikke føre frem

 

Avgjørelsen er enstemmig.

 

 

Konklusjon:

 

Klageren gis ikke medhold.

 

2016089 – Feil/ opplysninger om hva fellesutgiftene dekket

$
0
0

Klage nr 2016089

 

Behandlet av Reklamasjonsnemnda den 29. august 2016. Nemnda har bestått av:

 

Per Racin Fosmark, formann

Kåre Mæland, oppnevnt av Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendom Norge

Cecilie Asak Oftedahl, oppnevnt av Forbrukerrådet

 

Innklaget:                      Eiendomsmegler Krogsveen AS avd Larvik

 

 

Saken gjelder:               Fei/manglende opplysninger om hva fellesutgiftene dekket

 

 

Saksfremstilling:

 

Klageren kjøpte en leilighet formidlet av innklagede. I salgsoppgaven var det gitt feil opplysninger om at fellesutgiftene inkluderte utgifter til TV og internett. Klageren hevder innklagede har opptrådt erstatningsbetingende uaktsomt og krever erstatning. Innklagede anfører at det er beklagelig at klageren har fått uriktige opplysninger, men bestrider at de har opptrådt erstatningsbetingende uaktsomt.

 

Fagansvarlig hos innklagede er eiendomsmegler.

 

Nemnda kom til at klagen førte frem.

 

Klageren har i korte trekk anført:

Klageren var på privat visning. Under visningen spurte klageren selgeren om hva fellesutgiftene inkluderte. Selgeren sa at kostnader til TV, internett, snømåking etc. var inkludert i fellesutgiftene. Dette sto også i salgsoppgaven.

 

Under kontraktsmøtet ble det sagt at salgsoppgaven la grunnlaget for både selgerens og klagerens forventninger til salget. Klageren ønsket at TV og internett skulle være klart på overtakelsesdatoen og ringte derfor selgeren dagen etter kontraktsmøte for å få klarhet i hvorvidt TV-boks og ruter til internett ble igjen, eller om selgeren skulle ta det med seg ved flyttingen. Selgeren sa at hun lot TV-boksen stå, men at hun tok med seg ruteren til internett. Klageren spurte derfor hvilken internettleverandør som borettslaget brukte. Selgeren visste ikke dette, men fortalte at hun brukte en «brikke i PCèn». Klageren syntes det virket rart da det var opplyst at internettkostnadene var inkludert i fellesutgiftene. Hun tok derfor kontakt med styrelederen i borettslaget og megleren. Styrelederen opplyste om at internett ikke var inkludert i fellesutgiftene. Klageren ringte megleren som sa at han ikke var kjent med om fellesutgiftene inkluderte kostnadene til internett, men at han hadde basert seg på selgerens opplysninger. Megleren sa at han skulle ta dette opp med selgeren. Megleren ringte tilbake til klageren og fortalte at selgeren hadde misforstått hva som var inkludert i fellesutgiftene og trodde at internett var inkludert.

 

Klageren ringte en internettleverandør som kunne tilby det svakeste bredbåndet til kr 299 for de seks første månedene, for deretter kr 399. I tillegg måtte det regnes kr 550 i utstyr samt kr 400 for montørhjelp.

 

I salgsoppgaven og i FINN-annonsen ble leiligheten annonsert med at «fellesutgiftene inkluderer (…) basispakke for TV og internett». Dette var informasjon som klageren la stor vekt på ved budgivningen. Klageren ble 100% lånefinansiert av banken, og også banken la stor vekt på denne opplysningen ved beregning av klagerens lånefinansiering. Etter en objektiv vurdering hadde den totale summen på fellesutgiftene stor betydning for bankens vurdering.

 

Megleren ga feil opplysninger om fellesutgiftene. Dette er i strid med god meglerskikk, jfr. eiendomsmeglingsloven § 6-3.

 

Det var ikke opplyst i boligopplysningene fra forretningsføreren om hvorvidt internett og TV var inkludert i fellesutgiftene. Megleren burde undersøkt nøyere og fått selgerens opplysning bekreftet av forretningsføreren. Det må kunne stilles høyere krav til en meglers undersøkelsesplikt, og antagelser kan ikke legges til grunn. Klageren anså kjøp via et anerkjent meglerfirma som sikrere enn for eksempel kjøp via en privat person. Hvorvidt selgeren godkjente salgsoppgaven eller ikke vil være en sak mellom megleren og selgeren. Klageren må kunne forholde seg til informasjonen som fremgår i en salgsoppgave og legge dette til grunn når det gjøres en vurdering av om objektet er aktuelt.

 

Megleren har opptrådt erstatningsbetingende uaktsomt. Det foreligger en adekvat årsakssammenheng mellom klagerens økonomiske tap og meglerens uaktsomhet. Det avgjørende er hva klageren ut fra de konkrete omstendighetene kunne regne med. Feilen hadde avgjørende betydning for klageren.

 

Klageren krever erstatning for ekstrautgifter som følge av de uriktige opplysningene. Rimeligste internettpakke koster kr 399 pr. måned som tilsvarer kr 4788 pr år. Det kreves erstatning på kr 66 372 som tilsvarer en årlig neddiskonteringsrente på 4% for et årlig beløp på kr 4 788 over 20 år. Videre er TV-kostnadene satt til kr 25 pr. måned. Kostnadene er kr 300 over 20 år. Totalt kr 72 372.

 

Avslag i Finansklagenemnda er ikke relevant, da lovgrunnlaget som ble prøvd ikke gjør seg gjeldene i denne sak.

 

Innklagede har i korte trekk anført:

Kravet til klageren er tidligere rettet mot selgeren. Selgerens eierforsikringsselskap og Finansklagenemnda har avvist saken.

 

I forbindelse med salgsoppdraget innhentet megleren boligopplysninger fra forretningsføreren. I informasjonen megleren mottok fremgikk det ikke hvorvidt TV og internett var inkludert i fellesutgiftene. Megleren tok derfor spørsmålet opp med selgeren, som bekreftet at nevnte kostnader ble dekket gjennom fellesutgiftene. Selgeren bekreftet igjen dette ved å godkjenne salgsoppgaven.

 

Megleren har opplyst at han ikke så grunn til å reagere på at TV og internett var inkludert i fellesutgiftene, selv om dette ikke var spesifisert i boligopplysningene fra forretningsføreren. Bakgrunnen for dette er at det er vanlig at TV og internett er inkludert i fellesutgifter til borettslag, og at slike opplysninger uansett ikke fremkommer av informasjonen fra dette borettslaget. Megleren hadde ingen grunn til å tvile på selgerens opplysninger.

 

Det er beklagelig at klageren har fått uriktige opplysninger, men innklagede kan ikke se at megleren kan lastes eller på andre måter holdes ansvarlig for dette.

 

Selgeren er meglerens primærkilde når det gjelder opplysninger om boligen. Megleren har likevel, i samsvar med eiendomsmeglingsloven, innhentet opplysninger fra forretningsføreren. Megleren mottok ikke opplysninger i strid med det selgeren opplyste, eller på andre måter fikk indikasjoner som ga ham grunn til å betvile det selgeren opplyste. Han må derfor kunne legge selgerens opplysninger til grunn. Megleren har ikke opptrådt erstatningsbetingende uaktsomt.

 

Dersom nemnda likevel skulle komme til at megleren har opptrådt erstatningsbetingende uaktsomt, anføres det at megleren uansett ikke kan holdes ansvarlig for det kravet som er fremsatt. Klageren har krevd erstatning for merkostnaden over 20 år. Gjennom lang praksis fra Reklamasjonsnemnda er det lagt til grunn at klageren kun kan kreve dekket merkostnaden i 5 år. Videre anføres det at det er uklart for oss om kostnader til TV ikke er inkludert i felleskostnadene, da dette ikke fremkommer tydelig av klagen.

 

Megleren har ikke opptrådt i strid med god meglerskikk, og klageren kan ikke få medhold i klagen.

 

Subsidiært anføres det at kravet er for høyt og i strid med praksis.

 

 

Reklamasjonsnemnda bemerker:

 

Saken gjelder feil opplysning om fellesutgiftene inkluderer TV og internett og krav om erstatning.

 

I saksfremstillingen er partenes anførsler gjengitt i hovedsak. Nemndas medlemmer har fått alle sakens dokumenter.

 

Det følger av eiendomsmeglingsloven § 6-7 annet ledd nr. 11 at oppdragstakeren før handel sluttes plikter å gi kjøperen en skriftlig oppgave med opplysninger som spesifiserer de faste løpende kostnadene. Dette vil til eksempel omfatte de månedlige fellesutgiftene.

Oppdragstakeren må således sette opp en oversikt over hva de faste løpende kostnadene dekker.

 

Det fremgår av salgsoppgaven at felleskostnadene inkluderer blant annet «basispakke for TV og internett». Innklagede anfører at selgeren opplyste om at TV og internett var inkludert i fellesutgiftene, og at det ikke var spesifisert hva som var inkludert i fellesutgiftene i opplysningene som ble innhentet fra forretningsføreren. Innklagede hevder derfor at megleren ikke hadde grunn til å tvile på selgerens opplysninger. Klageren hevder imidlertid at innklagede burde undersøkt nærmere om TV og internett var inkludert.

 

Det følger av NOU 2006:1 at meglerens «viktigste kilde til opplysninger om eiendommen er selgeren». Dersom megleren har grunn til å anta at selgerens opplysninger er uriktige, må forholdene imidlertid undersøkes nærmere. Selv om innhentede opplysninger fra forretningsføreren ikke inneholdt en spesifikasjon av fellesutgiftene burde megleren kontaktet forretningsføreren for kontroll av selgerens opplysninger.

 

Det anses å være i strid med god meglerskikk at innklagede har formidlet feil opplysninger om at fellesutgifter dekket internett og basispakke TV under “Nøkkelinformasjon” i salgsoppgaven. Informasjonen fra forretningsfører sa ikke noe om det. Innklagede må derfor være erstatningsansvarlig. Det er vanlig praksis i nemnda å fastsette erstatningen til merutgifter i fem år neddiskontert til nåverdi. Dette beløpet utgjør kr 4 788 pr. år, som til sammen gir kr 21 928 basert på 3 % rente. I tillegg kommer kostnader til utstyr og installasjon på kr 950. Samlet erstatning utgjør kr 22 878.

 

Klagen har etter dette ført frem.

 

Avgjørelsen er enstemmig.

 

 

Konklusjon:

 

Eiendomsmegler Krogsveen AS, avd. Larvik, har opptrådt i strid med god meglerskikk og må erstatte klageren kr 22 878.

 

 


2016094 – Misnøye med saksbehandlingen

$
0
0

Klage nr 2016094

 

Behandlet av Reklamasjonsnemnda den 29. august 2016. Nemnda har bestått av:

 

Per Racin Fosmark, formann

Ingrid Berdal, oppnevnt av Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendom Norge

Cecilie Asak Oftedahl, oppnevnt av Forbrukerrådet

 

 

Innklaget:                      EiendomsMegler 1 Lillehammer og Gudbrandsdal AS

 

Saken gjelder:               Misnøye med saksbehandlingen

 

 

Saksfremstilling:

 

Klageren inngikk oppdragsavtale med innklagede for salg av en leilighet. Klageren hevder at det ble inngått en muntlig avtale med megleren om at datteren skulle bistå ham med salgsprosessen. Datteren fikk ikke fullmakt. Klageren hevder megleren skulle orientert datteren mer under salgsprosessen. Han hevder innklagede har opptrådt uprofesjonelt og i strid med god meglerskikk.

 

Innklagede hevder at megleren stilte spørsmål til datteren ved oppdragsinngåelsen om hun skulle ha fullmakt. Dette ønsket hun ikke. På bakgrunn av dette ble hun holdt orientert gjennom prosessen, delvis av megleren og delvis av sin far etter hans ønske. Innklagede hevder at megleren ikke opptrådte kritikkverdig eller i strid med god meglerskikk.

 

Fagansvarlig hos innklagede er eiendomsmegler.

 

Nemnda kom til at klagen ikke førte frem.

 

Klageren har i korte trekk anført:

Klageren solgte en leilighet via innklagede. Han er 78 år og ønsket derfor litt assistanse fra datteren underveis i prosessen. Det ble inngått muntlig avtale med megleren og datteren om dette. Innklagede nevnte ikke at datteren måtte ha fullmakt fra faren for å bistå han i salgsprosessen.

 

Datteren møtte megleren for befaring av leiligheten slik at salgsprosessen kunne begynne. Dette på grunn av helsen til faren. Under møtet fortalte datteren at hun ville bistå faren med salget. Megleren foreslo at han kunne notere navn og telefonnummeret til henne for å kunne informere henne fortløpende om bud som eventuelt måtte komme. Hun ble fortalt at hun sto på en liste for eventuelle interessenter på leiligheten. Muntlig avtale er å betrakte som en like bindende som en skriftlig avtale. Datteren synes dette hørtes bra ut, og slo seg til ro med dette.

 

Datteren ble ringt opp da det kom inn bud på kr 1 500 000, fordi megleren ikke kom i kontakt med faren. Hun fikk tak i sin far, men da budet var på kr 250 000 under takst ble de enige om å ikke akseptere budet. Det var slik hun trodde at hele prosessen skulle foregå, men det ble den eneste muligheten hennes til å bistå sin far.

 

Datteren ble ikke kontaktet da et bud på kr 1 600 000 ble gitt. Megleren ga faren et valg om å kontakte datteren før han aksepterte. Dessverre ble budet akseptert av faren uten at han kontaktet henne.

 

Overtakelsen var satt til to måneder etter at budet var akseptert av faren. Datteren regnet med at dette var noe som var avtalt mellom faren og megleren, og kommenterte derfor ikke dette. Datteren ble skuffet og var misfornøyd over at megleren ikke hadde holdt det han lovte.

 

Fredag den 29. april 2016 ble datteren oppringt av megleren. Han lurte på om hun kunne stille på overtakelsen fordi det ikke passet for megleren den dagen. Enten burde han holdt avtalen under hele prosessen, eller så måtte han klare det på egenhånd.

 

Det var mange telefonsamtaler mellom datteren og megleren etter dette, blant annet om at kjøpesummen ikke var kommet inn på meglerens klientkonto. Datteren nektet derfor kjøperne å overta leiligheten før kjøpesummen var innbetalt.

 

Innklagede, som den profesjonelle part, burde forklart at hun trengte en fullmakt for å bistå faren i salget. Klageren hevder innklagede har opptrådt uprofesjonelt.

 

Innklagede har i korte trekk anført:

Det ble muntlig avtalt at datteren til selgeren skulle holdes informert underveis i salgsprosessen. All beslutningsdyktighet lå hos selgeren og oppdragsgiveren. Det er en vesentlig forskjell på en orienteringssituasjon og en skriftlig fullmakt til å håndtere et salg på vegne av noen. Megleren stilte spørsmål til datteren ved oppdragsinngåelsen om hun skulle ha fullmakt. Dette ønsket ikke datteren. På bakgrunn av dette ble hun holdt orientert gjennom prosessen, delvis av megleren og delvis av sin far etter hans ønske. Megleren forholdt seg til selgeren for godkjenning og underskriving av dokumenter og aksept av bud, herunder avtale om overtakelse.

 

Slik saken fremstår er det en helt normal saksgang, der eiendommen lå i markedet ca. en måned før den ble solgt. I denne perioden ble det avholdt to fellesvisninger og to private visninger. Det ble registrert syv interessenter, men kun én som ønsket å legge inn bud. I denne perioden var det normalt oppfølgning av selgeren fra meglerens sin side.

 

I forbindelse med budet på kr 1 600 000 som ble forelagt for selgeren, spurte megleren selgeren på telefon om han ønsket å diskutere dette med sin datter før han tok avgjørelsen om å akseptere budet. Han valgte å ikke gjøre dette og tok selv beslutningen om å akseptere.

 

Ved aksept/kontrakt ble overtakelsesdatoen 1. mai 2016 avtalt mellom kjøperen og selgeren. Det ble lagt til grunn at dette tidspunktet passet for begge parter. For megleren var det vanskelig å kunne stille opp på overtakelse, og datteren ble kontaktet med forespørsel om hun kunne bistå sin far. Perioden fra aksept av bud og frem til overtakelse ble benyttet til å sende partene kontraktsforslag for gjennomlesning/godkjenning og signering av dokumenter, noe som er ordinær saksgang og oppfølgning av begge parter.

 

Innklagede opplyser kjøpere i kontraktsmøte om frister for innbetaling. I dette tilfellet ble de av megleren muntlig minnet på innbetaling av kjøpesum onsdag den 27. april 2016. At oppgjøret allikevel ble forsinket er beklagelig, men dette er kjøperens ansvar. Innklagede fraråder alltid selgeren å overlevere nøkler til ny eier uten at det er mottatt oppgjør på klientkonto. Megleren anbefalte ikke at overtakelsen skulle finne sted som avtalt den 1. mai 2016 uten innbetaling fra kjøperen. Selgerens rettigheter i en slik situasjonen var også beskrevet i kjøpekontrakten. Oppgjøret kom inn på klientkontoen den 3. mai og overtakelsen ble gjennomført dagen etter.

 

Innklagede kan ikke se at megleren gjennomførte salgsoppdraget på en kritikkverdig måte eller i strid med god meglerskikk.

 

 

Reklamasjonsnemnda bemerker:

 

Saken gjelder påstått brudd på muntlig avtale, og påstand om at megleren har opptrådt i strid med god meglerskikk.

 

I saksfremstillingen er partenes anførsler gjengitt i hovedsak. Nemndas medlemmer har fått alle sakens dokumenter.

 

Nemnda finner det klart at klagen ikke kan føre frem. Selgeren (faren) aksepterte selv budet etter å ha blitt kontaktet av megleren, noe selgeren hadde full rett til. Datteren har anført at det var en avtale mellom henne og megleren at hun skulle kontaktes uansett. Innklagede har anført at da megleren forela budet for faren, ble faren spurt om han ønsket å diskutere dette med sin datter først før han tok avgjørelsen, noe faren ifølge innklagede ikke ønsket å gjøre. Nemnda bemerker i den forbindelse at uansett hvilke avtaler som var inngått mellom datteren og megleren om den praktiske gjennomføringen av salget, har det ingen betydning for resultatet. Faren hadde full bestemmelsesrett over salget av eiendommen, og hadde heller ikke gitt sin datter fullmakt til å gjennomføre salget og eventuelt akseptere bud.

 

Nemnda finner etter dette at innklagede ikke har opptrådt i strid med god meglerskikk.

 

Avgjørelsen er enstemmig.

 

 

Konklusjon:

 

Klageren gis ikke medhold.

 

 

2016095 – Misnøye med saksbehandlingen

$
0
0

Klage nr 2016095

 

Behandlet av Reklamasjonsnemnda den 29. august 2016. Nemnda har bestått av:

 

Per Racin Fosmark, formann

Knut Kopstad, oppnevnt av Advokatforeningen

Cecilie Asak Oftedahl, oppnevnt av Forbrukerrådet

 

Innklaget:                      PrivatMegleren Hamar

Eminent Eiendomsmegling Hamar AS

 

Saken gjelder:               Misnøye med saksbehandlingen

 

 

Saksfremstilling:

 

Klageren solgte sin enebolig gjennom innklagede i oktober 2015. Klageren mener megleren unnlot å informere ham om at ordlyden i takstrapporten kunne påvirke salgsprosessen og interessen for eiendommen negativt. Klageren ønsker fastslått at megleren har brutt sin rådgivningsplikt overfor klageren, samt at megleren har opptrådt i strid med god meglerskikk. Innklagede bestrider dette og har vist til at boligsalgsrapporten var grundig og objektiv, samt at den innholdsmessig må for takstmannens regning.

 

Fagansvarlig hos innklagede er jurist.

 

Nemnda kom til at klagen ikke førte frem.

 

Klageren har i korte trekk anført:

Klageren valgte takstmann basert på meglerens anbefaling. Videre anbefalte megleren å bestille boligsalgsrapport og ikke takstvurdering.

 

Tilstandsrapport og eiendomsmeglers opptreden

Meglerens verdivurdering ble satt til kr 5 750 000. Visning var den 16. oktober 2016. Etter meglerens vurdering var det tilstrekkelig med én visning grunnet boligens attraktivitet. Ved flere anledninger før visning kontaktet klageren megleren for råd, da han syntes ordlyden i taksten var unødvendig negativt ladet og ikke ga et korrekt bilde av eiendommen. Megleren sa seg enig, men bedyret at det neppe hadde betydning da han vurderte eiendommen som så attraktiv. Etter visning kom det ingen bud, til tross for relativt mange interessenter. Klageren mener at ordlyden i tilstandsrapporten i vesentlig grad bidro til at det ikke ble dannet et riktig bilde av boligen utad mot potensielle kjøpere. Den fremstod dermed ikke like attraktiv og følgelig ikke like lett omsettelig som forventet av megleren.

 

Megleren medga da at hans erfaringer med den aktuelle takstmannen var delte. Enkelte tilstandsrapporter fra ham var så negative at boliger ikke ble solgt. Klageren mener megleren her hadde et ansvar for å opplyse klageren om dette på forhånd. Klageren ville da valgt en annen takstmann.

 

Husets bærende konstruksjon – multimur

Det avgjørende i tilstandsrapporten var vurderingen av husets bærende konstruksjon. Multimur er en struktur som har vist seg å være utsatt for fukt. Dette er primært avhengig av dreneringen, og det var ikke mulig å påvise skader i bærekonstruksjonen med de undersøkelsen som lå til grunn for tilstandsrapporten. I salgsprosessen ble usikkerheten om grunnkonstruksjonen sterkt medvirkende til at det ikke kom inn bud. Megleren virket ukjent med denne byggemåten, til tross for at en rekke boliger i samme område hadde denne konstruksjonen. Klageren mener megleren som profesjonell aktør burde stanset prosessen da tilstandsrapporten forelå, og det burde vært hentet inn en annen takstmann for ny vurdering og en nærmere kvalitetssikring av de foreliggende uttalelser. Dette ble tatt opp med megleren.

 

Det kom i første omgang ingen bud. Klageren ga tillatelse til at en potensiell kjøper kunne besiktige eiendommen med egen takstmann. Megleren møtte vedkommende og ga ham nøkkel, men var ikke selv tilstede på befaringen. Påfølgende dag ble det lagt inn bud av interessenten som hadde sendt egen takstmann. Klageren aksepterte etter en kort budrunde bud pålydende 5 100 000. Dette var kr 460 000 under takst. Klageren hadde allerede tegnet kontrakt på nytt hus med relativt snarlig innflytting og hadde ikke anledning til å trekke boligen fra markedet for å starte prosessen på nytt senere. Klageren mener den subjektive og gjennomgående negative ordlyden i rapporten bidro til at potensielle kjøpere følte at boligen ikke var verdt taksten.

 

Da klageren hadde akseptert bud, opplyste meglerens kollega om at han selv aldri brukte vedkommende takstmann, og at heller ingen andre hos innklagede foretak gjorde det. Videre sa han at klageren «aldri burde akseptert det budet». Da klageren skrev under på papirene sa megleren at han hadde lært mye av prosessen, og at han ikke skulle benytte den aktuelle takstmannen igjen. Klageren er klar over at dette er vanskelig å bevise, og at det langt på vei er ord mot ord, men klageren mener meglerens ansvar som profesjonell part må være tungtveiende.

 

Klageren opplevde det som en trygghet at det kom en ekstern takstmann sammen med kjøper. Megleren opplyste at dette skulle stå i kontrakten. Det viste seg at kjøper nektet dette. Megleren rådførte seg med fagansvarlig, som svarte at dette kunne nedfelles i kontrakten selv om det ikke var av avgjørende juridisk betydning. Megleren valgte likevel å ta klausulen ut av den endelige kontrakten.

 

Bemerkninger til salgsprosessen

Megleren har i salgsprosessen fremstått som faglig svak og opptrådt klanderverdig ut ifra en forventet faglig prosess. Meglerens uaktsomme handlemåte har påført klageren et relativt stort økonomisk tap. Megleren virket ikke å ta innover seg at den negative ordlyden i tilstandsrapporten ville skape problemer med salget. Selv om klageren påpekte forholdene i tilstandsrapporten, foretok ikke megleren seg noe aktivt. Megleren burde vært observant på at subjektive beskrivelser av negativ art kan skape usikkerhet hos potensielle kjøpere. Megleren klarte ikke betrygge kjøpere om at huset var verdt taksten.

 

Det er meget sannsynlig at den negative og lite objektive tilstandsrapporten skremte bort potensielle kjøpere og medførte at klageren fikk en salgssum langt under forventning. Boligmarkedet på den tiden og eiendommens meget gode beliggenhet tilsa at klageren burde ha oppnådd en lagt bedre pris. Klageren er klar over at takst og verdivurderinger er veiledende og ikke alltid oppnås, men meglerens hadde en holdning om at det skulle være lett å selge boligen, og dette gjorde at han ikke ivaretok salgsprosessen på en tilstrekkelig måte.

 

Videre oppfølgning i saken

Klageren fikk tilsendt kontrakt uten signatur av begge kjøpere, og klageren fikk heller ikke videreformidlet kjøpernes ønske om medfølgende løsøre ved overtakelse. Disse momenter er av underordnet betydning, men bekrefter inntrykket av slett arbeid fra meglerens side.

 

Dialogen med innklagede har vært preget av en nonchalant holdning og manglende vilje og ønske om å se dette fra forbrukers side. Megleren sa flere ganger at han var sikker på salg over takst og unnlot å høre på klageren.

 

Klageren ønsker fastslått at megleren har brutt sin rådgivningsplikt overfor klageren og opptrådt i strid med god meglerenskikk.

 

Innklagede har i korte trekk anført:

Takstmannens boligsalgsrapport må innholdsmessig stå for takstmannens egen regning. Det bemerkes at hans rapporter fremstår som grundige, saklige og konkrete. Vedkommende er en mye benyttet takstmann i det aktuelle området. Han er organisert gjennom Norges TakseringsForbund, og sertifisert av Veritas. Ingen av de nevnte meglerne hos innklagede kjenner seg igjen i de beskrivelser som klageren gir av takstmannen eller kommentarer som skal ha blitt gitt.

 

En boligsalgsrapport kan ofte fremstå som veldig direkte og konkret, og en selger kan gjerne ønske seg en mer positiv beskrivelse av egen eiendom. For noen eiendommer blir en grundig rapport særlig sentral, og i noen saker får man merknader fra kjøper eller selger knyttet til rapporten. Dette er ikke unormalt.

 

Etter innklagedes oppfatning var ikke takstmannens rapport i denne saken særlig negativt vinklet, men ærlig og usminket. Det er avvik eller spesielle forhold som gis plass i slike rapporter, illustrert med bilder. For en selger som har bodd på eiendommen i mange år, kan dette oppfattes mer negativt enn for andre som leser den.

 

De konkrete opplysninger om konstruksjonen multimur, var etter innklagedes oppfatning riktig å ta med slik de stod. Det var ikke noen konkrete avvik som dannet grunnlag for å ikke benytte rapporten. Det var direkte kontakt mellom klageren og takstmann hvor noen detaljer rundt fakta ble korrigert. Uttalelser fra megleren gikk ut på at han hadde positive forventninger til et godt og raskt salg, og at en grundig og god boligsalgsrapport gjerne var en fordel.

 

Slik saken er fremstilt av klageren, synes det å være skuffelse for oppnådd pris og det avviket som var mellom boligsalgsrapporten og budet som ble akseptert. Det er beklagelig dersom det ble skapt forventninger om et salg over verditakst. Megleren kan ikke erindre å ha gitt særskilte og gjentatte uttalelser om dette, og innklagede kan heller ikke finne spor av dette i mailutveksling.

 

Det presiseres at alle rutiner ble fulgt med hensyn til godkjenning fra selger før eiendommen ble lagt ut i markedet. Både tidspunkt for annonsering og antall visninger ble lagt opp etter vanlige rutiner. Eiendommen ble solgt 14 dager etter fellesvisning, normalen i området er 37 dager. Prisen som ble oppnådd var heller ikke lavere enn gjennomsnittet.

 

Klageren stod fritt til å akseptere eller avslå budet. Anførselen om at meglerens kollega ved innklagede kontor skal ha uttalt at klageren aldri burde akseptert budet, avvises bestemt.

 

Megleren har fulgt rutinene som gjelder for innklagede foretak, hvilket er godt innenfor standarden for god meglerskikk. Innklagede kan vanskelig se at saken kunne vært håndtert annerledes, og kan heller ikke se at det forelå holdepunkter for at megleren skulle gitt klageren råd om å stoppe eller avvente prosessen. Klageren har selv godkjent alle trinn i prosessen, herunder boligsalgsrapporten.

 

Etter ønske fra selgeren (klageren), ble det avholdt separate møter for underskrift av kontraktene. Det viste seg at en av kjøperne bare hadde parafert tre av fire eksemplarer. Alle eksemplarene var underskrevet av alle parter. Beklageligvis ble eksemplaret hvor paraferingen manglet sendt til selgeren. Dette beklager innklagede, men det understrekes at dette ble rettet opp dagen etter.

 

Når det gjelder avtale om medfølgende inventar, er megleren uenig i gjengivelsen av de faktisk forhold. Det gjaldt én lysekrone, og megleren mener det var fremme i dialogen rundt kontraktsmøtet og avklart at denne skulle følge med. Denne avklaring kunne megleren presisert skriftlig, men dette ble likevel avklart før overtakelsen.

 

Det bestrides at innklagede har opptrådt i strid med god meglerskikk, og det foreligger heller intet økonomisk ansvar for innklagede.

 

 

Reklamasjonsnemnda bemerker:

 

Saken gjelder påstand om brudd på god meglerskikk. Klageren mener at megleren ikke ivaretok hans interesser på en tilstrekkelig måte i salgsprosessen. Takstmannens boligsalgsrapport var ifølge klageren negativt ladet, noe som førte til en lavere pris enn forventet. Klageren har anført at megleren ikke har overholdt sin rådgivings- og omsorgsplikt og brutt god meglerskikk.

 

I saksfremstillingen er partenes anførsler gjengitt i hovedsak. Nemndas medlemmer har fått alle sakens dokumenter.

 

Megleren kan ikke holdes ansvarlig for innholdet i boligsalgsrapporten. Det er ikke noe som tilsier at megleren skulle ha frarådet klageren å bruke den aktuelle boligsalgsrapporten. Det er for øvrig ikke noe annet av det som er anført i klagen, som tilsier at klagen kan føre frem. På flere punkter er det også påstand mot påstand.

 

Nemnda finner det klart at innklagede ikke har opptrådt i strid med god meglerskikk.

 

Avgjørelsen er enstemmig.

 

 

Konklusjon:

 

Klageren gis ikke medhold.

2016097 – Feil/manglende opplysninger

$
0
0

Klage nr 2016097

 

Behandlet av Reklamasjonsnemnda den 29. august 2016. Nemnda har bestått av:

 

Per Racin Fosmark, formann

Kåre Mæland, oppnevnt av Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendom Norge

Cecilie Asak Oftedahl, oppnevnt av Forbrukerrådet

 

Innklaget:                      Heimdal Eiendomsmegling AS

 

 

Saken gjelder:               Feil/ manglende opplysninger

 

 

Saksfremstilling:

 

De fire klagerne kjøpte hver sin nyoppført enebolig i boligprosjektet via innklagede i 2014. De hevder megleren ikke ga tilstrekkelig råd og veiledning til klagerne under byggeprosessen og på overtakelsen. Innklagede bestrider dette.

 

Fagansvarlig hos innklagede er eiendomsmegler.

 

Nemnda kom til at klagen førte frem.

 

Klageren har i korte trekk anført:

Klagerne kjøpte fire nyoppførte eneboliger formidlet av innklagede våren 2014. Klagen gjelder manglende oppfølgning fra innklagede av klagernes interesser under kontrakt og byggeprosess, med spesielt fokus på forberedelse av overtakelsesforretninger.

 

Klagerne er kjent med at man som kjøper av eiendom har et eget undersøkelsesansvar og mener å ha ivaretatt dette under byggeprosessen. Etter at representanter for klagerne formidlet bekymringer til ansvarlig megler før overtakelse, havnet klagerne likevel i en avmaktsposisjon. Klagerne opplevde å bli beroliget av megler på en overfladisk og irrelevant måte. Dernest fikk klagerne ikke adekvat veiledning på hva man som kjøper kan forlange eller ta forbehold om i forbindelse med overtakelsesforretningen, der det i praksis ble tatt minimale forbehold.

 

Som kjøpere i byggeprosjektet har klagerne opplevd mange hendelser der de mener profesjonelle aktører har sviktet. Klagerne fokuserer i denne klagen på ansvarlig meglers forsømte ansvar for å lytte til klagerne og fremskaffe relevant informasjon i tilknytning til dette i forkant av overtakelsen. Megleren opptrådte på en måte som er egnet til å svekke tilliten til hans integritet og uavhengighet.

 

Prospektet med tillegg tilsa at eiendommene skulle bygges og kvalitetssikres i henhold til norske lover og standarder, noe som på vesentlige punkter ikke er tilfelle. Klagerne kan dokumentere at ansvarlig megler flere måneder før overtakelsen ble konfrontert med klare tegn på feil og kvalitetssvikt i byggeprosessen. På dette punktet kunne og burde megleren gitt klagerne viktige råd og opplysninger. Et profilert meglerfirma bør ha rutiner for å kartlegge byggeprosjektets risiko og forberede og kvalitetssikre overtakelsesforretninger når særlig årvåkenhet er påkrevet. Som kjøper er man redd for å vikle seg inn i et uoversiktlig, personlig økonomisk ansvar ved å stille urimelige krav og dermed trenere overtakelse av en eiendom basert på bekymring. I og med at megleren var gjort kjent med en rekke indisier på feil og sviktende kvalitet ved eiendommene, burde han i rollen som nøytral mellommann veiledet i forkant av overtakelsen. Mangel på slik rådgivning oppfattes i ettertid som partisk opptreden i selgerens favør.

 

Klagerne har lidt betydelige økonomiske tap, og disse kunne vært direkte forhindret dersom megleren ikke hadde neglisjert bekymringene klagerne hadde. At også andre aktører kan klandres for det triste sluttresultatet av handelen, fritar ikke innklagede fra direkte ansvar.

 

Det klages ikke på kontakten med fagsjefen i ettertid, i perioden da feil og mangler ble avdekket. Det var fagsjefen som oppfordret klagerne til å søke juridisk bistand overfor selgeren sommeren 2015.

 

I svaret på klagen antydet megleren at klagerne løper en viss risiko idet de søker juridisk bistand. Dette opplever klagerne som svært overraskende og useriøst i lys av at fagsjefen anbefalte sterkt å søke juridisk bistand.

 

Prospektene for husene var mangelfulle på kritiske punkter. Det fremgikk blant annet ikke at det dreide seg om et modul-hus fra Latvia og byggemetoder som tidligere ikke hadde vært utprøvd i Norge.

 

Salgsdokumentene inneholdt dernest faktiske feil i forhold til hva som ble levert. Det fremgikk av prospektet at «Viktig informasjon: (…) Leveransen utføres iht. gjeldende forskrifter og standarder». I kontrakten sto det at: «Arbeidet skal utføres etter god håndverksmessig standard (…)». En rekke forhold ved boligene er ikke i henhold til norske regler og standarder, blant annet konstruksjon av fasader, tak og blikkenslagerarbeider, samt våtrom. Feilene er dokumentert i detaljrapporter og takst.

 

Av prospektet fremgikk det videre at «Byggemåte tak-terrasse: Tremmegulv på kompakttak». Taket er i realiteten bygd som et luftet tak med mangelfull høyde på luftlag og lufting. Dette kan i det etterfølgende få store konsekvenser.

 

«Energiklasse: Utbygger er ansvarlig for lovpålagt energiattest før overtakelse av boligen». Dette er ikke mottatt fra utbygger. Det er heller ikke fulgt opp av megleren, selv om det er nevnt spesielt i prospektet.

 

Megleren bagatelliserte i møtet med klagerne risikoen ved kjøp av ubebygde hus på en uforsvarlig måte. Han burde satt seg bedre inn i prospektets samlede «risikoprofil», og i lys av denne skjerpet årvåkenheten og oppfølgningen av prosjektet og klagerne i forkant av overtakelsesforretningene.

 

Det viktigste punktet i klagen er at innklagede ignorerte velbegrunnede bekymringssignaler hos klagerne før overtakelsen. Bekymringene gjaldt både den overordnede konstruksjonen, samt dialogen med utbyggerens ulike kontaktpersoner som fremsto rotete. Megleren var godt kjent med de uryddige prosessene som blant annet er bokført i referat fra møtet i utbyggerens lokaler sammen med megleren der representanter fra klagerne var. Utbyggeren utsatte ferdigstillelse flere ganger. Det ble avholdt et møte mellom klagerne og utbyggeren med megleren til stede for å forsøke å gjennomgå en byggeprosess som hadde fremstått som kaotisk og kritikkverdig, ikke bare med tanke på «tilvalg», men også i forhold til oppsetningen av modulene, etc.

 

Megleren var fullt klar over at utbygger flere ganger i prosessen hadde manglet oversikt og kontroll, og at han dernest visste at utbygger på grunn av faren for dagbøter kunne være tilbøyelig til å presse gjennom en overtakelse på mangelfullt grunnlag.

 

Til tross for de overnevnte forhold forsømte megleren å forberede klagerne på hvilke muligheter og rettigheter de hadde ved overtakelsen. Megleren var i det hele tatt lite i kontakt med klagerne i denne helt kritiske fasen. Klagerne opplevde situasjonen slik at de måtte overta, og at dersom de nektet å overta, kunne dette koste dem dyrt. Megleren kunne trådt inn som profesjonell mellommann og påpekt at de hadde krav på standard dokumentasjon av at de nyoppførte husene samsvarte med prospektet og dernest gitt veiledning knyttet til overtakelsen og tilbakeholdelse av kjøpesum.

 

Megleren burde i lys av sin kunnskap om mulige feil og mangler ha forberedt klagerne på en realistisk diskusjon om tilbakeholdelse av kjøpesum og muligens også bidratt med å antyde et relevant beløp. Beløpene på henholdsvis kr 50 000 og kr 100 000 som den innleide takstmannen foreslo for hvert hus var urimelig lave, men klagerne var uforberedt på en diskusjon om dette i den nokså spente situasjonen som forelå under overtakelsen.

 

Megleren skulle informert klagerne om at man ved overtakelse skal motta en komplett FDV-mappe som dokumenterer de ulike elementer av byggeprosessen med tilhørende ansvarsforhold. Den eneste samsvarserklæring som pr. i dag foreligger for hvert hus, gjelder el-anlegget.

 

I lys av den tidligere omtalte risikoprofil og klagernes bekymringer, kunne og burde megleren reagert sterkt på innsendte overtakelsesprotokoller, hvor det fremkom at husene utvendig ikke var befart på overtakelsestidspunktet.

 

Andre kontrollinstanser har også sviktet i byggeprosessen og overtakelsesforretningene, men det fritar ikke innklagede for ansvar.

 

Innklagede hevder at de ikke hadde forutsetninger for å forutsi de manglene som oppsto etter overtakelsen. Klagerne er ikke enig i dette. Forutsetningene forelå, men megleren forholdt seg ikke til dem. De omtalte feilene ved byggene var til stede før overtakelsen. Det var komplikasjoner i form av lekkasjer osv. som oppsto etterpå.

 

Klagerne hevder ikke at megleren skulle foretatt en teknisk kontroll av bygget, men at megleren før overtakelsen burde ha respondert på klagernes uro og aktivt støttet de i å ta adekvate forholdsregler som det kunne vært juridisk hjemmel for, da spesielt tilbakeholdelse av kjøpesummen.

 

Reklamasjonsnemnda for takstmenn har nylig konkludert at takstmannen som bisto ved overtakelsen ikke viste god takstmannsskikk. Megleren kunne nok ha oppdaget kritikkverdige forhold ved overtakelsene dersom han hadde sett protokollene. Klagerne overtok eneboligene kun «innvendig». Tak og fasader ble med andre ord ikke inspisert. En «innvendig overtakelse» av en nybygget enebolig fremsto ganske absurd, og klagerne sa klart fra om dette under overtakelsen. Klagerne følte seg presset til å stole på de profesjonelle aktørene, det vil si takstmannen som var til stede under overtakelsen og megleren som klagerne trodde holdt et visst øye med prosessene, selv om han ikke var fysisk til stede.

 

Det var eieren av den ene eneboligen som ble levert for sent som tok initiativ til å få utbetalt dagmulkt. Megleren svarte bekreftende på at de eventuelt hadde en slik rett. Men megleren bevisst eller ubevisst forvrengte fakta da han valgte sitt eget initiativ til utbetaling av dagbøter som det illustrerende eksempelet på hans gode oppfølging av klagerne. Klagerne opplever dette som en uredelighet på deres bekostning.

 

Når det gjelder utbyggerens tilbud om retting, har utbyggeren helt siden overtakelsene våren 2014 brutt de aller fleste avtaler om utbedring av feil og mangler. Dette visste megleren godt, eller han burde satt seg inn i saken før han svarte på klagen. Klagerne var samarbeidsvillige lenge. Det var to aktører som nemnda må kjenne til for å kunne forstå sammenhengene. Den ene er faren til to brødre som arbeidet hos utbyggeren, hvilket kan forklare hans personlige interesse for et godt utfall i byggesaken. Han ønsket på eget initiativ å utbedre manglene ved hjelp av tilbakeholdte midler på klientkonto som han ville ha frigitt. Han understreket overfor alle at han ikke arbeidet for utbyggeren, og at han ikke hadde myndighet eller ansvar på firmaets vegne. Den andre aktøren var en uhildet, profesjonell aktør som kunne bistå med utbedringer så snart finansene var sikret fra utbyggerens side, gitt at utbyggeren ville og kunne komme på banen. Klagerne trodde i utgangspunktet at revisjon av gesims og takbelegg ville være tilstrekkelig. Aktøren stilte imidlertid raskt spørsmålstegn ved den underliggende takkonstruksjonen, men det var ikke dette som stoppet den planlagte samarbeidsprosessen. Korrespondansen om det planlagte samarbeid involverte alle klagerne i dialog med den første aktøren, hjulpet av innklagede.

 

Dokumentasjon vedlagt klagen viser at klagerne frem til sommeren 2015 var åpne for å utbedre feil og mangler i samarbeid med utbyggeren, selv om tilliten til firmaets faglige kompetanse var dårlig. Men idet de ble klar over at utbyggeren manglet både styre og daglig leder, rådet fagsjefen hos innklagede og en advokat klagerne til å ikke frigi midlene på klientkontiene.

 

Megleren hadde selv delegert videre kontakt mellominnklagede og klagerne til fagsjefen. Det finnes minst 100 relevante e-poster, møtereferater osv. som dokumenterer utbyggerens manglende respons, påståtte velvilje som ikke ble etterfulgt av handling, manglende økonomisk kapasitet, osv. En lang periode sommeren 2015 var utbyggeren et ubemannet selskap uten styre, og et selskap uten formell myndighet dukket iblant opp og gjorde bagatellmessige utbedringer på utearealene.

 

Fagsjefen hos innklagede bisto velvillig blant annet med flere møter mellom klagerne og utbyggeren. Han purret ellers på fremdrift i tillegg til at klagerne gjorde det selv.

 

Utbyggeren er konkurs, og klagerne har sendt krav til boet.

 

Innklagede har i korte trekk anført:

Megleren skal gi kjøpere av en eiendom, så langt det er mulig, informasjon om juridiske og tekniske forhold som er av betydning for kjøper. Lovens minimumskrav til hvilke opplysninger av teknisk, juridisk og økonomisk art kjøper har krav på å få er gjengitt i eiendomsmeglingsloven § 6-7. Det følger av denne at megleren ikke har plikt til å informere om byggets tekniske tilstand ut over å gjengi bebyggelsens arealer og angivelse av alder og byggemåte. I dette tilfellet var dette beskrevet i leveransebeskrivelsen for prosjektet.

 

Innklagede inngikk avtale med utbyggeren om formidling av de fire eneboligene i april 2012. Det ble utarbeidet salgsmateriell for prosjektet som ble godkjent av utbygger. I innklagedes kvalitetssikring av prosjektet før det ble lansert i markedet kunne de ikke finne noe som tydet på at leveransen ikke ville bli gjort i henhold til teknisk forskrift og øvrige krav for øvrig. At det benyttes utenlandske leverandører og arbeidskraft er ikke uvanlig i byggebransjen i dag, og er etter innklagedes vurdering underordnet så lenge arbeidet ble utført på en faglig god måte og i tråd med bustadoppføringslova § 7.

 

Bustadoppføringslova regulerer avtaleforholdet mellom utbygger og kjøper. Når innklagede har bragt partene sammen er det avtalepartene som har ansvaret for gjennomføringen av handelen. Selgeren plikter å levere eiendommen i henhold til avtalen, herunder at boligene er i tråd med lov, forskrift etc. Kjøperen plikter å gjøre opp for eiendommen i henhold til avtalen og underliggende dokumenter knyttet til dette. Det er utbyggeren som har det fulle og hele ansvar for at eiendommen blir bygget i henhold til leveransebeskrivelsen gitt i salgsprospektet. Hvis det er avvik mellom leveransebeskrivelsen og den faktiske leveransen er dette utbyggeren sitt fulle og hele ansvar alene.

 

I avtalen mellom klagerne og utbyggeren skulle utbygger stille garanti etter bustadoppføringslova § 12. Størrelsen på garantiene ble omtalt både i prospektet og i kjøpekontraktene. Det påhviler megleren å sikre at slik garanti blir stilt. Garantibevisene ble sendt til klagerne.

 

I dette prosjektet, som i mange andre byggeprosjekter, var det noe tid mellom eiendommene ble solgt og de ble bygget til de sto ferdig. Det tilligger megleren i utgangspunktet ikke noen plikt å følge opp partene før leveransen av boligene er ferdig.

 

Dersom megleren får informasjon som kan ha betydning for gjennomføringen av handlene plikter han naturligvis å orientere partene om dette. Megleren pålegges ikke etter eiendomsmeglingsloven å gjennomføre teknisk kontroll av bygget i byggetiden i et byggeprosjekt slik klagerne mener å hevde.

 

I dette prosjektet var det mye dialog mellom megleren og klagerne gjennom byggeprosessen. Når meglerne ble kjent med problemstillinger som dukket opp ble dette tak i etter hvert. Det dreide seg i hovedsak om opplysninger som var knyttet til fremdrift og ferdigstillelse av prosjektet. Innklagede kan av den dialogen som var i byggetiden ikke se at klagerne fikk manglende oppfølgning fra megleren i denne perioden, heller ikke i forbindelse med overtakelsen. Det foreligger omfattende dokumentasjon på at klagerne ble fulgt opp under byggeprosessen etter hvert som problemstillingene dukket opp.

 

Leveransen av den ene boligen ble forsinket. Det påhviler megleren ansvar å orientere kjøperen om hvilke rettigheter kjøperen har i forbindelse med dette. Det ble gjort også i dette tilfellet. Innklagede varsler alltid kjøper om at de har krav på dagmulkt ved forsinkelse. Kjøperen etterspurte hvilke rettigheter de hadde samme dag som overtakelsen skulle være før innklagede hadde rukket å varsle. Det presiseres at dette var en lørdag og megleren hadde fri denne dagen. Første mulige arbeidsdag etter ble henvendelsen besvart. Det ville uansett ha gått ut et varsel om kjøperens krav på dagmulkt denne dagen eller i det den endelige overtakelsesdatoen var fastsatt. Som et resultat av dette ble det utbetalt dagmulkt fra utbygger på kr 24 366.

 

I forbindelse med overtakelsen ble det påpekt mangler ved leveransen. Det ble innleid en takstmann for å ivareta kjøperens interesser knyttet til eventuelle mangler og gjenstående arbeid. I forbindelse med tilbakehold har kjøper rett til å holde tilbake så mye av vederlaget for å sikre at kravet blir dekket iht. bustadoppføringslova § 31. Det er ikke adgang for kjøper å holde tilbake vederlag for mulige mangler som kan oppstå i fremtiden. Megleren hadde ingen forutsetninger for å forutsi de manglende som oppstod i tiden etter overtakelsen og kan følgelig heller ikke klandres for dette.

 

Etter overtakelsen ble det fremsatt en rekke mangelskrav mot utbygger. I denne prosessen ga innklagede omfattende bistand til partene i et forsøk på å få gjennomført utbedringsarbeider fra utbygger. Utbyggeren gikk mot konkurs, og innklagede la mye energi i å få dette forhindret slik at utbyggeren kunne ferdigstille og utbedre manglene.

 

Det er riktig at megleren var informert om endring av byggeledelse, men det var dialog med entreprenøren underveis i hele byggetiden. I et prosjekt er det ikke uvanlig at det avdekkes mangler i byggetiden, men som regler retter entreprenøren mangler underveis. For å kvalitetssikre at overtakelsen ble grundig gjennomført ble det engasjert en autorisert takstmann for å ivareta dette profesjonelt overfor kjøperne. At takstmannen gjorde en dårlig jobb overfor kjøperne er trist. Reklamasjonsnemnda for takstmenn sin avgjørelse tas til etterretning.

 

Innklagede var opptatt av å ivareta begge parter i denne prosessen. De var spesielt bevisste på sin rolle i å ivareta klagerne. Det ble derfor lagt ned store ressurser i byggetiden, etter ferdigstillelsen og i 2015 for å sikre at entreprenøren oppfylte sine forpliktelser etter avtalen. Hvilke tiltak som ble utført har klageren grundig dokumentert i sin klage.

 

Det viste seg etter ferdigstillelsen at entreprenøren fikk anstrengt økonomi. Klagerne hadde holdt tilbake en del av oppgjøret og dette var kapital entreprenøren trengte for å fullføre arbeidene. Klagerne nektet å fristille disse midlene. På grunn av kapitalmangelen så ikke entreprenøren noen annen råd enn å forsøke å avvikle selskapet. Megleren fikk i denne prosessen avverget dette og overbeviste entreprenøren til å skaffe kapital på annen måte for å utbedre manglene og ferdigstille arbeidene.

 

Entreprenøren fikk etter hvert styrket likviditeten og ble i stand til å gjennomføre utbedringer og ferdigstille arbeidene, samt å rette mangler. Etter bustadoppføringslova har entreprenøren en rett til å ferdigstille prosjektet samt å rette mangler. Kjøperne hadde ikke lenger tillit til entreprenøren. De valgte derfor å innhente tilbud fra eksterne aktører.

 

Innklagede oppfordret klagerne tidlig i prosessen å søke juridisk bistand. De forsøkte så langt som mulig å få partene til å få sluttført byggeprosessen samt å få rettet mangler. Det ble oppfordret til dette fra klagernes side fordi de mente klagerne trengte rådgivere som ensidig kunne ivareta deres interesser.

 

Meglerne ba klagerne om å vurdere konsekvensen av å ikke la entreprenøren ferdigstille arbeidene og rette manglene. All den stund klagerne på dette tidspunktet var representert med advokat var dette utspillet ment som å peke på at en slik handling kan få konsekvenser for en eventuelle senere erstatningsutmåling. For innklagede var det viktig å oppfordre til at klagernes advokat skulle utrede dette for dem slik at de ved sine handlinger ikke ytterliggere forverret sin posisjon.

 

Den absolutt billigste måten for kjøperne var å la entreprenøren ferdigstille og rette. Innklagedes forslag var derfor å la entreprenøren gjøre dette og heller engasjere en uavhengig profesjonell byggeleder for å kvalitetssikre arbeidet. Dette ble avvist av klagerne.

 

I denne saken er det entreprenøren som i utgangspunktet ikke har oppfylt avtalen om ferdigstillelse av eiendommene. Ansvaret for oppfyllelse av avtalen ligger hos partene, ikke hos megleren. Innklagede har overholdt sine forpliktelser etter regelverket og har også ivaretatt omsorgsplikten overfor kjøperne. De har ikke opptrådt i strid med god meglerskikk.

 

Innklagede har forståelse for klagernes frustrasjon i denne saken, og beklager at entreprenøren har vært uryddig i forholdet med ferdigstillelse og retting av mangler.

 

 

Reklamasjonsnemnda bemerker:

 

Saken gjelder påstått brudd på god meglerskikk.

 

I saksfremstillingen er partenes anførsler gjengitt i hovedsak. Nemndas medlemmer har fått alle sakens dokumenter.

 

Reklamasjonsnemnda behandler kun forholdet mellom klagerne og innklagede meglerforetak. Forholdet til selgeren/utbyggere ligger utenfor nemndas mandat og kan derfor ikke bli vurdert av nemnda.

 

Klagen gjelder ikke forhold som skjedde etter overtagelsen. En megler har plikt til å informere kjøper i et slikt prosjekt – før overtagelse – om de rettigheter kjøperen har vedrørende reklamasjoner og tilbakehold av kjøpesummen m.m. Det fremgår ikke av den dokumentasjonen som er fremlagt for nemnda, at megleren har gitt fullgod informasjon om dette. Det er i strid med god meglerskikk at slik informasjon ikke ble gitt skriftlig. En megler må sørge for å sikre at informasjon om dette i ettertid kan fremlegges. Det som fremgår av kjøpekontrakten, er i denne forbindelse ikke tilstrekkelig.

 

Klagen har etter dette ført frem.

 

Avgjørelsen er enstemmig.

 

 

Konklusjon:

 

Heimdal Eiendomsmegling AS har opptrådt i strid med god meglerskikk.

 

 

 

 

2016132 – Tilbakeholdelse

$
0
0

Klage nr 2016132

 

Behandlet av Reklamasjonsnemnda den 6. februar 2017. Nemnda har bestått av:

 

Per Racin Fosmark, formann

Ingrid Berdal, oppnevnt av Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendom Norge

Cecilie Asak Oftedahl, oppnevnt av Forbrukerrådet

 

Innklaget:                      Eiendomsmegler 1 Oslo Akershus AS

 

Saken gjelder:               Tilbakeholdelse

 

 

Saksfremstilling:

 

Klageren solgte en eiendom via innklagede. Han hevder innklagede urettmessig tilbakebetalte et tilbakeholdt beløp til kjøperne. Klageren krever fastslått at innklagede har opptrådt i strid med god meglerskikk. Innklagede hevder kjøperen hadde instruksjonsmyndighet over det tilbakeholdte beløpet, og at de derfor var forpliktet til å utbetale det. Innklagede bestrider at de har opptrådt i strid med god meglerskikk.

 

Klageren er representert ved advokat.

 

Fagansvarlig hos innklagede er eiendomsmegler.

 

Nemnda har fått alle sakens dokumenter. Nedenfor er partenes anførsler gjengitt i korte trekk, hvor det som er relevant for nemndas avgjørelse er tatt med.

 

Nemnda kom til at klagen ikke førte frem.

 

Klageren har i korte trekk anført:

Saken gjelder urettmessig tilbakebetaling til kjøperen av tilbakeholdt del av kjøpesum i forbindelse med kjøp av eiendom.

 

Klageren solgte en eiendom for kr 6 560 000 gjennom innklagede i august 2015. Kjøpesummen ble innbetalt av kjøperne i henhold til kjøpekontrakten, og sto disponibelt på meglerens konto.

 

Under overtakelsesmøtet erklærte kjøperne at de holdt tilbake kr 250 000 på grunn av påståtte mangler ved eiendommen. Grunnlaget for tilbakehold av beløpet fremkom av overtakelsesprotokollen. Eiendomsmegleren informerte klageren om at en løsning med tilbakehold av et beløp var en sikkerhet for begge parter. En slik løsning sikret at beløpet ikke ville bli utbetalt før partene var kommet til enighet vedrørende mangler, og en eventuell tvist hadde blitt avgjort i retten. På dette grunnlaget godtok klageren at kjøperne tilbakeholdt kr 250 000 av kjøpesummen.

 

Det må etter dette legges til grunn at det forelå enighet mellom kjøperne og klageren om at beløpet skulle holdes tilbake til partene var kommet til forlik eller rettskraftig avgjørelse i saken forelå.

 

Uenigheten vedrørende mangler ved eiendommen vedvarte, og partene kom ikke til enighet. Ultimo februar tok kjøperne kontakt med oppgjørsavdelingen hos innklagede og krevde det innestående beløpet tilbakeført til seg. Megleren utbetalte beløpet til kjøperne den 2. mars 2016.

 

Kjøperne hadde på tidspunktet for sin begjæring om tilbakeføring av det tilbakeholdte beløpet ikke instruksjonsrett over det. Det vises videre til nemndas sak 2013025, hvor det uttales følgende i forbindelse med tilbakeføring/utbetaling av tilbakeholdt beløp: «Når kjøperen og selgeren har inngått en avtale om tilbakehold av et beløp, kan ikke kjøperen alene instruere megleren om utbetaling av beløpet. En utbetaling forutsetter enighet mellom partene eller rettskraftig dom».

 

Det gjøres i lys av dette gjeldende at innklagede foretok tilbakeføring av det tilbakeholdte beløpet til kjøperne i strid med gjeldende rett. Tilbakebetalingen av innestående på klientkonto var etter dette urettmessig.

 

Klageren krever at det fastslås at innklagede har opptrådt i strid med god meglerskikk.

 

Innklagede har i korte trekk anført:

Før overtakelsen informerte kjøperne megleren og klageren om at de hadde oppdaget mangler ved eiendommen. De ville derfor tilbakeholde en del av kjøpesummen. Megleren var i dialog med partene og fikk forståelse av at klageren ville samtykke i tilbakeholdet. Megleren informerte om at et felles tilbakehold ville medføre at pengene ville stå på rentebærende klientkonto inntil partene var enige om en fordeling, eller det forelå en rettskraftig dom.

 

Klageren hadde tegnet eierskifteforsikring, og kjøperne hadde tegnet boligkjøperforsikring. Forsikringsselskapene har bistått partene underveis i prosessen.

 

På overtakelsen gikk partene gjennom boligen, og det ble utferdiget en overtakelsesprotokoll hvor kjøperne ga denne instruksen: «Feilaktig opplysn om areal og grenser, samt andre forhold holdes igjen kr. 250 000 av kjøpesummen. Beløpet skal ikke overføres til selger uten kjøpers skriftlige samtykke». Klageren noterte på protokollen at: «2 Helt uenig at kr. 250 000 skal holdes tilbake».

 

Nærmere fire måneder etter overtakelsen sendte kjøperne en instruks til megleren om en tilbakebetaling av beløpet. Beløpet ble utbetalt den 2. mars 2016.

 

Da klageren skrev at han var uenig i tilbakeholdet og motsatte seg dette, ble følgen at kjøperne utførte et ensidig tilbakehold og hadde instruksjonsretten alene. Dersom klageren hadde samtykket til tilbakeholdet, ville partene hatt instruksjonsrett over beløpet i fellesskap. Innklagede ville i den situasjonen ikke disponert midlene før partene var enig om en fordeling og utbetaling, eller eventuelt en rettskraftig dom forelå.

 

Innklagede bestrider at de har opptrådt i strid med god meglerskikk.

 

 

Reklamasjonsnemnda bemerker:

 

Saken gjelder utbetaling av tilbakeholdt beløp og påstått brudd på god meglerskikk.

 

Det avgjørende spørsmålet i saken er om selger og kjøper i dette tilfellet avtalte tilbakehold av kr 250 000, eller om det dreier seg om et ensidig tilbakehold fra kjøpers side. Det fremgår av overtakelsesprotokollen at kjøperen krevde å holde tilbake kr 250 000 som følge av mangler. Klageren (selgeren) fikk protokollert følgende:

 

«Selgers merknader:

1) ingen merknader

2) Helt uenig at kr 250 000 skal holdes tilbake

[…]»

Nemnda finner det klart at man her står overfor et ensidig tilbakehold fra kjøperens side, og ikke avtalt tilbakehold. Overtakelsesprotokollen er et begivenhetsnært bevis. Det er for nemnda ikke sannsynliggjort at selgeren og kjøperen etter overtakelsen avtale noe annet, og at man følgelig ikke står overfor avtalt tilbakehold.

 

Når kjøperen har benyttet sin ensidige tilbakeholdsrett, er det tilbakeholdte beløp under kjøperens råderett. Ved tilbakehold på egen konto vil kjøperen alene ha råderetten over tilbakeholdt beløp. Kjøperens rettigheter kan ikke svekkes ved at selgeren har valgt å benytte megler ved salget. Da kjøperen ba megleren om å utbetale tilbakeholdt beløp til seg, måtte megleren følgelig etterkomme dette.

 

Nemnda bemerker at når megleren fikk instruks om å utbetale tilbakeholdt beløp til kjøperen burde selgeren ha blitt informert om dette, samt muligheten til å ta arrest/midlertidig forføyning i beløpet. Et urettmessig tilbakehold fra kjøperens side vil føre til at kjøperen kommer i mislighold, og at det blant annet kan påløpe forsinkelsesrenter.

Nemnda bemerker at hvis kjøperen og selgeren i dette tilfellet hadde avtalt tilbakehold av deler av kjøpesummen, ville utbetaling til kjøperen ikke kunne skjedd uten samtykke fra både selgeren og kjøperen, eller at det forelå rettskraftig dom eller rettsforlik. Den praktiske konsekvens av dette er at det kan være en fordel for selgeren å samtykke til at et beløp blir tilbakeholdt på meglerens klientkonto, slik at man står overfor en avtale om tilbakehold. En annen sak er at i praksis vil ofte det beløpet kjøperen ensidig holder tilbake, bli stående på meglerens klientkonto inntil partene er kommet til enighet, eller at det foreligger rettskraftig dom.

 

Klagen har etter dette ikke ført frem.

 

Avgjørelsen er enstemmig.

 

 

Konklusjon:

Klageren gis ikke medhold.

 

2016121 – Misnøye med saksbehandlingen

$
0
0

 Klage nr 2016121

 

Behandlet av Reklamasjonsnemnda den 6. februar 2017. Nemnda har bestått av:

 

Per Racin Fosmark, formann

Kåre Mæland, oppnevnt av Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendom Norge

Cecilie Asak Oftedahl, oppnevnt av Forbrukerrådet

 

Innklaget:                      Meglerhuset Nylander AS Nybygg/Næring

 

Saken gjelder:               Misnøye med saksbehandlingen

 

 

Saksfremstilling:

 

Klagerne hevder at innklagede endret salgsvilkårene for salg av en prosjektert bolig underveis i salgsprosessen. De anfører at innklagede har brutt god meglerskikk og krever erstatning. Innklagede bestrider at det foreligger brudd på god meglerskikk. Klagerne ble lojalt gjort kjent med selgerens vilkår for budgivning og salg før bud ble inngått. Det bestrides at det foreligger grunnlag for erstatning. Megleren er ikke å klandre for måten salget er gjennomført på, og klagerne har uansett ikke lidd noe økonomisk tap.

 

Både klagerne og innklagede er representert ved advokat.

 

Fagansvarlig hos innklagede er eiendomsmegler.

 

Nemnda har fått alle sakens dokumenter. Nedenfor er partenes anførsler gjengitt i korte trekk, hvor det som er relevant for nemndas avgjørelse er tatt med.

 

Nemnda kom til at klagen ikke førte frem.

 

Klageren har i korte trekk anført:

Innklagede la ut for salg to prosjekterte eneboliger på vegne av utbygger i slutten av mai 2016. Salget var organisert slik at man åpnet for kjøp av boligene etter felles visning av tomtene den 24. mai 2016. Etter tomtevisning åpnet man for en såkalt «tegningsperiode» med utløp 26. mai 2016 kl. 20.00. Dersom det forelå flere budgivere på samme boligen innen utgangen av tegningsperioden, skulle dette løses gjennom budrunde påfølgende dag.

 

Om boligene ikke var solgt ved ovennevnte prosess, skulle salget av boligen skje ved fast pris og førstemann til mølla-prinsippet, altså at den første som leverer bindende kjøpebekreftelse ref. pris i prospekt/annonse, ville få tilslaget.

 

I prospektet fremgikk det at prisen var kr 6 400 000. Det ble ikke gitt en prisantydning. Salgsprospektet hadde en betalingsplan som vedlegg til kontrakt for boligen, hvor det fremgikk at kontraktssummen var kr 6 400 000. Det fremgikk videre av prospektet under punktet «Fasiliteter» blant annet at: «Kjøp til fast pris. Du slipper å delta i stressende budrunder.» Av annonsen www.FINN.no fremgikk det at prisen for boligen var kr 6 400 000.

 

Megleren sendte en e-post datert den 26. mai 2016, hvor det ble gitt underretning om salgsvilkårene til interessenter. Det ble gitt opplysninger om at det i utgangspunktet skulle være en fast pris for boligen, men at man åpnet opp for budrunde dersom det var flere budgivere i tegningsperioden fra 24. mai 2016 til 26. mai 2016. Etter tegningsperiodens slutt var det førstemann til mølla-prinsippet som gjaldt.

 

Klagerne ønsket å kjøpe boligen og innga bekreftelse på kjøp av boligen datert den 10. august 2016. Rett i forkant av bekreftelsen kontaktet klagerne innklagede for informasjon om det å inngi kjøpebekreftelse. Grunnet feriefravær ble denne henvendelsen håndtert av en annen megler enn den ansvarlige megleren for oppdraget. Ved telefonsamtalen med megleren ble det uttalt at det ikke var en fast pris ved salget, og videre at det ikke var mulig å sende inn kjøpebekreftelse med tidligere akseptfrist enn 25. august 2016, da det skulle skje en ny visning av tomten den 24. august 2016. Klagerne er enig med innklagede i at megleren skal ha sagt at ved flere interessenter, så ville man kunne få en budrunde «som ved brukt». Klagerne mente imidlertid at disse opplysningene ikke var riktige, og viste til salgsprospektet og de øvrige dokumenter ved salget. Klagerne oppfattet kontakten med megleren slik at hun ikke var innforstått med de nevnte salgsvilkår.

 

Innklagede viser til en logg fra telefonsamtale den 3. august 2016. Klagerne er forundret over at megleren har registrert en samtalelogg den 1. august 2016 med innhold fra en samtale som først fant sted 3. august 2016. Det følger av tilsvaret til innklagede at megleren fant det nødvendig å få klarert at «budet ikke var omfattet av formidlingsforbudet i eiendomsmeglerforskriften § 6-3 (3)». I og med at dette salget gjaldt på vegne av utbygger, som ikke er en forbruker, gjelder imidlertid ikke formidlingsforbudet i eiendomsmeglings-forskriften § 6-3 (3). Det forhold at eiendomsmegleren måtte undersøke om formidlingsforbudet gjaldt eller ikke, bekrefter således klagernes inntrykk av at megleren ikke hadde nødvendig kunnskap om dette prosjektet eller salget.

 

Klagerne var av den klare oppfatning at det gjaldt et «først til mølla»-prinsipp, og de ønsket derfor å være raske for å unngå at muligheten gikk fra dem.

 

Før angivelse av bindende kjøpsbekreftelse ønsket imidlertid klagerne kontakt med bolighusleverandøren for prosjektet for å diskutere mulige endringer ved leveransen av boligen. Megleren hevdet at det ikke var mulig å diskutere med bolighusleverandøren hvilke endringsløsninger som var mulige før etter at man faktisk hadde kjøpt boligen. Disse opplysningene fra megleren viste seg imidlertid å være feil. Denne feilaktige underretningen fra megleren bidro til at klagerne fikk forståelse av at megleren ikke kjente prosjektet og festet deretter heller ikke lit til at hennes opplysninger var korrekte. Etter møtet med bolighusleverandøren leverte klagerne inn kjøpsbekreftelse den 10. august 2016, med akseptfrist den 12. august 2016.

 

Megleren ville først ikke formidle denne kjøpsbekreftelsen og henviste på nytt til at akseptfristen måtte settes til 25. august 2016. Etter en intern vurdering hos innklagede ble det imidlertid gitt tilbakemelding om at kjøpsbekreftelsen likevel skulle formidles til selgeren. På dette tidspunktet hadde klagerne en forventning om at handelen skulle gjennomføres, da deres bud var innkommet først.

 

Den 12. august 2016 fikk klagerne orientering om at det forelå en annen kjøpsbekreftelse på eiendommen med en høyere kjøpesum på kr 6 550 000, og klagerne ble deretter oppfordret av megleren til å inngi et nytt bud. Til tross for at klagerne var av den oppfatning at  salgsprosessen med budgivning var feil med hensyn til de opplyste salgsvilkårene, følte de seg presset til å inngi en ny kjøpsbekreftelse på kr 6 600 000. Etter dette kom det inn et nytt bud fra den andre budgiveren på kr 6 700 000, og klagerne avsluttet deretter prosessen.

 

Dagen etter sendte klagerne en henvendelse til innklagede om sin opplevelse av saken og anførte at saken var håndtert feil, og at det var de som egentlig skulle ha inngått kontrakt om kjøp av boligen til den oppgitte fastprisen på kr 6 400 000.

 

Videre sendte klagerne en anmodning om at kontraktsigneringen for eiendommen måtte utsettes til denne saken var oppklart. Dette ble avvist av megleren. Megleren avviste også ansvar med henvisning til at klagerne hadde mottatt informasjon om endring av salgsvilkårene på telefon. Klagerne avviser at de skal ha mottatt slik informasjon. Om det var slik at salgsvilkårene var endret i motsetning til hva som følger av salgsoppgave med vedlegg, hadde megleren all oppfordring til å frembringe notoritet ved å orientere klagerne om endringen av salgsvilkårene. I det minste burde megleren sørget for loggføring av telefonsamtalen i sin journal.

 

Klagerne er innforstått med at det i salgsprospektet er gitt informasjon om at selger «står fritt» til å akseptere hvem som helst som kjøper, men det bestrides at denne generelle informasjon vil kunne utgjøre grunnlag for å fravike det såkalte førstemann til mølla-prinsippet og starte en budrunde med flere interessenter. Ved tilsvaret fra innklagede følger det at megleren, etter annonsering av ny felles visning, registrerte at det var flere interessenter til boligen, og at oppdragsgiver ønsket å selge til budgiver med høyeste bud. Dette forstås dithen at innklagede mener at man på et eller annet tidspunkt etter annonsering av ny visning, der man registrerer flere interessenter, har endret premissene for salget. Dette forstås videre slik at ikke første mann til mølla-prinsippet gjelder lenger, eller «kjøp til fast pris, unngå stressende budrunder». Dokumentasjon for slik endring i premissene for salget er gitt i form av en telefonlogg mellom klagerne og megleren.

 

Innklagede har videre fremsatt utskrift av en SMS fra selgeren som skal være sendt 18. august 2016. Denne utskriften skal bekrefte at det ble sagt på telefonen at ved flere interessenter, så kunne det bli budrunde. Det fremgår imidlertid ikke av denne SMS-utskriften hvem dialogen skal ha skjedd mellom, skjønt klagerne legger til grunn at en av partene er meglerens oppdragsgiver. Det fremgår heller ikke av SMS-utskriften på hvilket tidspunkt dette skal ha foregått. Uansett må det stilles spørsmål ved hvilken bevisvekt en slik etterfølgende «bekreftelse» kan tillegges, all den tid denne åpenbart kun vil være i meglerens og selgerens interesse.

 

Klagerne etterspurte ved brev av 17. august 2016 bevisdokumentasjon på endring av salgsvilkårene. Ved svar på denne henvendelsen den 23. august 2016 fulgte det ingen opplysning om endring av salgsvilkårene, herunder når denne skulle ha inntrådt, eller noen dokumentasjon for dette. Ved dette svaret var man åpenbart i den oppfatning at det ikke forelå noe endring av salgsvilkårene, og at man kunne starte en budrunde, alene ut fra det forhold at det var flere interessenter. Dette med henvisning til en standardtekst i salgsprospektet om «Forbrukerinformasjon om budgivning». Dette støttes av at heller ikke selgeren på et tidligere tidspunkt ga noen annen forklaring enn at de stiller seg bak samme oppfatning som megleren. Selgeren var på dette tidspunkt kjent med saken, herunder nevnte henvendelse til megleren og meglerens tilbakemelding, uten å ha noen ytterliggere kommentarer til de anførte forhold. Dette tilsier altså at både megleren og selgeren på dette tidspunktet var av den oppfatning at det ikke var foretatt noen endring av salgsvilkårene, og at dette heller ikke var nødvendig, all den tid standardformuleringen avslutningsvis i prospektet alene ble anført å åpne for budrunde.

 

Klagerne forstår det slik at det foreligger en endring i de fremsatte anførsler fra innklagede den 23. august og frem til tilsvaret av 21. november 2016. Klagerne hevder at de fremsatte anførsler og bevisdokumentasjon fra innklagede ikke kan føre frem for nemnda. Om det skulle foreligge en endring i salgsvilkårene, vil det formodentlig foreligge en endring av salgsprospektet. Det ville videre foreligge dokumentasjon på endring i meglerens webløsning som dokumenterer at det fra tidspunktet ble salget ikke lenger håndtert med fast pris, men at man åpnet for en budrunde. Slik dokumentasjon foreligger ikke og klagerne vil igjen fastholde at det er megleren/oppdragsgiveren som har all oppfordring til å fremskaffe notoritet omkring endring av vilkårene. Én enkel telefonsamtale med en interessent vil ikke være tilstrekkelig dokumentasjon i så henseende.

 

Megleren ville ikke gjennomføre et møte for å gjennomgå saken.

 

Innklagede viser i sitt tilsvar til en e-post av 1. august 2016. Denne e-posten inneholder ikke informasjon om at selgeren (utbyggeren) skal ha endret salgsvilkårene fra fast pris til budrunde.

 

Megleren har brutt god meglerskikk, og klagerne krever erstatning. Det foreligger et økonomisk tap på kr 300 000 som er prisdifferansen mellom prisforlangende for eiendommen (i henhold til gitt bindende kjøpebekreftelse fra klagerne) og til den sum som eiendommen til slutt ble solgt for. Megleren har urettmessig, enten av eget tiltak eller etter oppdrag fra selgeren, endret salgsvilkårene underveis i salgsprosessen i den hensikt å gi økonomisk vinning til sin oppdragsgiver ved salget. Den økonomiske vinningen er på kr 300 000.

 

Klagerne har med dette urettmessig fått avslag på sin bindende kjøpebekreftelse. Boligens verdi må til tross for en urettmessig gjennomført budrunde settes til det bud som endelig ble akseptert på kr 6 700 000. Klagerne har krav på den positive kontraktsinteresse i saken ved at de skal stilles økonomisk som om feilen hos megleren/selgeren ikke har oppstått, og slik at opprinnelig bud hadde blitt antatt.

 

I tillegg kommer krav om erstatning for klagernes faktiske utgifter i anledning saken, herunder reiseutgifter, forsinkelsesrenter og omkostninger ved prosessen.

 

Innklagede har i korte trekk anført:

Det er riktig at boligen opprinnelig ble annonsert til fast pris da denne ble lagt ut for salg i mai 2016. Innklagede registrerte at det var nokså stor interesse for begge boligene som ble lagt ut for salg fra disse ble annonsert første gang, og det var forventet at boligene ville bli solgt innen nokså kort tid etter første visning.

 

Alle registrerte interessenter, blant dem klagerne, ble informert om forutsetningene vedrørende budgivning og tegningsperiode i e-post fra megleren den 26. mai 2016. I starten av august var imidlertid boligen enda ikke solgt. Det ble derfor besluttet i samråd med utbyggeren å avholde ny fellesvisning.

 

Klagerne var på dette tidspunktet i dialog med megleren og fikk besvart en del spørsmål vedrørende boligen. Klagerne og innklagede hadde kontakt pr. telefon i begynnelsen av august. Klagerne ble da informer om at det ville bli avholdt visning, og at det eventuelt ville bli gjennomført budrunde ved flere interessenter. Dette bekreftes av telefonlogg den 3. august 2016. At oppføringen i loggen er datert den 1. august 2016, mens telefonsamtalen fant sted den 3. august har en helt naturlig forklaring. Det oppføringen i loggen viser er at megleren den 1. august la opp en aktivitet på kunden i meglersystemet for oppfølging etter å ha besvart en e-post fra klagerne samme dag. Slik registrering av aktivitet på kunde gjøres regelmessig for at megleren skal bli påminnet å følge opp kunden den dagen som er avtalt eller planlagt. Aktiviteten vil bli liggende som åpen i systemet inntil den merkes som utført, og utførtdato vil ikke være redigerbar i ettertid.

 

Klagerne hevder at megleren skal ha sagt at det ikke var anledning til å diskutere med bolighusleverandøren om endringer som var mulige før de hadde kjøpt boligen. Innklagede bestrider at dette ble sagt til klagerne. Det som derimot ble sagt var at det vanligvis holdes tilvalg og endringsmøter etter avtaleinngåelse, og at klagerne, dersom de hadde spesifikke forutsetninger ved kjøpet, eventuelt burde ta forbehold om dette i kjøpetilbudet. At klagerne selv, hadde flere drøftelser med bolighusleverandøren før de la inn bud, viser at klagerne umulig kan ha oppfattet megleren slik de hevder å ha gjort.

 

I forbindelse med at klagerne innga det første budet, fant megleren det nødvendig å få klarert at budet ikke var omfattet av formidlingsforbudet i eiendomsmeglingsforskriften § 6-3 (3). Dette ble klarert kort tid etter at budet var inngitt, og budgiverne ble informert pr. telefon kort tid etter at budet var inngitt om at dette ville bli formidlet til utbyggeren. At megleren valgte å foreta en slik undersøkelse endrer ikke det forhold at klagerne var innforstått med at det ville kunne bli budrunde på boligen da de innga bud. Denne omstendigheten er dermed uten betydning for spørsmålet om megleren har brutt god meglerskikk.

 

Den 12. august ble det inngitt et høyere bud på kr 6 550 000 fra en annen budgiver. Klagerne høynet da selv sitt bud til kr 6 600 000. Den andre budgiveren høynet deretter budet til kr 6 700 000 som ble akseptert. Dersom klagerne hadde vært av den oppfatning at de hadde krav på å få kjøpe boligen til fastpris, ville det være naturlig at dette i hvert fall ble tatt opp da det kom inn høyere bud etter at de selv innga bud. Det finnes imidlertid ikke spor av at klagerne har tatt opp dette med megleren før budrunden ble avsluttet. Dette til tross for at klagerne selv forhøyet sitt bud. Første gang klagerne gjorde gjeldene sine innsigelser overfor megleren var på ettermiddagen den 12. august. Det var klagernes svoger, som arbeider som eiendomsmegler, som tok kontakt med innklagede pr. telefon og tilkjennega at klagerne hadde innsigelser mot gjennomføringen av salget.

 

Innklagede bestrider at det foreligger brudd på god meglerskikk, idet klagerne lojalt har blitt gjort kjent med de premisser for budgivning og salg. Det er oppdragsgiveren og ikke megleren som regelmessig setter premissene for budgivning og salg ved et salgsoppdrag, og blant annet bestemmer om et salg skal skje til fastpris eller ved budgivning. I de tilfeller der det ikke foreligger et fullmaktsforhold mellom selgeren og megleren som gir megleren rett til å akseptere bud på vegne av selgeren, er det følgelig også selgeren som i hvert enkelt tilfelle tar stilling til om bud skal aksepteres eller ikke.

 

Premissene for budgivning er i denne saken klargjort overfor alle interessenter gjennom «Forbrukerinformasjon om budgivning» i salgsoppgaven. Det fremgår her at selgeren står fritt til å forkaste eller akseptere ethvert bud. I dette ligger at en budgiver ikke kan forvente at det er automatikk i at budet aksepteres.

 

Ut fra den informasjonen som ble gitt til alle interessentene ved salgsstart i mai, kunne interessentene forvente tre ulike scenarier. Det kunne for det første blitt inngitt bud på kr 6 400 000, som interessentene måtte forvente ville bli akseptert. For det andre kunne det ikke komme inn bud i det hele tatt. For det tredje kunne det bli inngitt flere bud på kr 6 400 000, og salget ville da bli avgjort ved intern budrunde mellom budgiverne.

 

Så langt megleren har vært kjent med, har oppdragsgiveren vært innstilt på å akseptere salg til prisen som var oppgitt i salgsprospektet. Klagerne kunne selv forventet å få tilslag til den annonserte prisen, dersom de hadde kommet med et bud.

 

De opplysningene klagerne fikk ved salgsstart i mai var altså fullt ut i samsvar med de premissene selgeren hadde satt for salget. Det kan dermed ikke konstateres at megleren på noen måte skal ha gitt klagerne villedende informasjon på dette tidspunktet.

 

I slutten av juli ble det annonsert ny fellesvisning for boligen i august. På dette tidspunktet var det fire til fem interessenter, men ingen bud forelå. Oppdragsgiveren ønsket å selge til budgiveren med høyeste bud. Megleren hadde klargjort overfor klagerne at salget ville kunne bli avgjort etter budrunde. Selgeren bekreftet i SMS til megleren den 18. august at det var avtalt at salget ville kunne bli avgjort ved budrunde dersom det var flere budgivere.

 

Det foreligger også en e-post fra bolighusleverandøren den 31. august hvor de bekrefter at klagerne var i kontakt med dem før budgivning, og at det også i dette møtet og i etterfølgende kontakt var en forutsetning at salget ville kunne bli avgjort ved budrunde dersom det var flere budgivere.

 

I en situasjon der det etter salgsstarten i mai ikke var kommet inn bud, verken fra klagerne eller andre, og boligen fremdeles var usolgt, måtte det være opp til selgeren om han ønsket å legge nye og endrede premisser for den videre salgsprosessen. I forbindelse med at det ble avholdt ny visning i august, var det kontakt mellom partene hvor klagerne ble informert om at salget nå ville bli avgjort ved budrunde dersom det innkom flere bud. Det vises da spesielt til telefonsamtalen den 3. august. Klagerne hadde etter denne telefonsamtalen ingen berettiget forventing om at boligen ville bli solgt til fast pris. Temaet ble heller ikke tatt opp idet klagerne innga bud. Det kan dermed heller ikke konstateres at megleren har formidlet uriktig eller villedende informasjon om salgsprosessen i forbindelse med at salg av boligen ble gjennomført i august.

 

Innklagede bestrider at det foreligger grunnlag for erstatning. Megleren kan ikke klandres for måten salget ble gjennomført på, og klagerne har uansett ikke lidd noe økonomisk tap. Megleren har ikke gitt klagerne uriktige eller villedende opplysninger vedrørende salgsprosessen. Budgiverne har på sin side ikke hatt noen berettiget forventning om at deres bud ville bli akseptert uten konkurranse med øvrige budgivere.

 

I den utstrekning opplysningen i prospektet om at kjøperen kunne «slippe å delta i stressende budrunder» i seg selv var villedende, så var opplysningen rettet overfor klagerne før visningen i mai og igjen klargjort før budgivning i august. Klagerne var kjent med at dersom det kom inn bud fra flere budgivere, så ville det bli en budrunde.

 

Da klagerne ikke har hatt en berettiget forventing om å få tilslaget på sitt bud, foreligger det heller ikke noe tap som kan kreves erstattet.

 

Klagerne har tatt opp spørsmålet om innklagede har hatt økonomisk interesse i at boligen ble solgt til budrunde fremfor til fastpris. Hva som er avtalt om meglerens vederlag for oppdraget er angitt i salgsoppgaven, slik megleren er pålagt. Det fremgår her at det er avtalt en fastpris på kr 100 000 inkl. mva. som inkluderer tilrettelegging, oppgjørsgebyr og markedsføring. Megleren har altså ikke hatt noen økonomisk interesse i at det ble gjennomført budrunde.

 

 

Reklamasjonsnemnda bemerker:

 

Saken gjelder misnøye med saksbehandlingen ved at salgsvilkårene ble endret og krav om erstatning.

 

Partene synes i det vesentlige å være enige om hendelsesforløpet. Etter felles visning av tomtene i mai 2016 åpnet man for en såkalt «tegningsperiode» med utløp 26. mai 2016. Hvis det forelå flere budgivere på samme prosjekt innen utgangen av tegningsperioden, skulle dette løses gjennom budrunde. Etter tegningsperiodens slutt var det førstemann til mølla-prinsippet som gjaldt til fast pris kr 6 400 000. Det fremkom ingen bud ved utløpet av tegningsperioden, men klagerne hadde vist interesse for prosjektet.

 

Den 3. august 2016 fant det sted en telefonsamtale mellom én av klagerne og en megler hos innklagede. Det fremgår av telefonloggen at klageren ble informert om at det var flere interessenter nå etter ferien. Videre fremgår det av loggen at det ved flere bud ville det bli avholdt budrunde. Klagerne har erkjent av de fikk denne opplysningen, og de var også med på budrunden etterpå.

 

Nemnda legger etter dette til grunn at klagerne før budet ble inngitt, hadde fått beskjed om at salgsvilkårene var endret i forhold til det som stod i salgsoppgaven. De har imidlertid anført at de la til grunn at den megleren de snakket med, ikke kjente salgsvilkårene om fast pris. Nemnda finner imidlertid ikke at klagerne kan høres med det, så lenge det var en megler hos innklagede som ga informasjon om at det nå ville bli avholdt ordinær budrunde hvis det var flere interessenter til hvert prosjekt. Det følger av dette at klagerne ikke hadde krav på å få kjøpe prosjektet til fast pris kr 6 400 000. Erstatningskravet kan følgelig heller ikke føre frem.

 

Klagen har etter dette ikke ført frem.

 

Avgjørelsen er enstemmig.

 

 

Konklusjon:

 

Klagerne gis ikke medhold.

 

 

 

 

 

Viewing all 773 articles
Browse latest View live